Hoppa till innehåll
Max IV är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning och invigdes i juni 2016

Max IV

Max IV är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning och invigdes i juni 2016. Nyckeln av Max IV-anläggningen överlämnades i juni 2015 till Lunds universitet från Fastighets AB ML4, som ägs gemensamt av Peab och Wihlborgs.
Bild på Rickard Berlin

Rickard Berlin

Projektledare
040-690 57 30 / Gör intresseanmälan

MaxIV - ett nationellt laboratorium och Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna

Max IV är ett nationellt laboratorium med Lunds universitet som värduniversitet och är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning. Laboratoriet har världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning och kan användas av forskare från hela världen. Max IV tar årligen emot mer än 2 000 forskare inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi, kemi och nanoteknologi.

Max IV har en stor betydelse för regionen, och tack vare denna satsning växer en helt ny stadsdel fram i norra Lund. Målet är att 50 000 personer ska arbeta och bo i området, som även innefattar forskningsanläggningen ESS och Science Village med forskarbostäder, besökscentrum m.m.

MAX IV kommer att fortsätta sitt arbete för att behålla ledningen som världens största forskningslaboratorium. Därför jobbar de redan på framtida projekt. Just nu pågår byggnation av en ny teknikbyggnad (Omformaren) och det planeras för fyra nya strålrör som ska säkerställa att de ligger i framkant inom biomedicinsk avbildning (MedMAX), inom läkemedelsforskning (MicroMAX), och inom utveckling av material av så vitt skilda slag som cement, trä, katalys m.fl. (iMAX och DiffMAX). Utöver detta arbetar vi med ny teknik som kommer att innebära en fortsatt världsledande position i ytterligare drygt tjugo år, den så kallade frielektronlasern (FEL).

Projektfakta

 • Fastighet

  Max IV

 • Bruttoarea (BTA)

  totalt ca. 54 000 kvm

 • Miljöklass

  GreenBuilding, Miljöbyggnad Guld, BREEAM SE Outstanding

 • Hyresgäst

  Lunds universitet på ett tjugofemårigt hyreskontrakt

 • Arkitekt

  Fojab

 • Entreprenör

  PEAB

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Bild på Rickard Berlin

Rickard Berlin

Projektledare
040-690 57 30
Gör intresseanmälan
Bild på Andreas Ivarsson

Andreas Ivarsson

Projekt- och utvecklingschef /Vice vd
040-690 57 23
Gör intresseanmälan