Hoppa till innehåll

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Ideon Science Park grundades 1983 som Sveriges första science park och kom att bana väg för en ny innovationsexplosion. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. Det vi gör nu och framåt blir avgörande för Skånes och Sveriges framtid, menar Lotta Wessfeldt, Vd på Ideon sedan 2021.

Första mötet på Ideon Science Park skedde kring ett rangligt bord på en åker, precis där alla de stora fastigheterna tronar idag. Berättelsen fortsätter med innovationer som Ericssons första mobiltelefon, skapandet av Bluetooth, hjärt- och lungräddningsmaskinen Lucas. Listan kan göras lång. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. 2023 firar därför både Sverige och Ideon Science Park 40 år av innovation och det planeras ett stort jubileum. Hela eliten av Innovations Sverige samlas då i Lund för att tillsammans ta fram visionen om var Sverige är om ytterligare 40 år.

-  Vi har två övergripande uppdrag; vi ska skapa fler företag baserade på forskning och innovation, och vi ska skapa fler jobb baserat på hållbar tillväxt. Genom innovation ska vi öka produktiviteten och vår roll är att se till att företagen har förmågan att få ut sina innovationer på en marknad och hitta sin tillväxtkurva. Själva poängen med Ideon har alltid varit att fokusera på de utmaningar som finns nu och blicka framåt, att hela tiden bana väg för samhällsviktiga lösningar, i form av nästa innovation och nästa, säger Lotta Wessfeldt.

Skapa tillväxt var huvudincitamentet redan från början

Man såg behov av att skapa förutsättningar för nya näringar och tog inspiration från motsvarande anläggningar i USA redan från början. Fem år efter första spadtaget hade man skapat 2 000 nya jobb och de första 35 åren har genererat tiotusentals arbetstillfällen. De senaste tio åren har utvecklingskurvan stigit brant.

-  Teknologi från Ideon används av miljontals människor varje dag. Teknologi som förbättrar vardagen, förbättrar livet – till och med räddar liv. Och ändå pratas det mindre om Ideon här i Skåne än det gör i andra delar av världen, menar Lotta.

  Klusterkulturen Ideon-andan en del av framgången

  -  Mekanismen på Ideon är insmord, vältränad, välfungerande och utvecklad genom hela innovationsresan. Vi driver innovation med hela hjärtat. Redan vid start grundades den speciella Ideon-andan, som bygger på att man kan fråga vem som helst och tillsammans hjälpas åt att lösa ett problem, säger Lotta Wessfeldt, som efter flera år jobbat på resande fot nu landat på Ideon Science Park i Lund.

  I sin roll som Vd arbetar Lotta bland annat med att koppla ihop forskare, investerare och bolag. De är extremt framgångsrika på såväl den mjuka som den hårda strukturen för att få idéer att bli verklighet och göra skillnad i världen. Men även om Ideon och Öresundsregionen har ett starkt varumärke och rankas högt inom innovationsindustrin, menar Lotta att utmaningarna inte ligger i att spotta ur sig fler företag. Lotta tycker att den stora uppgiften framöver bör ligga i hur man stimulerar tillväxten av de som redan genererar affärer, och hjälper dem att skala upp.

  Fler mellanstora bolag skapar en välmående region

  I Tyskland har man väldigt länge varit riktigt bra på själva uppväxlingen efter att man har etablerat sig. Där ser fördelningen mellan små, medelstora och stora bolag ut på ett helt annat sätt. De medelstora bolagen dominerar, man har varit bra på att få dem att växa och hitta en plats i näringskedjan i stället för att bli uppsugna av storbolagen eller utkonkurrerade. Där ligger Ideons fokus nu. De nöjer sig inte bara med innovationer, de vill skapa en hållbar tillväxt för kommande generationer. Med bland annat flera satsningar på stöd och support vid uppskalning. Ett av dem, Ideon Navigator Scaleup, drivs tillsammans med oss på Wihlborgs och Region Skåne. Där hjälper 30 tillväxtledare till för att få ett tiotal mikrobolag att hitta en mer än tjugoprocentig tillväxttakt.

  En större procentuell mängd mellanstora bolag skapar en bättre balans i näringslivet och en tryggare marknad för jobben överlag – och för att innovationerna ska få större genomslag i världen. Här i Sverige har vi många småbolag och så har vi några få stora jättar, men inte så mycket däremellan.

  Talangattraktion en förutsättning

  Det kommer att krävas fler talanger och mer muskler för att få denna tillväxt att bli av.

  -  Det som är unikt med Lund är att du kan komma hit som internationellt anställd, forskare eller student och få röda mattan utrullad. Du blir välkomnad överallt, bland annat genom Lund International Citizen Hub och internationell skola för dina barn. Men samtidigt, ska vi behålla den tillväxtfart vi behöver måste vi bli ännu vassare på den internationella talangattraktionen, menar Lotta.

  -  Talangattraktion, innovation och hållbar tillväxt hör ihop och innovationsklustren kommer att spela en stor roll, men det kommer också krävas att vi jobbar tillsammans, även nationellt, fortsätter Lotta. Man måste bestämma sig för att det ska genomföras och binda det till nationella mål och intressen.

  -  Under Jubiléet 2023 hoppas jag att vi kan sätta ner foten och ta ut riktningen för de kommande 40 åren av svensk innovationsframgång, avslutar Lotta.


   Relaterade artiklar

   Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i
   Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i

   Stad & region

   Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i

   Nätverkande, innovation och utveckling – så kan Ideon Science Park i östra Lund sammanfattas. I Wihlborgs fastigheter Cube, Node och Bricks etablerar sig företag från olika branscher som vill dra nytta av närheten till det ledande innovationsklustret.
   Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på
   Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på

   Kundstories

   Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på

   Världen såg annorlunda ut när Energy Opticon grundades. Året var 1989, Berlinmuren hade just fallit och Europa var på väg att öppna upp. Bara några år tidigare hade Ideon formats efter en vision av näringslivet, Lunds kommun och universitet, för att skapa fler företag i regionen baserade på forskning och innovation. Nu drygt trettio år senare skulle det visa sig att detta var en optimal plats och tidpunkt att starta ett tech-bolag. Men det var långt ifrån självklart då.

   Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move
   Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move

   Kundstories

   Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move

   Elastic Move är ett av bolagen som deltar i programmet Ideon Navigator Scaleup och som växer så det knakar. Programmet är ett exempel på Wihlborgs samhällsengagemang för tillväxt i Öresundsregionen och leds av Ideon Science Park stöttat av både Region Skåne och Wihlborgs. Vid skrivande tidpunkt är företaget halvvägs genom programmet och har redan vuxit med 30 procent sedan starten.
   Ideon Gateway först ut med distributörsobundna leveransskåp
   Ideon Gateway först ut med distributörsobundna leveransskåp

   Hållbar fastighetsutveckling

   Ideon Gateway först ut med distributörsobundna leveransskåp

   På Ideon Gateway i Lund kan hyresgästerna hämta ut sina paket vilken tid som helst på dygnet och från flera olika distributörer. Den skräddarsydda lösningen, som ingår i Wihlborgs satsning på att modernisera servicen på Ideon Gateway, är helt unik i sitt slag.
   Fokus på medarbetarnas välmående när innovativt kontorshus byggs på Ideon
   Fokus på medarbetarnas välmående när innovativt kontorshus byggs på Ideon

   Stad & region

   Fokus på medarbetarnas välmående när innovativt kontorshus byggs på Ideon

   Vi fortsätter att expandera som ledande fastighetsbolag i Öresundsregionen. Ett av de senaste tillskotten är vårt kontorsprojekt Zenit som kommer att byggas på Ideon Science Park i Lund. Målsättningen är att skapa ett kontorshus med fokus på människors välmående, innovation och entreprenörskap – något som går i linje med hela idén bakom Ideon Science Park.
   Ideon-bolaget Modelon - digital simulering är vår chans
   Ideon-bolaget Modelon - digital simulering är vår chans

   Kundstories

   Ideon-bolaget Modelon - digital simulering är vår chans

   I en liten skrubb i Alfahuset på Ideon sitter några forskare från Lunds universitet och skissar på det som kommer att bli Modelon. Året är 2004. Det enda de har med sig är pärmarna som står på golvet, fulla av forskningsresultat från universitetet. På väggen ritas en vision upp om hur de ska skapa nytta för industrin och komma att förbättra världen. Så börjar det hårda arbetet.
   Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen
   Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen

   Samhällsengagemang

   Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen

   Sedan 2017 är Andreas Ivarsson projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs. Han menar att det är få saker som är så spännande som att få vara med och utveckla framtidens städer, inte minst för att det påverkar arbetslivet för så många och där­med hela regionens utveckling. Allt hänger ihop. Genom delaktighet, engagemang, öppenhet och driv skapar Wihlborgs rätt förutsättningar för alla olika kunder.
   Science Village – Lunds nästa tillväxtområde
   Science Village – Lunds nästa tillväxtområde

   Stad & region

   Science Village – Lunds nästa tillväxtområde

   Science Village ligger mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS och binds genom det så kallade Kunskapsstråket ihop med andra kunskapsintensiva verksamheter som Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, LTH och Ideon Science Park. Kunskapsstråkets fysiska länk är den nyligen etablerade spårvägen som går från Lund C, genom Ideon Science Park och vidare ut till Science Village.
   "Det är i CellaVisions DNA att tillhöra den här miljön” - CellaVision om kontoret i Bricks
   "Det är i CellaVisions DNA att tillhöra den här miljön” - CellaVision om kontoret i Bricks

   Kundstories

   "Det är i CellaVisions DNA att tillhöra den här miljön” - CellaVision om kontoret i Bricks

   CellaVision expanderar med nya kontorsytor på entréplan i Bricks, fastigheten på Ideon Science Park som huserar medicinteknikbolagets huvudkontor sedan fem år tillbaka. Magnus Blixt, CFO, framhåller läget och de anpassade kontorsytorna som fastighetens stora fördelar. Vilken betydelse har kontoret och lokalerna för CellaVision och hur upplever man Wihlborgs som hyresvärd? 

   Sony skapar en välbalanserad kombination av kreativitet, teknik och interaktion
   Sony skapar en välbalanserad kombination av kreativitet, teknik och interaktion

   Kundstories

   Sony skapar en välbalanserad kombination av kreativitet, teknik och interaktion

   Inspiration, kreativitet och wow-känsla låg till grund när Sony i Lund bestämde sig för att använda sina egna produkter i ett projekt som skulle skapa glädje och stolthet hos sina medarbetare och besökare. Sony är ett globalt bolag som dagligen arbetar med ljud, video, underhållning och teknik. Med egen kompetens hade de alla förutsättningar att lyckas. Resultatet blev en interaktiv vägg.

   Våra senaste artiklar

   På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
   På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

   Inspirerande kunder

   På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

   I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort
   Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
   Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

   Hållbar fastighetsutveckling

   Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

   I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.