Hoppa till innehåll

I Wihlborgs kontorshus Posthornet hittade Klaravik sin nya arbetsplats

På auktionsföretaget Klaraviks utvecklingskontor i Lund samlas medarbetarna i det centrala köket för dagens första kaffekopp. Samtidigt råder febril aktivitet i kontorslandskapet inför ett nytt appsläpp. Sedan det holländska företaget TBAuctions gjorde entré som ny ägare år 2022 har tillväxten gått fort och behovet av ett större kontor blev alltmer påtaglig. Funktionalitet, arbetsmiljö och Lunds a

Hos Klaravik står hållbarhet högt på agendan. Affärsidén går ut på att auktionera ut gamla maskiner, verktyg och fordon till både företag och privatpersoner och på så sätt minska behovet av nyproduktion. År 2019 startade företaget sitt utvecklingskontor i centrala Lund, där man arbetar med att förenkla den cirkulära processen ytterligare genom intern system- och apputveckling.

Sedan TBAuctions tog över som ny ägare har fokus skiftat från att endast distribuera system i Sverige, till att numera även leverera till systerbolagen ute i Europa. Under 2023 växte utvecklingskontoret ur sina lokaler på Lilla Fiskaregatan i Lund och valde att flytta till Wihlborgs kontorshus Posthornet vid Lund C.

Funktionalitet, arbetsmiljö och Lunds arbetsmarknad var tre stora skäl till att Klaravik valde att göra Posthornet till sin nya arbetsplats.

Lund Centrum – ett självklart val

För Jonas Egidius, chief technology officer (CTO), var det viktigt att Klaraviks nya kontor skulle ligga centralt i Lund.

– Som en del i en europeisk koncern vill vi kunna locka hit arbetskraft från resten av Europa och då är Lunds internationella prägel ett bra dragplåster.

I centrala Lund var det inte helt enkelt att hitta stora och moderna lokaler tills Posthornet i Sockerbruksområdet dök upp som alternativ. Här sitter redan flera stora och små aktörer inom bland annat teknik, service och offentlig verksamhet precis intill spåren vid Lund C.

– Många av våra medarbetare uppskattar hur nära det är till stationen i och med att flera av oss pendlar från Malmö och andra delar av Skåne. I Sockerbruksområdet kunde vi få stora, moderna kontorsytor och samtidigt ha nära till det serviceutbud som vi är vana vid från vårt förra kontor.

I Posthornet får Klaravik tillgång till stora, moderna kontorsytor med närhet till centrums stora utbud av lunchrestauranger och annan service.

Ett kontor utformat med medarbetarna i åtanke

Direkt innanför entrén möts besökaren av ett stort kök med gemytliga loungeytor och en spelmaskin i retrostuk. Den välkomnande atmosfären i lokalen förstärks ytterligare av medarbetarnas glada samtal över köksön. Längre in i lokalen är det tystare. Här sitter medarbetarna i rumsindelande kontorslandskap, djupt försjunkna i koncentration. Planlösningen är ett resultat av medarbetarnas önskemål om en arbetsplats som ska vara social men även erbjuda avskärmning för arbetsro.

– Vi hade flera dialoger med medarbetarna för att ta reda på hur de ville att arbetsplatsen skulle se ut. Genom att väga många alternativ för och emot varandra, landade vi i en bra kompromiss med fem stora rum med åtta till tio skrivbord i varje rum.

Längs med ytterväggarna sträcker sig stora, moderna fönsterpartier som förser kontoret med gott om ljusinsläpp. På andra sidan glaset skymtas Sockerbruksområdets blandning av modern och historisk arkitektur. Blickar man åt öster kan man under en klar dag till och med se Domkyrkotornen. Drygt två månader efter flytten har både Jonas och medarbetarna börjat märka av flera fördelar med att sitta i ett nytt hus.

– Att sitta i ett modernt kontor har inneburit en stor skillnad som var svår att kvantifiera innan vi flyttade hit. Numera kan vi utföra klimatkontroll och känna oss trygga i att vi har bra luftflöden och god ljudisolering i våra olika utrymmen, berättar Jonas Egidius.

I utformningen av det nya kontoret fick medarbetarna komma med önskemål. Resultatet blev en arbetsplats med ytor för både social samvaro och koncentration.

I etapp 2 av Posthornet finns det utrymme att växa

Klaraviks tillväxtresa fortsätter och under det kommande året finns det behov för att rekrytera ännu fler medarbetare till Posthornet i Lund. Den snabba företagsresan var en av faktorerna som låg bakom beslutet att välja Wihlborgs som hyresvärd.

– Med Wihlborgs som hyresvärd ser vi en möjlighet att växa inom beståndet, vilket var en stor anledning till att vi slutligen valde Posthornet.

    Bara i Sockerbruksområdet kommer det i framtiden att finnas möjlighet till större lokaler när etapp 2 av Posthornet börjar ta form under 2024–2025. Här kommer företag kunna växa i flexibla kontor med en levande bottenvåning som bidrar med ett ännu större serviceutbud i området.


    Relaterade artiklar

    Moderna kontorshuset Posthornet i Lund, nära till precis allt
    Moderna kontorshuset Posthornet i Lund, nära till precis allt

    Hållbar fastighetsutveckling

    Moderna kontorshuset Posthornet i Lund, nära till precis allt

    Nu tillför Wihlborgs ytterligare liv till det mysiga Sockerbruksområdet, precis intill Lunds centralstation. Här kommer den andra etappen av Posthornet att växa fram, med moderna kontor, café och restaurang.
    Så blev Trivector i Lund Sveriges cykelvänligaste arbetsplats
    Så blev Trivector i Lund Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

    Hållbar fastighetsutveckling

    Så blev Trivector i Lund Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

    Nyligen fick företaget Trivector, som huserar i Wihlborgs fastighet Posthornet i centrala Lund, den hedervärda utmärkelsen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats av Cykelfrämjandet. Så vilka är framgångsfaktorerna bakom vinsten och hur kan arbetsgivare och fastighetsägare samarbeta för att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats?

    Våra senaste artiklar

    Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
    Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

    Hållbar fastighetsutveckling

    Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

    I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.
    Flytten till Brunnshög blev ett lyft för Länsförsäkringar
    Flytten till Brunnshög blev ett lyft för Länsförsäkringar

    Flytten till Brunnshög blev ett lyft för Länsförsäkringar

    Valet att flytta till växande Ideon och Brunnshög har gett flera goda effekter för Länsförsäkringar Lund. De nyrenoverade lokalerna i Wihlborgs kontorshus Node inspirerar, och känslan i den växande stadsdelen är helt rätt för företagets utveckling.