Hoppa till innehåll

Space - en ikonisk byggnad

Mellan forskningsanläggningarna Max IV och ESS på Brunnshög i nordöstra Lund växer stadsdelen Science Village fram. Precis vid spårvägshållplatsen, vid områdets grönskande torg och mötesplats bygger vi områdets ikonbyggnad Space.
Bild på Maria Ivarsson

Maria Ivarsson

Regionchef Lund
046-590 62 19 / Skicka e-post
Om Space Planritning Kontakt Om Space Planritning Kontakt

Innovationshus med kontor och labbverksamhet

Endast 15 minuter från Lund C, precis vid spårvägshållplatsen, planerar vi för Science Villages spektakulära ikonbyggnad med skandinavisk design. Med sin placering vid det livliga och gröna Rydbergs torg blir Space områdets naturliga mittpunkt och mötesplats.

Space blir ett innovationshus med kontor och labbverksamhet. Här kommer några av världens mest innovativa företag och individer att samlas för att utveckla framtidens hållbara lösningar. Space passar er som vill bli en del av denna innovativa och inspirerande miljö. Här sker möten mellan olika forskningsdicipliner och Space blir en självklar mötesplats för forskare i området.

Restaurang och café med uteservering där områdets medarbetare, gästande forskare och besökare träffas. Planlösningarna är öppna, så verksamheterna kan flyta samman på bottenplan. Space blir en naturlig förlängning av torget och utemiljön där livet utanför smälter ihop med livet innanför. Tillsammans med torget blir Space områdets främsta mötesplats. Entréerna från spårvägen och från parkeringshuset bjuder både medarbetare, besökare och allmänheten varmt välkomna! Hit kommer de som vill besöka restaurangen, de som är nyfikna på husets verksamheter och de som passerar igenom Space på sin väg genom Science Village.

Ett skifte till mer växtbaserad kost är avgörande för att skapa ett livsmedelssystem inom planetens gränser, och havre har stor outnyttjad potential och kan bli en viktig del av lösningen. När vi nu storsatsar på mer forskning om denna gröda är Lund och Science Village en naturlig plats för oss. Vi hoppas kunna locka ännu mer global spetskompetens till området.

Sofia Ehlde, global innovationschef för Oatly
Sofia Ehlde, global innovationschef för Oatly
Läs hela pressmeddelandet här

Första spadtaget!

I mars 2022 tog vi det första spadtaget för innovationshuset Space. Här kan du höra vad Maria Ivarsson, regionchef på Wihlborgs i Lund, Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly och Christian Lindfors, vd för Science Village Scandinavia AB hade att säga om Space och framtidsplanerna för Science Village.

Science Village är ett naturligt komplement till Ideon Science Park. Vi har en stor efterfrågan från företag som vill flytta in och nyttja innovationskraften och talangerna i området. Därför är det naturligt att titta på områden tätt intill, som Science Village, där vi har mark och byggrätter och där det finns ett högt innovationsfokus.

Maria Ivarsson, Regionchef på Wihlborgs i Lund
Maria Ivarsson, Regionchef på Wihlborgs i Lund
Maria berättar mer om våra planer här
Science Village är ett naturligt komplement till Ideon Science Park.

Science Village - Lunds nya stadsdel

Science Village ligger mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS och binds genom det så kallade Kunskapsstråket ihop med andra kunskapsintensiva verksamheter som Lunds universitet, Skånes universitetssjukhus, LTH och Ideon Science Park. Kunskapsstråkets fysiska länk är den nyligen etablerade spårvägen som går från Lund C, genom Ideon Science Park och vidare ut till Science Village. Här planeras faciliteter för forskningsintensiva innovationsbolag från hela världen, och en större etablering av Lunds universitet.

Spektra - Wihlborgs andra kontorshus i Science Village området i Lund.

Spektra - vårt andra kontorshus i Science Village

I Science Village planerar vi dessutom för vårt andra projekt i området - Spektra. Med närhet till både MAX IV och ESS står innovation, forskning och utveckling i centrum. Spektra blir ett aktivt hus för möten, där inomhusmiljö och utomhusmiljö vävs samman av härlig grönska mellan huskropparna. En gemensamma takterrass och flera balkonger inbjuder till utomhusarbete och frisk luft under arbetsdagen.

Projektfakta Space

 • Fastighet

  Kunskapen 1, Science Village

 • Lokalarea (LOA)

  ca. 6 300 kvm

 • Miljöklass

  Miljöbyggnad Guld

 • Byggstart

  2022

 • Inflyttning

  Höst 2023

 • Arkitekt

  FOJAB och Frøslee AB