Hoppa till innehåll

Innovationskluster viktiga för utvecklingen av städerna

Fastighetsbolaget Wihlborgs, med verksamhet i Öresundsregionen, investerar både tid och resurser för att stärka innovationsnoderna i Malmö, Lund och Helsingborg. Det är en tydlig del i företagets strategi; Bildas det nya start-ups genom forskning och innovation, och dessa växer till scale-ups eller medelstora företag, skapas nya spännande jobb för både denna och nästa generation.

Hans Andersson är affärsutvecklare på Wihlborgs och ansvarig för de insatser som utgör företagets samhällsengagemang – utöver att bidra till hållbar stadsutveckling, som mer är en hygienfaktor idag.

– Ju mer spännande nya jobb och företag det skapas, desto mer utvecklas också städerna, menar Hans.

Vi kan ta Lund som exempel. Ideon Science Park, där vi är en stor ägare både av fastighetsmiljöerna och den organisation som driver innovations- och entreprenörsstödet. Från att ha varit ett mobiltelefoncentrum från 1980-talet, har det utvecklats till ett innovationskluster med över 400 företag och flera styrkeområden, som sensorteknik för självkörande bilar eller fastigheter, medicinteknik, livsmedelsteknik och säkerhetsteknik. Och med de nya superlaboratorierna MaxIV och ESS kommer inom några år även materialtekniska innovationer att komma ut på marknaden via innovationssystemet.

Vid Ideon Science Park växer det nya innovationsklustret Science Village fram. Här hittar du ESS och Max IV som inom några år kommer möjliggöra för en ny marknad av materialtekniska innovationer.

Wihlborgs stöttar innovationsnoder i hela Skåne

I Skåne finns det innovationsnoder både i Lund, Helsingborg och Malmö, och Wihlborgs är engagerat i alla tre städerna. Både vad gäller fastighetsutveckling av innovationsdistrikten i respektive stad och i de organisationer som levererar själva tjänsterna för att hjälpa fler entreprenörer och innovatörer att bilda bolag och få ut sina innovationer på marknaden. Sammanlagt varje år investerar Wihlborgs ca 13 miljoner kronor i olika stöd, och har gjort så i mer än 10 års tid. Det är i vissa fall mer än vad städerna själva investerar.

– Det här gör också att vi har en närhet till entreprenörerna och de nya företagen. Vi lär oss löpande om deras behov, om vad den yngre generationen behöver i form av arbetsmiljöer och kringservice, för att inte tala om behoven av laboratorier och infrastruktur. Vi har också möjlighet att ta till oss innovationer som vi ser ger våra kunder nytta. Det gör oss lite bättre hela tiden.

Varje år investerar Wihlborgs sammanlagt 13 miljoner kronor i stöd till innovatörer och entreprenörer i Malmö, Lund och Helsingborg.

Flera steg på innovationsresan

Hans nämner att det krävs olika stöd under olika faser i ett företags utveckling. Redan innan startup-fasen krävs kanske utbildning, inspiration, ett uppbyggt självförtroende, en bra start i livet. När entreprenören tagit steget att starta ett företag, då finns det inkubatorer som stöttar genom en statligt granskad och finansierad process och nätverk av investerare som kan tillskjuta riskkapital för tillväxtresan. Men även när ett bolag hittat sin affär och blivit ett scale-up behövs det stöd för att hitta och etablera tillväxtkurvan på över 20 procent per år. I alla dessa faser finns Wihlborgs med i olika insatser och program.

– Naturligtvis gör vi inte detta ensamma, utan i tätt samarbete med både städerna och universiteten, säger Hans. Genom att se till respektive parts styrkor och förutsättningar får vi till ett ekosystem för gemensam tillväxt.

Tillsammans med Helsingborgshem och techhubben HETCH har Wihlborgs startat Techship - ett initiativ med målet att motivera och inspirera ungdomar att starta eget företag eller plugga vidare.

Långsiktigt arbete som ger effekt

Ser man på Skåne är det tydligt att samarbetet och ekosystemet fungerar. Under pandemin fortsatte regionen att växa trots att andra storstadsområden som Stockholm och Göteborg inte gjorde det. Och under Ideon Science Parks första 40 år i Lund har över 1000 företag startats i området, varav företag som Axis Communication, Cellavision, Modelon och Flatfrog kan nämnas. Under 90-talet var det även här som Bluetooth utvecklades.

– Nu gäller det att hålla i, och fortsätta tänka långsiktigt, avslutar Hans.


Relaterade artiklar

Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi
Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi

Hållbar fastighetsutveckling

Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi

Genom att koncentrera beståndet till utvalda städer, kvarter och verksamheter vill Wihlborgs skapa unika värden och positiva synergieffekter. ”Vi blir starkare tillsammans”, menar Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs.
Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis
Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis

Kundstories

Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis

På teknikföretaget Axis Communications campus av kontor i Lund går medarbetarnas välmående, behov och olikheter före standardiserad yteffektivitet. ”En rundtur på kontoret kan bli en tipping-point som avgör om en kandidat tackar ja till tjänsten eller inte”, säger Louise Dolck Strömberg, Director HR.
Ökad mobilitet på Mobilvägen i Lund
Ökad mobilitet på Mobilvägen i Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ökad mobilitet på Mobilvägen i Lund

För att uppmuntra fler att resa hållbart till jobbet har Wihlborgs satt in ett helt batteri av mobilitetsfrämjande insatser för hyresgästerna på Mobilvägen i Lund. Idag invigs 32 nya laddplatser för elbilar i området.
Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent
Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent

Kundstories

Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent

Techbolaget CORE Process, som erbjuder treasury service och system och som har sin hemvist i Ideon Science Park, är ett av nio bolag som fått möjligheten att delta i acceleratorprogrammet Ideon Navigator Scaleup. Just nu växer bolaget med 100 procent.
– Vi är otroligt glada att ha blivit antagna till Ideon Navigator Scaleup-programmet och har fått väldigt bra guidning hittills, säger Lars Beckman, vd för CORE Process.

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid
Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Samhällsengagemang

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Ideon Science Park grundades 1983 som Sveriges första science park och kom att bana väg för en ny innovationsexplosion. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. Det vi gör nu och framåt blir avgörande för Skånes och Sveriges framtid, menar Lotta Wessfeldt, Vd på Ideon sedan 2021.

Våra senaste artiklar

Science Village – ett världsledande forskningsområde
Science Village – ett världsledande forskningsområde

Stad & region

Science Village – ett världsledande forskningsområde

I Science Village i Lund får de två största forskningsanläggningarna i Sverige sällskap av allt fler aktörer inom näringsliv, forskning och akademi. Rätt spelat kan denna utveckling ge större effekter för regionen än vad Öresundsbron gett, menar Christian Lindfors, vd på Science Village.
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort