Hoppa till innehåll

Så blev Trivector i Lund Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

Nyligen fick företaget Trivector, som huserar i Wihlborgs fastighet Posthornet i centrala Lund, den hedervärda utmärkelsen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats av Cykelfrämjandet. Så vilka är framgångsfaktorerna bakom vinsten och hur kan arbetsgivare och fastighetsägare samarbeta för att skapa en mer cykelvänlig arbetsplats?

För ett företag som även till vardags jobbar med en hållbar omställning av transportsektor är det en självklarhet att den egna arbetsplatsen ska fungera som förebild.

- Cykling är en av våra hjärtefrågor och vi strävar ständigt efter att förbättra förutsättningarna för våra medarbetare att använda cykeln som transportmedel, säger Pernilla Hyllenius Mattisson, mobilitetssamordnare och affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector Traffic.

  Trivectors kontor på Vävaregatan i Lund uppfyllde hela 40 cykelvänliga kriterier av 48 möjliga. Här erbjuds alla medarbetare till exempel förmånscykel, regelbunden cykelservice och att köpa Hövding-hjälm till rabatterat pris. För kortare tjänsteresor finns tjänstecyklar och Hövding att låna.

  Posthornet ligger mitt i centrala Lund.


  Cyklisterna i första rummet

  En nyckelfaktor för att lyckas skapa en cykelvänlig arbetsplats är ett gott samarbete med fastighetsägaren, menar Pernilla Hyllenius Mattisson:

  - Redan vid planeringen av lokalerna på Posthornet hade vi en mycket bra dialog med Wihlborgs. Det är alltid lättare att göra rätt när huset byggs än att ändra efteråt, säger hon.

  När Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs, planerade kontorshuset Posthornet tillsammans med arkitekterna var uppdraget tydligt – cykelrummet skulle få lov att ta plats.

  - Vi ville inte förpassa cyklisterna till någon mörk källare. Cykelrummet skulle vara rymligt, välkomnande och synas utifrån.

  Rickard Berlin är projektledare på Wihlborgs. Den 3 maj deltar han tillsammans med Trivector i ett seminarium på temat cykelinspiration.


  Gemensam sportdepå

  Dialogen genom hela processen resulterade i ett cykelrum i entréplan med gott om cykelställ, bra belysning, privata omklädningsrum med dusch, låsbara skåp för ombyteskläder och torkrum för svettiga eller regnblöta kläder. Faciliteterna finns i en för hela fastigheten gemensam ”sportdepå”.

  Pernilla Hyllenius Mattisson och Rickard Berlin är rörande överens om att just bra cykelparkeringsmöjligheter är a och o för att människor ska välja att cykla.

  - Det är först när bra cykelparkering är på plats som man kan få full effekt av de andra delarna, säger Pernilla Hyllenius Mattisson.


  Trivectors och Wihlborgs topp tre viktigaste åtgärder för att få till en cykelvänlig arbetsplats:

  1. Tilltalande inomhusparkering som med fördel planeras in i ett tidigt skede.
  2. Omklädningsrum med dusch och värdeskyddad förvaring.
  3. Uppmuntran till cyklister, till exempel service av privata cyklar.

  Om utmärkelsen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

  Cykelvänligast är en nationell plattform som drivs av Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 32 kommuner och tre regionala organisationer. År 2022 deltog totalt över 200 arbetsplatser från hela Sverige och runt 70 av dem diplomerats som cykelvänliga.

  Vinnarna av 2022 års upplaga är:

  Årets cykelvänligaste arbetsplats: Trivector (Lund), som också vinner kategorin mindre arbetsplatser
  Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats: AF Bostäder (Lund)
  Årets cykelvänligaste stora arbetsplats: Intraservice, Göteborgs stad
  Årets cykelidé: CPAC Systems (Mölndal)

    Onsdagen den 3 maj anordnar Trivector och Wihlborgs ett webbinarium på temat cykelinspiration och delar med sig av sina erfarenheter. Håll utkik!
    Våra senaste artiklar

    Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret
    Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

    Kundstories

    Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

    På förmiddagen utbildas en fotbollsförening i administrationssystemet, på lunchen är det löprunda med kollegorna och på eftermiddagen utvecklas en idrottsledar-app. Hos SportAdmin står idrotten alltid i centrum, och medarbetarnas välmående är lika viktigt som företagets tillväxt.
    Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv
    Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv

    Attraktiv arbetsgivare

    Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv

    Wihlborgs arbetar långsiktigt med att vara den bästa arbetsplatsen i branschen. Vi vill skapa möjlighet för nya talanger att göra karriär, samtidigt som vi är glada att många av våra medarbetare stannar kvar hos oss i många år. Vi tror att mötet mellan erfarenhet och nyfikenhet är det som får en organisation att ständigt utvecklas