Hoppa till innehåll

Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt

Återhämtning är något vi ofta associerar till aktiviteter som sker utanför jobbtid, men även på arbetsplatsen finns det mängder med möjligheter att ladda batterierna. På så sätt kan vi både må bättre och prestera bättre. Det var de deltagande experterna rörande överens om när Wihlborgs arrangerade ett seminarium på temat.

Enligt Försäkringskassans senaste rapport har det aldrig tidigare varit så många sjukskrivna på grund av stress. Trots det är det lätt att det blir just återhämtningen som får stryka på foten när vi har mycket omkring oss – inte minst när vi befinner oss på arbetsplatsen. Det klassiska vilrummet inspirerar inte till mer än att hantera akut huvudvärk och det kan kännas lite genant att boka den där massagefåtöljen.

På arbetsplatsen finns det mängder med möjligheter att ladda batterierna. På så sätt kan vi både må bättre och prestera bättre.

Återhämtning något individuellt

Lina Ejlertsson, doktor i folkhälsovetenskap och känd som ”Återhämtningsforskaren” på Instagram, menar att arbetsplatsen är en av nycklarna för att få bukt med stress som samhällsproblem. Och att det behövs mer kunskap och nya perspektiv på vad återhämtning är för något och ökad medvetenhet om att det varierar från person till person.

– Återhämtning behöver inte vara att sitta i soffan och ta en kaffe. Enkla saker som att ta mikropauser, boka möten med marginaler till nästa, titta ut genom fönstret och betrakta omgivningen eller ta några djupa andetag gör stor skillnad. Och att prata med kollegorna – ett skratt är bland det mest återhämtande som finns!

Utformningen av arbetsplatsen med olika utrymmen för olika behov är viktig, menar hon.

– Koncentration och återhämtning hänger ihop. Vi kan prestera bättre om vi får återhämtning och om det finns platser för koncentration och komma in i ett ”flow” får vi också ro till återhämtning.

Återhämtning kan vara att ta några djupa andetag eller prata med kollegorna.

Hemma hos Oatly

Havredryckstillverkaren Oatly har lagt mycket fokus på att medarbetarna ska känna sig hemma på arbetsplatsen. Företaget arbetar med dagsljus, gröna oaser, olika färger och mönster i inredningen och vilrum med tillgång till meditation via appar. Runt fabriken i Landskrona finns en markerad promenadslinga i närområdet och ett gym.

– Inredningen i sig uppmuntrar till inspiration och lekfullhet. Det viktigaste är inte hur det ser ut, utan hur det känns. Välkomnande, varmt och hemtrevligt. Vi jobbar till största del med återbruk i inredningen så då blir det gärna blandade stilar och olika möbler runt om på kontoret, berättar Cia Eriksson Creative Director Workplace Design på Oatly.

Inredningen som uppmuntrar till inspiration och lekfullhet.

Platser för alla människor och behov

På Ikeas kontor får lekfullheten bre ut sig med gungälgar, bollhav i form av en lingonkorg och varierat utformade mötesrum. Det berättar Jeanette Guttenberg, strateg och inredare med fokus på välmående och hållbarhet, som hjälpt Ikea att bland annat skapa ytor för fokus och återhämtning på flera av deras kontor:

– Vi strävar efter att stimulera alla sinnen, med utrymmen där man kan gå barfota, att man kan sitta på olika sätt och att vi blandar olika former och symmetrier. Det är viktigt för oss att skapa platser för alla människor och behov, enligt devisen ”a place for every body”.

Det är viktigt att skapa platser för alla människor och behov.

Experternas bästa tips för att åstadkomma återhämtning och koncentration på arbetsplatsen:

Lina

  • Chefers signaler smittar medarbetarna. Föregå med gott exempel som chef och visa att återhämtning är både bra och nödvändigt.
  • Vi människor har inte bara ett batteri, utan flera olika typer: det kognitiva, det fysiska, det sociala, det sensoriska och det känslomässiga. Varje batteri behöver laddas på olika sätt.
  • Inför en kreativ låda med pussel, korsord, målarböcker eller en stickning som medarbetare kan pausa med men också samarbeta kring.

Cia

  • Inventera arbetsplatsen och utgå från vad ni har. Kanske ytor för olika typer av behov markeras med olika färger?
  • Låt växterna ta plats, klustra dem och skapa gröna oaser.
  • Gör möten bokningsbara från fem över till fem i. Då hinner man plocka undan efter sitt möte i ro och nästa mötesdeltagare komma i ordning i tid till sitt möte.

Jeanette

  • Titta på helheten och våga satsa på arbetsplatsen.
  • Hitta inspirationskällor och teman som kan kopplas till verksamheten.
  • Stimulera alla sinnen genom att jobba med olika material, intryck och former.


Relaterade artiklar

Kontor för hela dig
Kontor för hela dig

Attraktiv arbetsgivare

Kontor för hela dig

Arbetslivet präglas av snabb utveckling. Förväntningarna på kontoret har också förändrats och frågan kring arbetsplatsens utformning har hamnat i rampljuset. Så, vad behöver man tänka på när man ställer om kontoret utifrån nya förutsättningar?
Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning
Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning

Attraktiv arbetsgivare

Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning

Signalen från Wihlborgs hyresgäster och nätverk är tydlig: Att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats för sina medarbetare och göra kontoret till en del av hela arbetsgivarvarumärket blir allt viktigare.

Våra senaste artiklar

Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med Armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

Stad & region

Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

I dag togs det första spadtaget till en 10 000 kvadratmeter stor anläggning som blir bas för livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic. ”Med den här satsningen förväntar vi oss att kunna växa med minst 15 procent varje år”, säger Gustav Larsson, Managing Director.