Hoppa till innehåll

Wihlborgs skapar plats för innovation i Helsingborg

I Helsingborg – som utsetts till en av Europas mest innovativa städer – växer det fram ett innovationsdistrikt. Här ska samarbeten och nya idéer frodas. Wihlborgs finns med som möjliggörare.

I stadsdelen Oceanhamnen i centrala Helsingborg, med havet som närmaste granne, bubblar det av framåtanda och samarbetsvilja. Från Helsingborg C till Campus Helsingborg genom Oceanhamnen formas stadens nya innovationsdistrikt – Helsingborg Innovation District, som ska bidra till hållbar tillväxt i regionen. I området har Wihlborgs redan sedan tidigare tagit initiativ till platser för innovation, som nu blir en del av det nya distriktet.

För Magnus Lambertsson, regionchef på Wihlborgs, är det nya innovationsdistriktet ett välkommet initiativ. Redan idag är området utformat för att startups och techbolag ska få stöd att växa, bland annat genom techhubben Hetch som sitter i Prisma.

– Vi tycker att Helsingborg Innovation District är ett jättebra initiativ och vi bidrar på olika sätt. Som en av medgrundarna till techhubben Hetch, som huserar i vår fastighet Prisma i Oceanhamnen, har vi varit med och skapat en miljö där startups och techbolag får bästa möjliga stöd för att kunna växa, berättar Magnus Lambertsson, regionchef på Wihlborgs i Helsingborg, och fortsätter:

– Vi har också jobbat tillsammans med coworkingaktören Mindpark, som också är en del av innovationsdistriktet. Mindpark är en form av community där man jobbar mycket ihop och drar nytta av varandras kunskaper och erfarenheter.

Mindpark i Fabriken1891, är en av aktörerna som erbjuder plats för samarbete och innovation i det nya innovationsdistriktet.

Samlar kompetens i ekosystem

Inom Helsingborg Innovation District finns i dagsläget 300 aktörer inom akademi, näringsliv och offentlig sektor som tillsammans samlar cirka 5 500 anställda. Dessutom finns här ungefär 4 000 studenter, varav 400 internationella, som studerar på Lunds universitets Campus Helsingborg.

– Här skapas en samverkansplattform som är både branschöverskridande och tvärsektoriell, för att främja innovationskraften i Helsingborg ”och beyond” som vi brukar säga. Målet är att skapa ett ekosystem som bidrar till tillväxt, innovation och hållbarhet genom att samverkan, entreprenörskap och forskning växer sig starkare, säger Zeynep Erdal, verksamhetsledare på Helsingborg Innovation District.

Fabriken1891 är idag hem åt flera företag inom både privat- och offentlig sektor, bland annat Lunds universitet med sina 4000 studenter från hela Sverige och världen.

Wihlborgs kan påverka

En viktig pusselbit för att uppnå detta är plats. Plats för innovation, och för människorna som ska kreera nya lösningar.

– Alla aktörer är såklart lika viktiga, men fastighetsägare som Wihlborgs har en helt unik möjlighet att faktiskt kunna påverka det som ska byggas och etableras i området. De kan hjälpa oss att lyssna in communityt och verksamhetsanpassa byggnader för innovation, säger Zeynep Erdal.

Helsingborg Innovation District kommer att invigas den 29 maj med ett gediget program, där allmänheten bjuds in till inspirationsföreläsningar hos Hetch, Mindpark och andra aktörer.


Relaterade artiklar

Mindpark höjer upplevelsen i Wihlborgs nya kontorshus Kvartetten
Mindpark höjer upplevelsen i Wihlborgs nya kontorshus Kvartetten

Kundstories

Mindpark höjer upplevelsen i Wihlborgs nya kontorshus Kvartetten

Den välkända coworking-aktören Mindpark expanderar sitt samarbete med Wihlborgs. I början av 2023 flyttar Mindpark in i Wihlborgs nya kontorshus Kvartetten i Hyllie med målsättningen att bidra till en positiv och rörlig arbetsmiljö. – Vi ser otroligt mycket fram emot att bidra till en trivsam arbetsplats och samtidigt vara med och utveckla Hyllie, säger Emelie Andersson, Site Manager för Mindpark
Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma
Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma

Samhällsengagemang

Techship inspirerar unga i Helsingborg att drömma

Vi på Wihlborgs vill vara med och skapa ett hållbart samhälle. En viktig del i det arbetet är att uppmuntra ungdomar till att våga satsa på sina drömmar. Därför har vi i samarbete med Helsingborgshem och techhubben HETCH startat Techship - ett initiativ med målet att motivera och inspirera ungdomar att starta eget företag eller plugga vidare.
Brasseriet – en levande mötesplats i Oceanhamnen
Brasseriet – en levande mötesplats i Oceanhamnen

Stad & region

Brasseriet – en levande mötesplats i Oceanhamnen

Öppningen av restaurang Brasseriet i bottenplan på Prismahuset i Helsingborg närmar sig med stormsteg och premiärhelgen är den 3-4 september. Nycklarna till Oceanhamnens första restaurang fick trion Stefan, Toini och Ulrika den 2 augusti. ”Grymt häftigt, det är jättespännande och pirrigt, det är en riktigt häftig resa vi har framför oss”, utbrister Stefan Mildén, en av de tre delägarna.

Våra senaste artiklar

Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med Armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

Stad & region

Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

I dag togs det första spadtaget till en 10 000 kvadratmeter stor anläggning som blir bas för livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic. ”Med den här satsningen förväntar vi oss att kunna växa med minst 15 procent varje år”, säger Gustav Larsson, Managing Director.