Hoppa till innehåll

Från brädspel till trädgårdsklubb – på IO Interactive uppmuntras alla initiativ

Mitt i myllret i Malmöstadsdelen Caroli har spelutvecklingsstudion IO Interactive sitt kontor där drygt hundra personer från 38 olika länder utvecklar världskända tv-spelsuccéer. Deras mest kända spelserie är Hitman, och just nu jobbar de på både ett James Bond-spel och ett lite mer hemligt Fantasy-spel som sysselsätter en stor del av personalen.

IO Interactive startades i Köpenhamn för 25 år sedan och har nu studios i fem länder. Malmöstudion blev nummer två för snart fem år sedan och sedan följde Barcelona, Istanbul och Brighton.

– De första åren satt vi i Game Habitat vid Gustav Adolfs torg, en communityfokuserad hub som finns till för hela spelindustrin. Det var toppen i början, men när vi började växa behövde vi egna, större lokaler, berättar Sandra Smedegaard Mondahl, Studio Manager på IO Interactive.

Företaget flyttade till Caroli-lokalen i fastigheten Erik Menved 37, Östergatan 20, i februari 2023, och har sedan dess lagt mycket tid och energi på att optimera lokalerna för verksamheten och sätta sin egen prägel på studion.

– Något som var väldigt viktigt för oss var att det skulle vara intimt men inte trångt, och vi ville kunna ha möjlighet att fortsätta växa. Lokalerna var tvungna att vara flexibla och kunna hantera vår verksamhet som har väldigt specifika krav, från bästa internetuppkopplingen till rum där vi skulle kunna ordna fester för 300 personer, säger Sandra.

I fastigheten, Erik Menved 37, fick IO Interactive utrymme att optimera sina lokaler för verksamheten och sätta sin egen prägel på studion.

En arbetsplats för hela dig

Hon sticker inte under stol med att IOI är riktigt nöjda och stolta med vad de åstadkommit i lokalerna, i gott samarbete med Wihlborgs och professionella inredningsarkitekter. Hon visar deras specialbyggda ljudstudios där alla ljud till spelen spelas in. Dessa rum måste vara extremt välisolerade och akustikanpassade. Och uppe på översta våningen i huset visar hon den generösa takterrassen, det öppna, trevliga köket och ytorna som egentligen bara är till för sociala aktiviteter och andra roligheter.

– Min uppgift är att se till att alla anställda har det bra och kan vara sig själva fullt ut på jobbet. Vi vill inte bara ha din ”jobbpersonlighet”, vi vill ha hela dig.

Att skapa utrymme för goda sociala relationer på jobbet är extra viktigt på en arbetsplats med sådan mångfald av både nationaliteter, åldrar och intresseområden som IOI:s anställda har, menar Sandra. Hon är därför alltid snabb med att plocka upp de anställdas intressen och önskningar och försöka uppfylla dem.

– Vi har massor av klubbar! Trädgårdsklubb som odlar i ett rum innanför takterrassen, Dungeons & Dragons-klubb, Magic: The Gathering-klubb, brädspels-klubb, klätterklubb, löparklubb, ett fotbollslag… Finns det ett intresse för något så ser vi till att det kan hända.

Att skapa utrymme för goda sociala relationer på jobbet är extra viktigt på en arbetsplats med medarbetare från hela världen.

Mår de anställda bra så mår företaget bra

Sandra säger att det såklart är en stor bonus att få göra de anställda glada, men att det i grund och botten är ett affärsmässigt sätt att se på företaget. Om de anställda mår bra och har det bra både socialt och professionellt så kommer de att leverera ett bättre resultat.

– Men det är en balans, vi har en strikt övertidspolicy, vi vill inte att folk ska vara här på kvällar och helger. Arbetet ska inte bli allt. Vi vill uppmuntra folk att ta sig ut utanför företaget och ta del i staden vi finns i också, säger hon.

Att hitta lokaler vid Caroli var en riktigt fullträff för IOI.

– Jag älskar Caroli! Det är så nära centralstationen, vilket gör att det blir lätt att ta sig till våra andra kontor. Här finns dessutom bra mat, det är fint, det är bra ”vibes”. Fyra lokalbussar stannar här och vi har tillgång till bilgarage och kan ställa våra cyklar inomhus.

Hon betonar också vikten av att de anställda ska kunna känna sig hemma i kvarteren där de arbetar.

– Vi är ju ett företag med stor mångfald bland våra medarbetare, så vi vill finnas på en plats där vi känner att det speglas i staden och människorna runtomkring, vilket det gör här. En stadsdel med en mer klassisk, likriktad företagskultur hade inte känts lika hemma för oss.

Läget på Erik Menved 37, Caroli, blev en fullträff för IOI som har närhet till ett stort utbud av restauranger och kommunikationer.

Personlig inredning skapar kreativitet under arbetsdagen

På IOI har alla anställda sina egna fasta arbetsplatser, och det finns ingen policy att skrivborden måste vara rensade från privata föremål. På spelutvecklarnas skrivbord trängs i stället massor av personliga saker: små actionfigurer, spelrelaterade prylar, krukväxter…

– De som jobbar här är kreativa! De vill bli inspirerade av sin arbetsmiljö. Hade vi haft en ”rent skrivbord”-policy hade vi fått väldigt tråkiga spel! skrattar Sandra.

Att alla ska ha en fast, trygg punkt att kalla sin egen är en självklarhet för företaget.

– Våra utvecklare skulle bli så stressade om jag började begränsa dem genom olika regler. De behöver känna sig trygga. Så vi uppmuntrar alla att ta med sina egna saker hit! Igår kom en kille och undrade om han fick ta med sitt jättestora Sagan om Ringen-svärd till kontoret, och jag sa ”absolut! Vi hittar en plats för det!” Många är väldigt engagerade i att göra kontoret mysigt. Någon gick ner och köpte en gitarr som står i matsalen nu och kan användas av alla.

Hos IOI får medarbetarna personalisera sina skrivbord, med allt från krukväxter till actionfigurer. Även gemensamma ytor präglas av medarbetarnas egna föremål vilket skapar en hemtrevlig atmosfär.

Spelindustrin i Malmö - en slags "frenemy-situation"

Det står klart att gänget på IOI:s Malmöstudio är nöjda med sina nya, egna lokaler. Men vad är då Sandras bästa tips för att skapa en bra stämning och sammanhållning på arbetsplatsen? Hennes nyckelord är öppenhet, att involvera de anställda och att inte vara rädd för att prova.

– Var öppen för allas idéer, våga testa saker, vad är egentligen det värsta som kan hända? Och var transparant och öppen med vad som pågår. Jag har exempelvis berättat för alla att vi är sugna på att ta över mer yta här i byggnaden. Men de vet också att inget är klart eller bestämt. Att vara öppen gör att folk kan komma med viktig input och be om rätt saker vid rätt tillfälle.


Relaterade artiklar

Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant
Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant

Inspirerande kunder

Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant

Sigma Connectivity är efter tio år på marknaden världsledande vad gäller uppdragsprojekt inom utveckling av uppkopplade produkter. Företaget närmar sig en miljard i omsättning och har kontor i flera länder. Den unika kompetensen och det välutrustade laboratoriet i Lund är företagets starkaste kort när trenden inom uppkopplade produkter växer sig allt större.
Kontor för hela dig
Kontor för hela dig

Attraktiv arbetsgivare

Kontor för hela dig

Arbetslivet präglas av snabb utveckling. Förväntningarna på kontoret har också förändrats och frågan kring arbetsplatsens utformning har hamnat i rampljuset. Så, vad behöver man tänka på när man ställer om kontoret utifrån nya förutsättningar?
Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret
Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

Kundstories

Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

På förmiddagen utbildas en fotbollsförening i administrationssystemet, på lunchen är det löprunda med kollegorna och på eftermiddagen utvecklas en idrottsledar-app. Hos SportAdmin står idrotten alltid i centrum, och medarbetarnas välmående är lika viktigt som företagets tillväxt.
Nya kontoret viktigt när Bossard önskade ändra sin företagskultur
Nya kontoret viktigt när Bossard önskade ändra sin företagskultur

Kundstories

Nya kontoret viktigt när Bossard önskade ändra sin företagskultur

Flytten från en Wihlborgslokal till en annan blev en del i att skapa en ny företagskultur för företaget Bossard, som är ledande global leverantör av produktlösningar och tjänster inom fästindustrin och monteringsteknik. Nu trivs de på sitt nya, fräscha kontor på Boplatsen.

Våra senaste artiklar

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset
Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

Stad & region

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

För snart två år sedan flyttade Beckhoff Automation AB in i sitt nya huvudkontor. Nu kan huset i Fosie belönas med Malmö stads stadsbyggnadspris 2024.
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

Inspirerande kunder

Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

”En SiB Solutions-kund sparar pengar, värnar om miljön och stärker sin affärsposition genom att tillhandahålla fler och fler prickfria leveranser i rätt tid. Men, vår förmåga att ständigt utvecklas och försvara en plats i logistikteknologins framkant, kräver mycket av oss och sammanhanget vi verkar i.” Det menar Stefan Borg, vd på Ideon-baserade SiB Solutions.