Hoppa till innehåll

Engagemang för region och samhälle

Vi har ett starkt engagemang för Öresundsregionen, för människorna som lever här och för företagen som utvecklas och ger jobb. Ett engagemang som sträcker sig genom affärslivets utveckling, våra hyresgästers vardag, våra städers tillväxt och till hela regionens framtid. Vårt ansvar är att bidra till utvecklingen av Öresundsregionen.

Där människor mår bra och får möjlighet att växa, där växer företag. I vår värld möter vi ständigt bevis på att det är genom att skapa rätt förutsättningar för människor som vi bygger en hållbar framtid. Det är därför vi på Wihlborgs jobbar långsiktigt med våra fastigheter och hyresgäster, men också därför vi engagerar oss i det som händer i vår omgivning och i vårt samhälle.

Ulrika Hallengren, VD på Wihlborgs
Ulrika Hallengren, VD på Wihlborgs

Fokus på regionens fortsatta utveckling

Eftersom vi har hela vår verksamhet här är det avgörande för oss att regionen fortsätter att utvecklas på ett positivt sätt. Vi bidrar förstås till utveckling och arbetstillfällen genom vår kärnaffär – att utveckla och förvalta fastigheter. Men vi engagerar oss också i utvecklingen på andra sätt. Vi arbetar aktivt för ny infrastruktur och vi samarbetar med näringsliv, kommuner och regionen.

Vi sponsrar också initiativ som främjar arbete, utbildning och inkludering. Vårt mål är att en majoritet av våra sponsringsaktiviteter ska ha en tydlig samhällsinriktning. Mer än 50 procent av vår sponsring  ska gå till lokala organisationer som i sin verksamhet, eller i ett avgränsat projekt, bedriver aktiviteter som bidrar till ungdomars lärande, att få fler i arbete eller till ökad jämlikhet och motverkande av diskriminering.

En bra start i livet

Inspiration till utbildning, ge möjlighet till en bra fritid.

Mod att utvecklas

Göra det enkelt att bli entreprenör, låta goda ideer bli till verklighet. Skapa möjligheter till fler spännande jobb i regionen.

Tillväxtmöjligheter

Erbjuda kunskap, lösningar och inspiration för hållbar tillväxt, både för individ, stad och företag i Öresundsregionen

Regions- och stadsutveckling

Utveckling av ny infrastruktur har stor betydelse för näringsliv och sysselsättning i regionen. Vi är bland annat representerade i Öresundsmetro Executive – ett svenskdanskt forum som arbetar för en metro mellan Malmö och Köpenhamn. Vi engagerar oss också i arbetet för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Tillsammans med Helsingborgs stad har vi presenterat ett gemensamt förslag om framtida utveckling för området runt Helsingborg C.
I Helsingborg är vi dessutom partner till H22 – en stadsmässa som under 2022 visat upp morgondagens lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad.  

Genom våra partnerskap med Öresundsinstituttet och Sydsvenska Handelskammaren får vi fakta och kunskap om regionen och stöttar deras arbete med utveckling och information om regionen.
Öresundsinstituttet
Sydsvenska Handelskammaren 

Näringslivsutveckling

Innovations- och näringslivsklimatet i Öresundsregionen har stor betydelse för Wihlborgs och regionens fortsatta utveckling. För att gynna innovationsklimatet stöttar vi Ideon Science Park och Medeon Science Park där vi också äger fastigheter. Näringslivsutveckling sker även i bransch-hubbar som Media Evolution Center i Malmö och Hetch i Helsingborg, där vi är engagerade på olika sätt. Vi är också aktiva och bidrar med stöd till nyföretagarcentrum, citysamverkan och liknande organisationer i våra städer.

Sedan 2019 är vi partner till Malmö näringslivsgala eftersom vi anser det vara ett viktigt initiativ för att stimulera utvecklingen av stadens näringsliv. Ett nytt engagemang sedan 2020 är vårt partnerskap med  Navet kring Bättre affärer-dagen som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur Öresundsregionen kan växa sig mer hållbar och därmed ännu starkare.
Malmö näringslivsgala
Bättre affärer-dagen

Tre personer skrattar och pratar framför en kaffevagn.
Fyra händer med fusktatueringar: Malmö, Lund, HBG, CPH.
En man och en kvinna sitter och pratar med varsin kopp kaffe i handen.

Mötesplatser som engagerar

Vi tror att det händer något när människor möts. Därför är vi stolta över att erhålla attraktiva arbetsplatser där medarbetare vill träffas och utbyta ideer, kunskap och inspiration. 

Vi ser också till att det lokala näringslivet och beslutsfattare i städerna med regelbundenhet kan mötas och diskutera viktiga utvecklings-frågor. Två sådana mötesplatser är damtennisveckan i Båstad och Wihlborgs Kontaktyta, en plattform för samverkan och kunskapsutbyte för våra kunder och samarbetspartners. 

Wihlborgs kontaktyta

Ett forum för utvecklande möten och nätverkande. Välkommen du med!

Våra kontaktytor

Mötesplats Båstad

Med vårt engagemang i Båstad hoppas vi kunna inspirera partners och kontakter till att också vara en...

Inspiration och nätverkande

Vår medverkan i H22

H22 i Helsingborg var en inspirerande satsning och det är naturligt för oss att vara med som samarbetspartner och bidra till att utveckla morgondagens lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad.

Mer om samarbetet för att utveckla Helsingborg

Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma

Vi vill vara med och skapa ett hållbart samhälle. En viktig del i det arbetet är att uppmuntra ungdomar till att våga satsa på sina drömmar. Tillsammansmed Helsingborgshem och techhubben HETCH har vi startat Techship - ett initiativ med målet att motivera och inspirera ungdomar att starta eget företag eller plugga vidare.

Så här fungerar Techship

Sponsring med samhällsinriktning

Wihlborgs stöttar en rad olika initiativ och verksamheter som gör goda insatser i regionen. Vi har över tid minskat andelen traditionell sponsring, exempelvis av elitidrott, och prioriterar istället initiativ med inriktning på arbete, utbildning och inkludering.  

Även om vi sponsrar elitidrott i mindre utsträckning är vi fortsatt engagerade i idrotten som har stor betydelse för integrationen i samhället och därför fortsätter vi stödja olika sociala projekt inom idrottsrörelsen. FC Rosengård har exempelvis en stor social verksamhet med fokus på utbildning och arbete kallad Boost by FC Rosengård som vi stöttar sedan ett antal år.

Även i Danmark engagerar vi oss i det lokala förenings- och näringslivet. Vi samarbetar också med kommuner och lokala arbetsförmedlingar kring praktikplatser och tar regelbundet emot praktikanter och timanställda för att hjälpa till att ge arbetslivserfarenhet.

17 arbetstimmar för samhällsengagemang

Utöver att vi som företag stöttar olika initiativ har alla våra anställda möjlighet att investera 17 arbetstimmar i något av de samhällsförbättrande initiativ som vi stöttar. Det betyder att man kan engagera sig i något av våra partnersamarbeten på arbetstid, exempelvis som läxhjälpare eller mentor. På det viset kan fler av oss bidra, skapa nya relationer och lära oss mer om vår region. Bra för oss som individer, bra för Wihlborgs, bra för våra samarbetspartners och bra för regionen!

Att det är just 17 timmar knytar an till FN:s globala mål nummer 17 som handlar om partnerskap. Vi är nämligen övertygade om att just samarbeten mellan olika organisationer är rätt väg för att driva en positiv utveckling i regionen. Det ligger i vår roll som regionsbyggare.

Vårt engagemang i Öresundsregionen

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid
Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Samhällsengagemang

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Ideon Science Park grundades 1983 som Sveriges första science park och kom att bana väg för en ny innovationsexplosion. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. Det vi gör nu och framåt blir avgörande för Skånes och Sveriges framtid, menar Lotta Wessfeldt, Vd på Ideon sedan 2021.
Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen
Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen

Samhällsengagemang

Skapa förutsättningar för tillväxt i Öresundsregionen

Sedan 2017 är Andreas Ivarsson projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs. Han menar att det är få saker som är så spännande som att få vara med och utveckla framtidens städer, inte minst för att det påverkar arbetslivet för så många och där­med hela regionens utveckling. Allt hänger ihop. Genom delaktighet, engagemang, öppenhet och driv skapar Wihlborgs rätt förutsättningar för alla olika kunder.
Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma
Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma

Samhällsengagemang

Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma

Vi på Wihlborgs vill vara med och skapa ett hållbart samhälle. En viktig del i det arbetet är att uppmuntra ungdomar till att våga satsa på sina drömmar. Därför har vi i samarbete med Helsingborgshem och techhubben HETCH startat Techship - ett initiativ med målet att motivera och inspirera ungdomar att starta eget företag eller plugga vidare.

Kontakt

Har du frågor om vårt engagemang i Öresundsregionen? Då är du välkommen att kontakta någon av oss.

Bild på Hans Andersson

Hans Andersson

Affärsutvecklare
040-690 57 75
Skicka e-post
Bild på Elsa Hagdahl

Elsa Hagdahl

Hållbarhetschef (Föräldraledig)
040-661 97 07
Skicka e-post