Raffinaderiet 3, Lund

At Raffinaderiet 3, adjacent to Lund Central Station, we are planning for the redevelopment and new construction of 5,800 m², where we will create modern workplaces in an industrial atmosphere that respects the property’s history.

Raffinaderiet 3 is located between Posthornet 1 and Raffinaderiet 5, on the west side of Lund Central Station. It currently comprises an older property of 4,900 m² that houses a mix of businesses. Starting in the beginning of 2021, we will commence a total upgrade of the property and add a new building of 900 m² connected to the existing property. In total, we are creating 5,800 m² of modern, environmentally certified office space.

History

Raffinaderiet 3 has a long history and comprises several different buildings that were put up between 1888 and 1907 for the sugar refinery. The property housed everything from the refinining process to the steam boiler, forge, cooper’s shop and housing for the refinery’s top management. Since the closure of the sugar factory in 1913, the property has played host to regiments, the textile industry, metal turning, bookbinding, workshops, educational activities and office premises.

Design

Parts of the property are listed as of historic interest and we attach great importance to preserving, recreating and reflecting the historic values in the architecture and choice of materials.

The facade will be designed with recovered bricks, period-correct glazing and material choices such as patinated brass  and steel. The material choices for the interiors will also tie into the property’s industrial heritage.

Offices with unique character

The property’s layout means the premises are well-suited to small and medium-sized companies seeking modern offices with a unique character and a historical birthright. The location adjacent to Lund Central Station also creates the prerequisites for convenient and sustainable travel for employees and visitors.

Raffinaderiet 3

Project information

Property: Raffinaderiet 3, Lund

Floor space: 5,800 m²

Environmental classification: SGBC, level yet to be decided

Construction start: prel. Q1 2021

Occupancy: prel. Q2 2022

Architect: Kamikaze Arkitekter

Picture of Louise Ahnelöv
Louise Ahnelöv
Property Director
Lund
Picture of Helena Pålsson
Helena Pålsson
Project Manager
Lund