Hoppa till innehåll

Prisbelönta krögarparet gör Lundasatsning – hittade hem i Posthornet

Krögarparet Seger gör verklighet av sina expansionsplaner i Wihlborgs kontorshus Posthornet etapp 2 – för självklart måste det finnas bageri och restaurang på Sockerkokaregatan. ”Vi kommer att tillföra ett mervärde till närområdet”, säger Maria Seger som är förväntansfull inför öppningen.

Deras företagande har gått som på räls sedan starten 2019, med utmärkelser och lovord för café- och restaurangverksamheten i Kabbarp utanför Staffanstorp. Ett segertåg, om man så vill, som nu rullar in till centrala Lund.

– Vi har länge haft en nyfikenhet inför att starta restaurang och komplettera med bageri inne i stan, som ett sätt att utveckla vår verksamhet. Vi har kollat på både Malmö och Lund, men när vi såg att Wihlborgs hade den här möjligheten för oss att vara med och skapa något helt från grunden bestämde vi oss för Lund, berättar Maria Seger.

I Posthornet etapp 2 kommer krögarparet Seger att driva restaurang och bageri, öppet från morgon till kväll.

Taklagsfest gav försmak på framtiden

Posthornet etapp 2 ligger granne med Lunds centralstation och kompletterar den första etappens huskropp. När det hölls taklagsfest för Posthornet etapp 2 serverade Segers Mat en uppskattad lunch i lokalen som ska bli deras restaurang. Det blev en försmak på vad som väntar på andra sidan årsskiftet.

– Det var häftigt att se de stora fönsterpartierna, och vi visualiserade att vi stod i köket och såg ut över gästerna. Det är en härlig plats med öppet torg framför, där gäster kan fika och njuta av lunch när solen lyser. Samma för det planerade bageriet på andra sidan huset, det gick verkligen att föreställa sig hur det skulle bli, säger Maria Seger.

I bageriet kommer besökare kunna njuta av läckra bakverk, bullar, bröd och gott kaffe i en hemtrevlig miljö.

Lyxig och genomtänkt interiör

Segers Mat har tagit hjälp av inredningsdesignern Vera Väliharju på Cultum Design för att omvandla vision och tanke till ett sammanhållet koncept. En viktig del i uppdraget var att skapa restauranglokaler som rymmer många lunchgäster, men samtidigt går att skala ner till en lagom stor, gemytlig kvällsrestaurang.

– Här handlar det om att titta på möjligheterna att skapa olika funktioner i olika delar av lokalen. Var sak behöver ha sin plats, det är A och O. Det är även viktigt att man tänker igenom hur personal och gäster rör sig i lokalen. Sedan går det att skärma av med gardiner när man vill stänga av en viss del av restaurangen, säger Vera Väliharju.

Vera Väliharju beskriver hur byggnadens exteriör med tegel och röda toner har varit en inspirationskälla vid val av kulörer och möbler.

– Det ska kännas lyxigt och genomtänkt, men inte på det där sättet att man inte vågar gå in för att man tänker att maten är för dyr, poängterar hon.

Byggnadens tegel och röda nyanser har varit en viktig inspirationskälla för kulör- och möbelval enligt inredningsdesignern Vera Väliharju.

En mötesplats öppen från morgon till kväll

För Maria och Marcus Seger är det viktigt att atmosfären andas kvalitativ och kreativ mat.

– Vi vill vara genuina och sätta vår personliga prägel. Får vi hem grönsaker som har skönhetsfläckar eller behöver användas direkt ska det finnas både kreativitet och flexibilitet att komponera dagens meny med dessa råvaror i åtanke. Det sättet att arbeta är hållbart ur flera perspektiv, förklarar Maria Seger.

I Sockerbruksområdet med omnejd finns både bostäder och arbetsplatser, vilket ger ett brett gästunderlag som paret hoppas ska hitta vägen till deras två nya verksamheter.

– Vi kommer att tillföra ett mervärde till närområdet, både genom lunch- och kvällsrestaurangen och bageriet men också catering som vi nu får möjlighet att expandera till ett nytt marknadssegment av gäster, säger Maria Seger.


Relaterade artiklar

Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.

I Wihlborgs kontorshus Posthornet hittade Klaravik sin nya arbetsplats
I Wihlborgs kontorshus Posthornet hittade Klaravik sin nya arbetsplats

Inspirerande kunder

I Wihlborgs kontorshus Posthornet hittade Klaravik sin nya arbetsplats

På auktionsföretaget Klaraviks utvecklingskontor i Lund samlas medarbetarna i det centrala köket för dagens första kaffekopp. Samtidigt råder febril aktivitet i kontorslandskapet inför ett nytt appsläpp. Sedan det holländska företaget TBAuctions gjorde entré som ny ägare år 2022 har tillväxten gått fort och behovet av ett större kontor blev alltmer påtagligt. Funktionalitet, arbetsmiljö och Lunds arbetsmarknad var tre stora skäl till att Klaravik valde att göra Posthornet till sin nya arbetsplats.

Våra senaste artiklar

Probi skapar global framgång med basen på Ideon i Lund
Probi skapar global framgång med basen på Ideon i Lund

Inspirerande kunder

Probi skapar global framgång med basen på Ideon i Lund

Ideon Science Park har varit en av Sveriges främsta grogrunder för innovation sedan 1983. Ett av företagen som har fått vingar här är probiotikaexpertern Probi. – Vår historia på Ideon skapar kredibilitet både i Sverige och utomlands, säger HR- och hållbarhetschefen Basudha Bhattarai Johansson..
Fasaden på nya universitetsbyggnaden Amphitrite i Malmö – en hyllning till historia och framtid
Fasaden på nya universitetsbyggnaden Amphitrite i Malmö – en hyllning till historia och framtid

Hållbar fastighetsutveckling

Fasaden på nya universitetsbyggnaden Amphitrite i Malmö – en hyllning till historia och framtid

När Malmö får sin nya universitetsbyggnad Amphitrite blir fasaden en berättelse i sig. Den levande ytan med återbrukat material förankrar byggnaden i platsens industriella historia och blickar samtidigt framåt mot framtidens lärandemiljö.