Nya energieffektiva fönster bevarar historiska värden i Fabriken1891
Fastigheten Fabriken1891 har en lång historia och är av stor betydelse för Helsingborg. Det var här Henry Dunker byggde upp sin gummifabrik Tretorn, som under sin storhetstid på 1950-talet var stadens största arbetsgivare och sysselsatte ca 3 000 personer. I K-blocket höll administrationen till och där var gedigna kontor inredda. Som besökare idag kan man riktigt känna historiens vingslag. Mycket från ursprungsinredningen är bevarad, som fiskbensparketten, den mörka bröstpanelen, ett inbyggt kassavalv och till och med Henry Dunkers rakspegel väl dold bakom en lönndörr. Idag sitter Helsingborgs stads komvuxlärare i detta rum. I fastigheten i övrigt återfinns ett hundratal olika företag tillsammans med coworking-leverantören Mindpark och Campus Helsingborg.
Viktigt att bevara historiska värden
I samband med utredning och planering av ett eventuellt fönsterbyte hölls en konstruktiv och givande diskussion med bygglovsavdelning och även stadsantikvarie som bl.a. utmynnade i en fönstermodell som måttmässigt och utseendemässigt var väldigt lik de ursprungliga fönstren. Med hänsyn till geografisk placering av byggnaden med dess utsatta fasader mot havet valde man aluminiumbeklädda fönster. Med en insida av trä, liksom de ursprungliga fönsterna, och en utsida av aluminium uppnåddes långsiktigt hållbara fönster med bevarad träkänsla på insidan. Resultatet har blivit en modernisering med förbättrade energivärden och bevarat utseende.
I Henry Dunkers kontor specialbeställdes fönster och smygar som brunbetsades invändigt så att de skulle harmoniera med panelerna. De tidigare fönstren var kopplade tvåglasfönster med genomgående spröjs vilket gav upphov till betydande kallras och gav byggnaden ett dåligt energivärde. Nu stoltserar byggnaden med moderna isolerglasfönster med bra energivärde. Invändiga fönstersmygar är specialgjorda för att ta upp skillnaden i fönstertjocklek mellan gammalt och nytt och resultatet är att ändringen är knappt skönjbar.
Individuella anpassningar i de olika rummen ger själ åt lokalerna
Under renoveringen har även andra anpassningar gjorts för att bevara stilen från förr. Utvändigt har samtliga fönster tätats med tidsenlig bruksfog. Vädringsbeslagen är specialbeställda för att passa in. I vissa rum är det bruna träsmygar, i andra vita träsmygar eller putsade smygar, men genomgående vinklade utåt rummet för att maximera dagsljusinsläppet. Besökaren möts av både putsade fönsterbänkar och vackra stenfönsterbänkar, allt specialanpassat efter rum.
– Vi har haft stor hjälp av våra samarbetspartners när vi försökt bevara den historiska stilen. Murare och målare har gjort ett gediget arbete och entreprenören Servicekuben har varit väldigt kunnig i hur äldre fastigheter ska bevaras, säger Therese Åhlén, projektledare på Wihlborgs.
Fönsterbytet påbörjades under sommaren när eleverna var på sommarlov och färdigställdes nu i december.