Miljöfokus i guldklass när vi byggde nytt till MilDef i Helsingborg

För oss som fastighetsägare är det viktigt att växa med våra hyresgäster och tänka långsiktigt. Hållbara lösningar ligger i fokus för att uppfylla en miljömässig hållbarhet nu och i framtiden. En av Wihlborgs främsta styrkor är att kunna erbjuda lösningar som håller för våra hyresgästers verksamhet över tid. MilDefs nybyggda fastighet på Berga i Helsingborg är ett bra exempel på detta.

Helsingborgsföretaget MilDef, som varit hyresgäst hos oss på Wihlborgs i många år, är ett bolag som genomgått en spännande utvecklingsresa de senaste åren. Företaget befinner sig i stark tillväxt och behovet om utökad storlek och kapacitet, samt ännu mer framtidssäkrade lokaler anpassade för deras verksamhet, har vuxit fram de senaste åren. Lösningen blev att bygga nytt och resultatet blev en miljöcertifierad toppmodern fastighet för både kontor och produktionsanpassad efter MilDefs behov och önskemål, samtidigt som den möter våra krav på miljö och hållbarhet.

MilDefs verksamhet – en central del i byggnadens utformning

MilDef utvecklar stryktåliga datorer och elektronik för försvarstillämpningar som ska klara av de tuffaste förhållandena, något som ställer en del krav på en produktionsanläggning. Fastighetens miljöpåverkan och framtida klimatavtryck har varit avgörande i val av material för både konstruktion och design. Den exteriöra utformningen av fastigheten som ger ett kamouflerat intryck i grått och grönt speglar verksamheten och bidrar på så vis till att stärka varumärket. Med den nya anläggningen har MilDef mer än dubblerat sina ytor genom en utökning från 1 900 till 4 400 m² där man har både kontor, produktions- och laboratorielokaler – allt anpassat för att hantera utvecklingen av MilDefs produkter.    

-Med en skräddarsydd fastighet och anpassningar gjorda utifrån våra speciella krav och önskemål har vi tillsammans med Wihlborgs skapat lösningar som gör oss ännu mer effektiva, vilket har gjort att vi blivit både snabbare och mer konkurrenskraftiga. Vi är fantastiskt nöjda med ”Fortet”. Det är en byggnad som är väldigt funktionell för våra specifika verksamhetsbehov och samtidigt representativ på ett sätt som visualiserar företagets själ. För de anställda har nya huvudkontoret blivit mer än en arbetsplats; det är en stolt symbol för våra höga ambitioner och MilDefs starka gemenskap, säger Adam Mentel, Deputy Managing Director på MilDef Products (Director of Production)

Fastighet med hållbara lösningar i guldklass

Miljötänket i fastigheten har varit en viktig aspekt för både oss och MilDef från början till slut. För att en fastighet ska certifieras enligt Miljöbyggnad mäts ett flertal olika värden som sedan granskas av oberoende tredje part innan den blir godkänd. Däribland finns kriterier som omfattar energiåtgång, luftkvalitet och hållbar uppvärmning. Musköten 20, eller Fortet som fastigheten även kallas, är Wihlborgs första byggnad som certifierats helt enligt den nya standard Miljöbyggnad Guld 3.0.

I fastigheten gömmer sig flera hållbara lösningar där fokus bland annat ligger på att hålla nere energiförbrukningen – allt från solcellsanläggningar till kylsystem med minimal miljöpåverkan. Här finns laddplatser för el- och hybridbilar samt en väl tilltagen cykelparkering för att uppmuntra hållbart resande och välmående hos de som jobbar i fastigheten.

Att kunna tänka om är en del av vår långsiktiga förvaltning

Det är viktigt för oss att alltid vara flexibla och anpassa oss när det behövs för att kunna växa med våra hyresgäster. Att kunna tänka om och ställa om befintliga fastigheter för nya behov är en del av vår långsiktiga förvaltning för att uppnå ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet nu och i framtiden. Målet är alltid att hitta en lösning som känns bra både för dem och för oss.

I höstas (november 2020) kunde MilDef äntligen flytta in i sina nya lokaler. Nu är fastigheten nominerad till Årets bygge 2020, en tävling ansedd som samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris.