Hoppa till innehåll

Wihlborgs innovationshus först med ny miljöcertifiering

Innovationshuset Space i Lund blev den första byggnaden i sitt slag att kamma hem en nettonollcertifiering. ”Med rätt material på rätt plats har vi byggt ett hus som kan stå riktigt länge”, säger Helena Pålsson på Wihlborgs.

Mellan forskningsanläggningarna ESS och Max IV – precis vid spårvägens hållplats – står sedan några månader tillbaka en på många sätt ovanlig kontorsbyggnad. Innovationshuset Space ligger i Science Village, en stadsdel i Lund öronmärkt för utveckling, forskning och innovation.

– Det här är ett strategiskt bra läge både vad gäller tillgänglighet och synlighet, konstaterar Helena Pålsson, projektledare på fastighetsbolaget Wihlborgs.

Havredryckstillverkaren Oatly har redan flyttat in och kommer att bedriva ett forsknings- och innovationscentrum här. Det finns fortfarande plats för fler hyresgäster. Eftersom lokalerna är förberedda för labb är det inte omöjligt att ännu ett innovations- och utvecklingsföretag kommer att hitta sin rätta plats i Space.

Trippel hållbarhetscertifiering

Space är den första byggnaden med labbverksamhet att uppnå en Noll CO2-certifiering, en certifiering som visar på nettonoll klimatpåverkan över livscykeln. Projektet har varit pilot för denna hållbarhetscertifiering för byggnader med labbverksamhet. Innovationshuset uppfyller också kraven för hälsocertifieringen WELL och Miljöbyggnad Guld.

– Tillsammans med entreprenörer och samarbetspartners har vi vänt och vridit på alla möjligheter att minska materialanvändningen, säger Helena Pålsson.

Rätt material på rätt plats

Rätt material på rätt plats blev projektets utgångspunkt och ledord. Stomsystemet utgörs av en hybridstomme, där konstruktionsstålet har en återvinningsgrad på över 65 procent. Grundkonstruktionen består av klimatförbättrad betong och HDF-bjälklag med miljöcement. Där väderförutsättningarna är som tuffast har stålbalkar använts och en glasvägg skyddar träfasaden mot slagregn och direkt solinstrålning.

– Sedan har vi förstås varit noga med att inte tumma på kvaliteten, huset har en exklusiv fasad. Vi har också utvecklat Space utifrån perspektivet att Wihlborgs ska äga och förvalta byggnaden över lång tid, det gör vi alltid när vi bygger nytt, säger Helena Pålsson.


Relaterade artiklar

”Bästa sättet att inspirera andra är att visa att det går”
”Bästa sättet att inspirera andra är att visa att det går”

Hållbar fastighetsutveckling

”Bästa sättet att inspirera andra är att visa att det går”

En roligare byggprocess som dessutom känts rätt i magen. Wihlborgs hållbarhetschef Elsa Hagdahl berättar om kontorshuset Kvartetten som nu uppmärksammas för sin låga klimatpåverkan, både som byggnad och hur den växte fram.
Innovationskluster viktiga för utvecklingen av städerna
Innovationskluster viktiga för utvecklingen av städerna

Samhällsengagemang

Innovationskluster viktiga för utvecklingen av städerna

Fastighetsbolaget Wihlborgs, med verksamhet i Öresundsregionen, investerar både tid och resurser för att stärka innovationsnoderna i Malmö, Lund och Helsingborg. Det är en tydlig del i företagets strategi; Bildas det nya start-ups genom forskning och innovation, och dessa växer till scale-ups eller medelstora företag, skapas nya spännande jobb för både denna och nästa generation.

Våra senaste artiklar

Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med Armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

Stad & region

Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

I dag togs det första spadtaget till en 10 000 kvadratmeter stor anläggning som blir bas för livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic. ”Med den här satsningen förväntar vi oss att kunna växa med minst 15 procent varje år”, säger Gustav Larsson, Managing Director.