Hoppa till innehåll

Från E till A på ett år - så förbättrade Lundafastigheten sin energistandard

På ett års tid har ”Bricks” på Ideon i Lund ökat sin energistandard från klass E till A och husets restaurang Bricks Eatery halverat sin elanvändning. En egen energiinnovation, en stor solcellsanläggning, ny effektiv belysning och olika beteendeförändringar ligger bakom framgången.

Hassan Mahdi, förvaltare på Wihlborgs, och hans kollegor bestämde sig för att göra ett rejält ambitionslyft för fastigheten Bricks i Lund, som huserar hyresgäster inom bl.a. elektrifiering, foodtech, cleantech och energi. Resultatet är en minskning av den specifika energianvändningen (byggnadens energianvändning fördelat på Atemp uttryckt i kWh/m2 och år) med 46 procent.

Den åtgärd som gjort störst skillnad för energianvändningen är installationen av Wihlborgs egen ”Jannelösning”, en unik kylvärmepump uppfunnen av Jan Larsson, projektledare för kyla- och värmelösningar.

– Tack vare denna innovation, som återvinner värmen och kylan i fastigheten tillsammans med befintligt fjärrvärme- och fjärrkylsystem, har energianvändningen minskat rejält, berättar Hassan Mahdi.

Jan Larssons unika kylvärmepump återvinner värmen och kylan i fastigheten tillsammans med befintligt fjärrvärme- och fjärrkylsystem.

Driften av huset har genomgått en omfattande översyn där både större och mindre förbättringar genomförts. Installation av energieffektiv LED-belysning, ett nytt klimatskydd för alla södervända fönster och optimerade driftstider för ventilationssystemet är några exempel.

Solcellsanläggningen på taket är en av de största i Wihlborgs fastighetsportfölj och utmärker sig genom sitt förhållandevis låga klimatavtryck jämfört med konventionella solpaneler. Det beror främst på att panelerna produceras med material som har lägre klimatavtryck vid framställningen och brytningen av kisel. Panelerna är dessutom sammansatta i Europa vilket ytterligare bidrar till att minska klimatavtrycket, eftersom transporterna kan reduceras.

– Det är väldigt givande att se så snabb effekt av våra insatser. Insatserna ger inte bara minskade driftskostnader för fastigheten och en framtidssäkring genom egenproducerad energi, utan också förbättrad komfort för hyresgästerna. Bättre belysning i gemensamma utrymmen och klimatskydd som effektivt blockerar solens strålar bidrar t.ex. till ett mer stabilt inomhusklimat, säger Hassan Mahdi.

Insatserna för att minska energianvändningen leder till förbättrad komfort för hyresgästerna. Bättre belysning i gemensamma utrymmen och klimatskydd för solens strålar bidrar med ett mer stabilt inomhusklimat.

"Våga investera"

För energikrävande verksamheter som restauranger kan energibesparande åtgärder göra stor skillnad. Det kan Johannes Widén, platschef på Bricks Eatery, vittna om. Genom en kombination av ny teknik och beteendeförändringar har restaurangen halverat sin energianvändning på ett år.

– Vi har bytt ut alla belysningsarmaturer till led och installerat rörelsevakter i utrymmen vi inte rör oss i lika ofta. Men det handlar också om hur vi agerar i det dagliga arbetet, som t.ex. att vi sätter på vattenbadet till maten bara strax före lunch, använder lock över tallriksvärmarna för att bevara mer av värmen och flyttar över mat mellan värmeskåp och ugnar så att vi kan stänga av dem efter hand.

Genom en kombination av ny teknik och beteendeförändringar har Johannes Widén, platschef på Bricks Eatery, tillsammans med sina kollegor, halverat restaurangens energianvändning på ett år.

Många branschkollegor har intresserat sig för Bricks Eaterys framgångar och Johannes Widén ser stora möjligheter för branschen att minska sina energikostnader.

– Det gäller att vara nyfiken och gå till botten mer vad som drar mycket energi. Och att våga investera. Vi skaffade 200 nya belysningsarmaturer som drar en tiondel av vad de gamla gjorde. Den investeringen har vi fått igen på bara ett år. Vi hade kunde inte tänka oss att det skulle ge så stor effekt.

Att ha en nära dialog med fastighetsägaren är ett annat tips Johannes vill dela med sig av.

– Vi har samarbetat nära i det här och bett om att få statistik tidigt och löpande, så att vi kunnat se vilka insatser som ger effekt.

Enligt Johannes Widén, platschef på Bricks Eatery, handlar det om att våga göra nya investeringar. Installationen av 200 nya belysningsarmaturer gör att restaurangen numera drar en tiondel jämfört med den gamla belysningen.

Varmvattnet nästa fokusområde

Johannes och hans kollegor fortsätter arbetet med att minska energianvändningen. Under våren är det varmvattnet som står i fokus och hur nyttjandet av det kan minska i samband med matlagning och städning.

– Många av oss som jobbar här är intresserade och engagerade när det kommer till energiförbrukning, både på jobbet och privat. Så vi fortsätter!Relaterade artiklar

Wihlborgs innovationshus först med ny miljöcertifiering
Wihlborgs innovationshus först med ny miljöcertifiering

Hållbar fastighetsutveckling

Wihlborgs innovationshus först med ny miljöcertifiering

Innovationshuset Space i Lund blev den första byggnaden i sitt slag att kamma hem en nettonollcertifiering. ”Med rätt material på rätt plats har vi byggt ett hus som kan stå riktigt länge”, säger Helena Pålsson på Wihlborgs.
Genomtänkta åtgärder gav stora energibesparingar i Malmöfastighet
Genomtänkta åtgärder gav stora energibesparingar i Malmöfastighet

Hållbar fastighetsutveckling

Genomtänkta åtgärder gav stora energibesparingar i Malmöfastighet

I det så kallade ”Swecohuset” vid Drottningtorget i Malmö har energianvändningen minskat med 35 procent på kort tid. Erfarenhet, effektiva styrsystem och intresse ligger bakom resultatet, menar Ivan Bicanic, drifttekniker på Wihlborgs.
Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig
Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig

Hållbar fastighetsutveckling

Wihlborgs egen energiinnovation i en klass för sig

Genom Wihlborgs egen lösning för att ta vara på värme och kyla i en och samma fastighet har den totala energianvändningen i Torrdockan 6 i Dockan i Malmö minskat med 55 procent. Nu installeras den effektiva kylvärmepumpen i allt fler Wihlborgsfastigheter.

Våra senaste artiklar

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset
Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

Stad & region

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

För snart två år sedan flyttade Beckhoff Automation AB in i sitt nya huvudkontor. Nu kan huset i Fosie belönas med Malmö stads stadsbyggnadspris 2024.
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

Inspirerande kunder

Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

”En SiB Solutions-kund sparar pengar, värnar om miljön och stärker sin affärsposition genom att tillhandahålla fler och fler prickfria leveranser i rätt tid. Men, vår förmåga att ständigt utvecklas och försvara en plats i logistikteknologins framkant, kräver mycket av oss och sammanhanget vi verkar i.” Det menar Stefan Borg, vd på Ideon-baserade SiB Solutions.