Hoppa till innehåll

Kontor för hela dig

Arbetslivet präglas av snabb utveckling. Förväntningarna på kontoret har också förändrats och frågan kring arbetsplatsens utformning har hamnat i rampljuset. Så, vad behöver man tänka på när man ställer om kontoret utifrån nya förutsättningar?

Kontorets nya roll

Flexibilitet, med möjlighet att jobba från flera platser är en tydlig förväntan bland tjänstemän idag. Samtidigt vill de flesta också ha en känsla av sammanhang och en personlig kontakt med sitt team och sin chef. Detta är en paradox som många ledare försöker balansera och parera på olika sätt.

– Det finns en risk att man då förenklar kontorets roll och fokuserar övervägande på det sociala sammanhanget, men det är mer komplext än så. Vi människor har olika behov och de växlar både mellan individer och under en arbetsdag. För att må bra och prestera på topp behöver vi utrymmen för såväl samarbete och social samvaro, som för återhämtning och koncentration, säger Anna Nambord, arbetsplatsrådgivare på Wihlborgs. 

Dessutom är det viktigt att tänka på att det inte är alla som har bra förutsättningar för att arbeta hemifrån. Genom att sätta mänskliga behov i centrum vid planering av ett kontor, så arbetar man faktiskt med inkludering i praktiken.

– Vi har en enkel modell man kan checka av mot, efter att man sett över alla basfunktioner och flöden.

Samarbete

– Ett bra samarbete ger både nya infallsvinklar och ett bättre resultat. Att ha platser på kontoret där man kan mötas är en av förutsättningarna för att lyckas. Gärna något större konferensrum, som kan möbleras om och anpassas för andra evenemang eller utbildningar. Och satsa på flera mindre mötesrum (för 2-4 deltagare). De kan användas både för spontana och planerande möten. Och det är viktigt att rummen är utrustade med bra digital utrustning för högkvalitativa hybridmöten.


Social samvaro

– Genom att planera för naturliga flöden i kontorsmiljön kommer kollegor att stöta på varandra spontant, så kallade ”happy accidents”. Det kan vara vid kaffemaskinen, i en trappa eller vid en reception. Var inte rädd för att skapa passager där man ofta rör sig. Lika viktigt är det att ha plats för planerade sociala träffar, kanske en soffgrupp eller en cafeyta där man kan ha kontorsmöten eller en AW.

Koncentration

– Ibland kan distraktionerna vara många på kontoret, därför är det nödvändigt att ha arbetsplatser för fokuserat arbete. Detta är något som lätt glöms bort och som fler frågar efter idag. Mindre kontorsrum avsedda för en eller ett fåtal personer är en bra lösning för den som vill gå undan och arbeta ostört eller ta ett telefonsamtal. Extra viktigt i dessa fokusrum är ljudisolering och bra ljus, samt att det är en riktigt bra ergonomi.

Återhämtning

– Att få tid för återhämtning under arbetsdagen är otroligt viktigt för vårt välmående. Återhämtning kan se olika ut från person till person. Medan en del föredrar att sätta sig i ett avskilt rum med musik i hörlurarna väljer andra att gå en promenad i friska luften eller en ta kopp kaffe. På vårt kontor har vi placerat en massagestol i ett enskilt rum där medarbetarna kan koppla av. Vi har även ett pusselbord som är väldigt populärt, en bokhylla där det är fritt att låna böcker och soffor i avskilda utrymmen.

Nästan 70 procent av alla arbetsgivare uppger att de behöver ställa om sina kontor efter nya behov. Men många upplever att det är komplicerat.

– Visst det är mer komplext än förr när man hade ett kontor med fasta platser och fasta tider. Men samtidigt ger detta en större möjlighet att sticka ut som arbetsgivare och när du visuellt och rumsligt visar att du står för omtanke och inkludering kommer både stoltheten och attraktionskraften att öka. Och då är det är mödan värt, avslutar Anna.


Relaterade artiklar

Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning
Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning

Attraktiv arbetsgivare

Wihlborgs stärker erbjudande inom arbetsplatsrådgivning

Signalen från Wihlborgs hyresgäster och nätverk är tydlig: Att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats för sina medarbetare och göra kontoret till en del av hela arbetsgivarvarumärket blir allt viktigare.

Våra senaste artiklar

Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser
Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser

Attraktiv arbetsgivare

Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser

En femtondeplats i kategorin för medelstora företag blev Wihlborgs placering när Great Place to Work (GPTW) släppte listan över ”Sveriges bästa arbetsplatser” i april. För Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs, är den fina placeringen en bekräftelse på att den långsiktiga satsningen på arbetsmiljö och företagskultur ger resultat.
Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut
Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut

Inspirerande kunder

Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut

Den allt högre förväntan på ett hållbart och flexibelt arbetsliv kan kännas utmanande för arbetsgivare att möta. Men, det innebär också en möjlighet att sticka ut med ett bra arbetsgivarerbjudande. Två av Wihlborgs hyresgäster och Wihlborgs arbetsplatsrådgivare delar med sig av hur man kan skapa en inkluderande och intressant arbetsplats.