Hoppa till innehåll

Framtidens arbetsplats får människor att må bra

Insikten om att arbetsplatsens utformning påverkar vår hälsa och produktivitet har fått fler organisationer att investera i medarbetarnas välmående på jobbet. Glada och friska människor blir mer fokuserade och arbetsamma, vilket i sin tur gynnar affärerna. Faktorer som gemenskap och vardagsmotion är nästan lika viktiga som de klassiska arbetsmiljöfrågorna ergonomi och säkerhet.


Så skapar vi kontor där människor mår bra

Vi vill skapa arbetsmiljöer där människor ska trivas och må bra. När vi bygger nya kontorsfastigheter använder vi oss därför av WELL, ett certifieringssystem som bedömer hur väl en byggnad främjar människors hälsa, välmående och produktivitet. Certifieringen delas in i tio områden, från luftkvalitet, ljud- och ljusmiljö, till motion och umgänge, som tillsammans skapar hälsosamma arbetsmiljöer. För att uppnå ett bra resultat krävs det att alla områdena tillgodoses på något sätt, för det ena kan inte ersättas med det andra. Vi kan till exempel inte kompensera bristfälligt dagsljus med att dricka mer vatten.

-        För oss går välmående och produktivitet hand i hand. Därför strävar vi efter att ha en nära relation med våra hyresgäster och erbjuda vår kunskap om att utforma bra arbetsmiljöer. Med jämna mellanrum genomför vi lunchaktiviteter som föreläsningar, nätverksträffar och utbildningar. Vårt mål är att skapa bättre affärer för våra kunder, säger Andreas Ivarsson, Projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs.

Ytor för arbete, umgänge och avkoppling

För att skapa produktivitet på jobbet måste det finnas rum för alla typer av arbetsuppgifter och aktiviteter. De senaste åren har många företag övergivit kontorslandskapen för att istället arbeta aktivitetsbaserat. Ur ett produktivitetsmässigt perspektiv är det klokt, för störande ljudmiljöer med telefonsamtal, småprat och buller påverkar vår förmåga att koncentrera oss och komma ihåg saker negativt. För att vi ska må bra och kunna prestera på kontoret krävs det också att vi får möjlighet att umgås med varandra och bygga en gemenskap. Dedikerade fikarum och lounger skapar både planerade och spontana möten, där vi får en chans att prata om annat än jobbet. Vi är trots allt sociala varelser även under arbetstid.

Använd utomhusmiljön

I tätbebyggda storstäder är utrymmet ofta begränsat och vi behöver vara uppfinningsrika för att hitta smidiga lösningar. Genom att använda byggnadens utsida går det att skapa snygga och smarta ytor för både umgänge, aktivitet och avkoppling. Bygg ett utomhusgym eller ett litet kontor på takterrassen! Vi mår bra av att ta lite frisk luft under arbetsdagen.

Vardagsmotion blir en del av arbetsdagen

Många som jobbar på kontor sitter stilla en stor del av dagen, trots att vi alla är medvetna om vikten av rörelse. I framtiden kommer allt fler satsa på aktiva kontor där det exempelvis finns möjlighet att träna under arbetsdagen och att cykla eller springa till jobbet. Vardagsmotion har en positiv inverkan på våra energinivåer och vår koncentrationsförmåga, vilket innebär att medarbetare som rör på sig presterar bättre på jobbet.

Hjälp att få ihop vardagspusslet

Det är svårt att få ihop ekvationen med jobb, familj och fritid. Långvarig stress är skadligt för vår hälsa och allt fler blir utbrända. Redan nu är det viktigt att fler arbetsplatser försöker hjälpa sina anställda med att pussla ihop sin vardag, exempelvis genom att välja centrala lägen med stort serviceutbud eller att anta en mer flexibel hållning till distansarbete. Många pendlar långa sträckor och skulle spara mycket tid genom att kunna arbeta hemifrån eller att uträtta privata ärenden på väg till eller från jobbet. Det gör också företaget till en attraktiv arbetsplats, både för befintliga och potentiella medarbetare.

Vi är övertygade om att hälsofrämjande arbetsplatser kommer att bli en konkurrensfördel både för fastighetsägare som vill hyra ut kontor och för företag som vill attrahera ny personal.

Andreas Ivarsson, Projekt- & utvecklingschef på Wihlborgs
Andreas Ivarsson, Projekt- & utvecklingschef på Wihlborgs

Några av våra WELL-certifierade projekt

Kvartetten
Kvartetten

Kvartetten

Projekt i Malmö

Zenit
Zenit

Zenit

Projekt i Lund

Liknande artiklar

Hälsosamma medarbetare skapar större affärsnytta

Hälsosamma medarbetare skapar större affärsnytta

Så påverkar arbetsmiljön oss

Så påverkar arbetsmiljön oss

Utvecklas med det flexibla kontoret

Utvecklas med det flexibla kontoret

Vill du veta mer om framtidens kontor eller WELL-certifieringen?

Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Bild på Andreas Ivarsson

Andreas Ivarsson

Projekt- och utvecklingschef /Vice vd
040-690 57 23
Skicka e-post
Bild på Camilla Asplund

Camilla Asplund

Uthyrare
040-690 57 37
Skicka e-post