Hoppa till innehåll

Volvo Cars har vuxit i raketfart i Lund – lyfter vikten av att sitta i rätt kompetenskluster

Tillgång till rätt kompetens, utbyte mellan närliggande företag, närhet till universitet och möjlighet att växa i samma område. Det är anledningarna till att Volvo Cars utvecklingssite kunnat växa från 35 till 400 anställda på sju år.

Att ett av Sveriges främsta företag, Volvo Cars, har en utvecklingssite i Lund är kanske inte väl känt för alla. Fokuset för siten är inbyggd mjukvara, det vill säga kopplingen mellan hårdvara och mjukvara och uppkopplingen till omgivningen. Det är grunden för framtidens självstyrande, uppkopplade Volvobilar.

Henrik Svensson, utvecklingschef för mjukvaruplattform och -tjänster samt platschef på Volvo Cars i Lund, har varit med hela vägen. I sin tidigare roll på elektronikföretaget Intel fick han och kollegorna i uppdrag att hitta en ny uppdragsgivare till den Intelavdelning som fram till juni 2016 utvecklade mjukvara för telefoner och tablets. Medarbetarna ville helst inte bli ett konsultbolag, utan drömmen var att förbli ett produktutvecklingsbolag, gärna inom mobilitetsindustrin. När Volvo Cars visade intresse för teamet var det en perfekt matchning.

Delta 3 ligger på Ideon Science Park i Lund, ett av Sveriges ledande innovationsdistrikt. Här samlas några av regionens skarpaste hjärnor inom bland annat connectivity, ICT och life science.

Varför Lund och Ideon?

Arbetsplatsen i Lund är belägen i Ideon Science Park, i fastigheten Delta 3, och har fått utvecklas i takt med den kraftiga tillväxten. Anledningen till att den kraftiga tillväxten skett just i Lund är att den höga kompetensen inom inbyggd mjukvara som bilföretaget eftertraktar finns just här. Kompetensen kommer delvis från utbildningar inom Lunds Universitets tekniska högskola (LTH), som är granne med Ideonområdet, men i lika stora delar från den upparbetade erfarenhet från stora företag som finns i området och som genom att rekrytera från varandra höjer den samlade kompetensen tillsammans. Företag som Axis, Ericsson, Sony, Bosch med flera.

– Det är lättare att rekrytera om det finns fler företag i samma kluster som behöver samma kompetens. Medarbetaren får en trygghet i att det finns en redundans och en möjlig karriärutveckling. Här i Lund finns också en stor volym av människor som varit med och produktifierat mjukvara i konsumentprodukter, och dessutom ofta på flera olika bolag. Vi hade inte kunnat växa så fort med så hög kvalitet om vi suttit någon annanstans.

Men att växa fort ställer krav på att arbetsplatsen måste anpassas hela tiden. Där har samarbetet med fastighetsförvaltaren och Wihlborgs varit viktig.

– Jag har haft god hjälp av Magnus Andersson, fastighetsförvaltare på Wihlborgs, i över tio år (sju år på Volvo). Det märks att Wihlborgs har en tät dialog med sina kunder och att de tar ett helhetsgrepp för området för att de ska kunna fortsätta växa. När vi flyttade in i det här kontoret trodde jag inte vi skulle kunna fylla lokalerna, men det har vi nu gjort.

Ideon Coder Kids inspirerar mellanstadieelever att lära sig programmera, tillsammans med medarbetare från olika storbolag på Ideon.

Utmaningen – fler ungdomar behöver utbildas inom teknik

Ska Volvo Cars fortsätta växa behövs fler teknik- och mjukvaruutbildade på marknaden och idag är det allt färre som väljer att gå på teknisk högskola. Med anledning av det är Henrik och hans medarbetare engagerade i aktiviteter som inspirerar fler barn och ungdomar att välja teknisk utbildning. Ett exempel är Ideon Coder Kids, som på loven inspirerar mellanstadieelever att lära sig programmera – tillsammans med medarbetare från olika storbolag på Ideon. Helst skulle Henrik se att dessa initiativ även når ut till ytterområden i Malmö och Lund.

– Jag tror att det finns en stor outnyttjad potential i smarta ungdomar som vuxit upp i ytterområdena. Tänk om de visste vilken cool karriär de kunde få om de tar sig genom en ingenjörsutbildning. Vi tar gärna emot dem här.


Relaterade artiklar

Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant
Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant

Inspirerande kunder

Kunder med stora drömmar får Sigma Connectivity att utvecklas konstant

Sigma Connectivity är efter tio år på marknaden världsledande vad gäller uppdragsprojekt inom utveckling av uppkopplade produkter. Företaget närmar sig en miljard i omsättning och har kontor i flera länder. Den unika kompetensen och det välutrustade laboratoriet i Lund är företagets starkaste kort när trenden inom uppkopplade produkter växer sig allt större.
Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi
Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi

Hållbar fastighetsutveckling

Värdeskapande kluster en viktig del av Wihlborgs strategi

Genom att koncentrera beståndet till utvalda städer, kvarter och verksamheter vill Wihlborgs skapa unika värden och positiva synergieffekter. ”Vi blir starkare tillsammans”, menar Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs.
Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis
Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis

Kundstories

Kontoret en viktig konkurrensfaktor för Axis

På teknikföretaget Axis Communications campus av kontor i Lund går medarbetarnas välmående, behov och olikheter före standardiserad yteffektivitet. ”En rundtur på kontoret kan bli en tipping-point som avgör om en kandidat tackar ja till tjänsten eller inte”, säger Louise Dolck Strömberg, Director HR.

Våra senaste artiklar

Science Village – ett världsledande forskningsområde
Science Village – ett världsledande forskningsområde

Stad & region

Science Village – ett världsledande forskningsområde

I Science Village i Lund får de två största forskningsanläggningarna i Sverige sällskap av allt fler aktörer inom näringsliv, forskning och akademi. Rätt spelat kan denna utveckling ge större effekter för regionen än vad Öresundsbron gett, menar Christian Lindfors, vd på Science Village.
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort