Det surras om Wihlborgs bin

​Nu har vi satt ut ytterligare några bikupor hos våra hyresgäster. Den här gången hos Ahlsell i Bulltofta och Transfargo på Stora Bernstorp i Malmö. Bisamhällena är viktiga för pollineringen av växter i området och producerar dessutom god honung till våra hyresgäster.

Det ligger oss varmt om hjärtat att göra insatser i stort och smått för att främja biologisk mångfald. Initiativet med att sätta ut ytterligare några bikupor hos våra hyresgäster togs än en gång väl emot av våra kunder och var redan på förhand lite av en snackis.

-Det är jättekul! Vi hade tur som blev utvalda, säger Ulf Larsson, miljö- och hållbarhetsutvecklare på Ahlsell. Vi har redan strandskator och jättekaniner hos oss – det är verkligen naturen med åkermark inpå knuten här, ett helt ekosystem.

Butikschefen Raoul Axelsson berättar om ett stort engagemang och ett hett samtalsämne redan på förhand, kanske ska de arrangera en tävling för att namnge bina.

Platsen då? Varför just i Bulltofta och Stora Bernstorp?

- Jag fick frågan från vår miljöchef om vi har vi något bra område för bin i Malmös ytterområden och tänkte direkt, att här är det perfekt, förklarar Bo-Göran Åkesson fastighetsvärd på Wihlborgs.

- Ja, det är ett bra vindskyddat läge med eftermiddagssol, här kommer bina att trivas, säger Mathis Kögel som är biodlare med egen verksamhet och bisamhällen vid Sankt Hans Backar i Lund. Han har hand om ett 60-tal kupor för utsättning och är en av ett antal samarbetspartners Wihlborgs har.

Ett miljöarbete med mersmak

Wihlborgs miljöchef Staffan Fredlund berättar:

- Vi har ett miljöprogram och där tittar vi ju även på ytterområdena – inte bara i citybestånden där vi redan gjort många insatser – och just här passar det som sagt bina. De senaste åren har vi satsat på våra grönytor och placerat bikupor kring några av våra fastigheter. Nu ska vi även titta på att få upp fågelholkar på andra ställen även här i ytterområdena.

- Naturen har äntligen kommit igång nu. Det finns maskrosor och andra blommor med pollen som ju bina behöver för att må bra och producera det gula guldet. Bikuporna kommer att stå ute året om och runt midsommar är det dags att skörda den första honungen, säger Mathis Kögel.

Fram till dess blir det ett trevligt inslag och något att prata om för dem som kommer hit. För så är det, menar Ulf Larsson.

-Det har helt klart blivit en snackis och nu är de äntligen här. Vi får kanske arrangera visningar framöver..?

Även de anställda på logistikföretaget Transfargo välkomnade binas till deras nya bostad vid fastigheten på Stora Bernstorp.

Sedan tidigare finns det även bikupor vid flera av Wihlborgs fastigheter i centrala Malmö, Lund och Helsingborg. Honungen som produceras bjuder vi hyresgästerna på, ett trevligt sätt att sprida budskapet om binas livsviktiga arbete.