Hälsosamma medarbetare skapar större affärsnytta
60 procent av befolkningen rör sig för lite, trots att de flesta är medvetna om att vardagsmotion är lika viktigt som rätt kosthållning för att vi ska må bra och prestera på topp. För dig som arbetsgivare kan det vara en lönsam investering att skapa ett kontor där medarbetarna uppmuntras att motionera, äta nyttigt och dricka vatten under dagen.
Så får du dina medarbetare att röra sig
Det är inte konstigt att ett kontorsjobb blir väldigt statiskt, för alla arbetsuppgifter passar inte att utföra på språng. Dessvärre har stillasittandet blivit ett folkhälsoproblem som ökat förekomsten av övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Men det går att öka vardagsmotionen även under arbetstid genom att skapa en arbetskultur där rörelse uppmuntras, oavsett om det innebär att stå upp vid ett höj- och sänkbart skrivbord ett par gånger om dagen eller att gå en promenad i parken på lunchen.
André Persson är miljökonsult och specialist på WELL-metodiken, en forskningsbaserad metod som skapar byggnader där människor mår bra. André hjälper oss på Wihlborgs med flera projekt och berättar mer om hur man kan få fler att ta trapporna:
När vi ritar nya kontorsfastigheter har vi alltid rörelse i åtanke. Vi placerar trapphusen så att de är i det direkta synfältet när man kommer in i byggnaden, eller åtminstone närmare entrén än hissarna. Då är det fler som väljer trapporna. Det är också viktigt att trapphusen känns inbjudande, till exempel med behaglig belysning och konst på väggarna.
Cykla eller springa till jobbet
Många pendlar till jobbet med bil eller kollektivtrafik. Samtidigt är det svårt för framför allt barnfamiljer att få in motion i livspusslet. Om det finns bra cykelställ, omklädningsrum och dusch på kontoret blir det lättare att cykla eller springa till jobbet. Det är en relativt liten investering som kan göra stor skillnad för många medarbetare. Men också för arbetsplatsen. När vi motionerar ökar vår koncentrationsförmåga, vi blir på bättre humör och presterar bättre under arbetsdagen.
Pausen är viktig
För att vi ska trivas, må bra och hålla våra stressnivåer nere är det oerhört viktigt att vi får lov att ta paus under arbetsdagen. Lunch-, fika- och mikropauser ska vara frånkopplade arbetet och därför bör det finnas gemensamma ytor som är avsedda för avkoppling.
- Ett vanligt misstag är att ställa ut prestigeprojekt, diplom och annat arbetsrelaterat material i lunchrummet för att skapa stolthet bland medarbetarna. Men det är ju inte syftet med rasten. Vi behöver vila och umgås för att fylla på mer energi. Inred pausytan med växter, konst och mjuka material. Om ni har tillgång till en takterrass eller uteplats är det trevligt för alla som arbetar på kontoret att kunna socialisera där och samtidigt få lite frisk luft, fortsätter André Persson.
Träna tillsammans!
Ett annat sätt att uppmuntra till rörelse under arbetsdagen är att ha ett gemensamt mål. Träna ihop inför ett motionslopp eller starta en steg- eller trapptävling mellan avdelningarna. Utöver alla positiva hälsofördelar så bygger det också lagkänsla och vinnaranda utan att det behöver kosta en enda krona.
Nyttiga mellanmål håller koncentrationen på topp
Visste du att produktiviteten minskar med 66 procent av ohälsosamma matvanor? Se över mellanmålen som bjuds på möten eller säljs i automater på kontoret och byt ut onyttiga snacks till nyttigare alternativ. Informera och utbilda medarbetarna om fördelarna med att göra hälsosamma val, till exempel genom en föreläsning eller via e-post. Små utbildningsinsatser kan faktiskt öka chansen att äta hälsosamt med hela 25 procent.
Drick mycket vatten
De flesta dricker alldeles för lite under dagen, vilket kan leda till att man känner sig lite hängig. I Sverige har vi fantastiskt dricksvatten och genom att ge medarbetarna vattenflaskor som fylls på under dagen går det att förebygga uttorkning.
För oss på Wihlborgs är det viktigt att skapa arbetsmiljöer som ger friska, glada och produktiva medarbetare. Därför WELL-certifierar vi våra nya kontorsfastigheter. WELL är ett snabbt växande certifieringssystem som bedömer hur väl byggnader främjar människors hälsa, välmående och produktivitet. Vi har fokuserat på delar av WELL-frågorna i många år, så som ljud- och ljusmiljö, luftkvalitet och ergonomi. När vi utvecklar framtidens stadsmiljöer och kontor får folkhälsa och trivsel spela en ännu större roll. Inte minst för att vi vill hjälpa våra kunder att göra ännu bättre och mer långsiktiga affärer.
Våra WELL-certifierade projekt
Liknande artiklar
Hör av dig till oss så berättar vi mer!
Vi bjuder gärna på kunskap och goda råd om hur du kan förbättra din arbetsplats.