Hoppa till innehåll

Anolytech växlar upp – “vill växa med 25 procent”

Ideon Science Parks acceleratorprogram är inne på sitt andra år och börjar nu visa resultat. Ett av de nio bolagen som är med i programmet, som delfinansieras av Wihlborgs och Region Skåne, är teknikföretaget Anolytech. – Det känns stort att Ideon tror på oss och väljer att satsa på oss. I varje delmoment i programmet har vi känt att vi har lärt oss någonting nytt, säger Sandra Lindström, vd för

Ideon Science Park, där Wihlborgs är en av delägarna och ett flertal av våra fastigheter är placerade, har sedan starten för snart 40 år sedan, främjat startups baserade på forskningsinnovationer. Sedan 2020 har acceleratorprogrammet Ideon Navigator Scaleup erbjudits till lovande företag med stor tillväxtpotential både på Ideon-området och i hela Skåne. Ett av företagen är Anolytech, ett teknikföretag som specialiserar sig inom desinficeringssystem med pH-optimerad hypoklorsyra som bland annat kan användas för att avlägsna oönskade bakterier ur dricksvatten.

Utmaningarna är flera, bland annat måste Anolytech med sin teknik och affärsmodell slå sig in i väletablerade branschekosystem. En annan utmaning har varit att fortsätta producera när leveranser och tillgång på komponenter varit utmanande. Och som i de flesta tillväxtbolag påverkas den egna organisationen när många nyanställda ska läras upp snabbt så att företaget kan hantera det ökade antalet kunder.

Medvetna förändringar för att möta den ökade efterfrågan

För att möta den ökade efterfrågan och kunna växa i nya branscher och marknader har Anolytech senaste året anställt en ny exportchef, en service delivery manager. Grundaren Stefan Fischlein insåg också tidigt att han behövde frigöra sig själv från vd-rollen för att bolaget skulle fortsätta att växa. Nu arbetar han med det han gillar mest – kundutveckling – och sedan några år tillbaka axlar Sandra Lindström rollen som vd.

Sandra Lindström, vd på Anolytech
Sandra Lindström, vd på Anolytech, har som mål att företaget ska växa med 25 procent per år. 

En del av dessa förändringar har initierats med hjälp av programmets möten med externa tillväxtledare. Ideon Navigator Scaleup tillhandahåller nämligen varje bolag fyra externa tillväxtledare med olika spetskompetenser som stöttar bolaget under två års tid efter en fastställd process. Tanken är att de ska ställa frågor till bolaget utifrån sin erfarenhet och kunskap, och att företaget i processen själva inser vilka förändringar som är viktiga att ta itu med för att komma vidare och fortsätta växa långsiktigt.

 – Det är en stor fördel att få vara med i programmet genom att vi har tillgång till expertkompetenser som ger oss stöttning för att ta oss framåt. Med hjälp av dem har vi kunnat ta oss igenom utmaningar och hinder som vi haft. Vi har fått mycket ny input och lärt oss mycket, säger Sandra Lindström och fortsätter:

 – I varje delmoment i programmet har vi känt att vi tar något värdefullt med oss in i organisationen. Vi vill accelerera nu och har som mål att öka med 25 procent per år.

Med fokus på Öresundsregionen

Satsningen på bolag i denna form är en del av Wihlborgs samhällsengagemang. Wihlborgs agerar efter en egen modell kallad impact-trappan. Genom engagemang och samarbete ska individer och företag i regionen få tillgång till tre steg: en bra start i livet, mod att utvecklas och förmåga och förutsättningar att växa. Genom att hjälpa individer att starta företag och företagen att växa, skapas fler jobb i regionen. Vilket är bra för både samhället, företagen och även Wihlborgs när efterfrågan på relevanta arbetsplatslokaler ökar. Därför är Wihlborgs engagerade i de viktiga innovationsnoderna i Lund, Malmö och Helsingborg, och i program som stöttar startups, scaleups och individer som vill utbilda sig eller starta och driva företag.

Matchningen mellan företag och extern expert viktig

Bolagen på Ideon Science Park har ofta stor potential och nyckeln till att programmet fungerar är själva matchningen med seniora individer som deltagit i tillväxtresor som vill dela med sig av sina insikter. Genom att vara del av Ideon Navigator Scaleup bidrar Wihlborgs till att sammanföra dessa, och i förlängningen till deras tillväxt.


Relaterade artiklar

Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent
Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent

Kundstories

Ideon-bolaget CORE Process växer med 100 procent

Techbolaget CORE Process, som erbjuder treasury service och system och som har sin hemvist i Ideon Science Park, är ett av nio bolag som fått möjligheten att delta i acceleratorprogrammet Ideon Navigator Scaleup. Just nu växer bolaget med 100 procent.
– Vi är otroligt glada att ha blivit antagna till Ideon Navigator Scaleup-programmet och har fått väldigt bra guidning hittills, säger Lars Beckman, vd för CORE Process.

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid
Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Samhällsengagemang

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Ideon Science Park grundades 1983 som Sveriges första science park och kom att bana väg för en ny innovationsexplosion. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. Det vi gör nu och framåt blir avgörande för Skånes och Sveriges framtid, menar Lotta Wessfeldt, Vd på Ideon sedan 2021.
Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move
Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move

Kundstories

Stark tillväxt för Ideonbolaget Elastic Move

Elastic Move är ett av bolagen som deltar i programmet Ideon Navigator Scaleup och som växer så det knakar. Programmet är ett exempel på Wihlborgs samhällsengagemang för tillväxt i Öresundsregionen och leds av Ideon Science Park stöttat av både Region Skåne och Wihlborgs. Vid skrivande tidpunkt är företaget halvvägs genom programmet och har redan vuxit med 30 procent sedan starten.

Våra senaste artiklar

Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser
Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser

Attraktiv arbetsgivare

Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser

En femtondeplats i kategorin för medelstora företag blev Wihlborgs placering när Great Place to Work (GPTW) släppte listan över ”Sveriges bästa arbetsplatser” i april. För Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs, är den fina placeringen en bekräftelse på att den långsiktiga satsningen på arbetsmiljö och företagskultur ger resultat.
Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut
Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut

Inspirerande kunder

Kontor för allas bästa – experternas tips för att skapa en arbetsplats som sticker ut

Den allt högre förväntan på ett hållbart och flexibelt arbetsliv kan kännas utmanande för arbetsgivare att möta. Men, det innebär också en möjlighet att sticka ut med ett bra arbetsgivarerbjudande. Två av Wihlborgs hyresgäster och Wihlborgs arbetsplatsrådgivare delar med sig av hur man kan skapa en inkluderande och intressant arbetsplats.