Det omöjliga blev möjligt på två månader

Malmö Stad flyttar in i den stora gula tegelbyggnaden på Kungsgatan 13 i Malmö. Ett hus från 30-talet med en total yta på 7150 kvm. Avtalet undertecknades den 1 juni 2017 och Malmö Stad flyttade in den 1 december, allt enligt planen. En del mindre planändringar har blivit gjorda men störst fokus har det varit på materialval och färgsättningar. Ett projekt som bevisar att allt är möjligt.

Malmö Stad flyttar in på ytterligare 7150 kvm

I slutet av september flyttade Länsstyrelsen ut från den stora gula tegelbyggnaden på Kungsgatan 13 i Malmö. Ett hus från 30-talet med en total yta på 7150 kvm. Det gällde att hitta rätt hyresgäst till denna välkända byggnad på centralt läge i Malmö.

- Vi hade en löpande kontakt med Malmö Stad och en första visning för Hälsa Vård och Omsorgsförvaltningen (HVO) i februari. Därefter följde en process med att ta fram en produkt utifrån HVO:s behov tillsammans med arkitekten. Den 1 juni 2017 undertecknades hyresavtalet efter beslut i Kommunstyrelsen, som då berörde 5300 kvm som motsvarar plan 3, 4 och 5. Resterande kontorsyta på 1850 kvm avtalades med arbetsmarknads- och socialförvaltning så sent som den 7 september 2017, berättar Peter Olsson, fastighetschef på Wihlborgs.

Ett projekt som bevisar att allt är möjligt, trots kort tidsram

Cacke Larsson, projektledare på Wihlborgs blev inkopplad i projektet i juni månad när första avtalet blivit påskrivet. Han visste att om Malmö Stad skulle flytta in i december så var det bråttom att komma igång.

- Jag började planera projektet direkt när avtalet var påskrivet. Kallade till ett förberedande möte med alla entreprenörer som jag ville jobba med i renoveringen. Jag förklarade omfattningen av projektet och vår korta deadline. Där och då fick de ge ett besked på om de ville vara med eller inte, vi hade inte tid att fundera för länge. Till min glädje ville alla vara med, berättar Cacke.

- När dagen kom och Malmö Stad skrev på avtalet för fastigheten, visste jag att nu var det upp till bevis. Det är ju väldigt roligt att utmana sig själv ibland och bevisa att allt är möjligt så det var fullt ös från första dagen, fortsätter han.

En del mindre planändringar men störst fokus på materialval och färgsättningar

Sista veckan i september påbörjades rivningsarbetet och alla underentreprenörer släpptes in i byggnaden. Det blev en del mindre planändringar men störst fokus var det på materialval och färgsättningar. Men en hel del renoveringar skulle också göras. Undertak byttes ut, vissa golv fick ersättas av textilplattor medan vissa kalkstensgolv bevarades och slipades om och alla väggar, tak och dörrkarmar målades om. Dessutom renoverade man 25 toaletter och fem pentryn från grunden. Utöver det utfördes en hel del installationer, man bytte ut fastighetsautomationen, schuntgrupper till värmesystemen sattes in, kylstammarna byttes ut, man gjorde en ombyggnad av kylcentralen, satte in nya fläktar i delar av fastigheten och installerade nya ventilationsaggregat i konferensrummen.

- Idag, två månader senare, står vi här i byggnaden och tittar på hur fräscht och snyggt allting blivit. Vita väggar och blå dörrkarmar genomgående på alla plan. Gamla glasdörrar som bevarats men med karmar i samma härliga blå nyans som dörrkarmarna. Det känns bra att vi rodde ett så pass stort projekt i hamn på så kort tid. Nu har Malmö Stad flyttat in i lokalerna och vi kan fokusera på att renovera våning två i huset – även det till Malmö Stad, avslutar Cacke Larsson.

Taggar