Hoppa till innehåll

Hållbar mat när SPILL öppnar restaurang i Kvartetten

Under våren 2023 kommer populära SPILL att öppna sin andra restaurang i kontorshuset Kvartetten som är beläget i Hyllie, Malmö. Restaurangen fokuserar på hållbarhet och erbjuder klimatvänliga rätter baserade på råvaror som annars hade slängts. Verksamheten är särskilt passande i Kvartetten som blivit trefaldigt certifierade för sitt arbete med att minska byggnadens negativa klimatpåverkan.


Hållbara maträtter med träffsäkra smaker

“Makulerade råvaror blir smakfull lunch. Även om kocken knappt vet vilka råvaror som ska komma in från dag till dag, sitter smakerna ofta som en smäck”, så beskriver White Guide den klimatvänliga restaurangen SPILL som kommer att öppna sin andra restaurang i Wihlborgs nya kontorshus Kvartetten nästa år. Bakom restaurangen står krögarparet Ellinor och Erik Andersson som har sett konceptet växa i popularitet sedan det lanserades i Malmö 2018. Verksamheten går ut på att erbjuda maträtter som i största mån består av återbruk; ett koncept som går i linje med visionen för Kvartetten där hållbarhet har genomsyrat hela projektet.

– Klimatet har varit av stor vikt när vi utvecklat Kvartetten och vi är otroligt stolta över att kunna säga att kontorshuset kommer att vara ett klimatneutralt hus efter 50 år. I varje del av projektet har vi gjort de val som har minst klimatavtryck, säger Rickard Berlin, projektledare och ansvarig för Kvartetten, och fortsätter:

– Vi är jätteglada att få SPILL som hyresgäster. Deras koncept om att tillvarata spill och göra fina trevliga luncher är särskilt passande för byggnaden. I uppbyggnaden av lokalen kommer hållbarhetsarbetet att fortsätta vara i fokus, med begagnat kök och återbruk även i interiören.

Visionsbild över kontorshuset Kvartetten. Rickard Berlin, Wihlborgs ansvarige projektledare för Kvartetten.

Ett trippelcertifierat kontorshus

Kontorshuset Kvartetten blir Wihlborgs tredje kontorshus i Hyllie. Byggnationen inleddes i januari 2021 och förväntas stå klar vid årsskiftet till 2023. Kvartetten kommer få hela tre miljöcertifieringar - NollCO2,WELL och Miljöbyggnad Guld. Nu ser både Wihlborgs och SPILL fram emot att fortsätta förberedelserna inför öppningen av restaurangen.

– Även om det är lite mer än ett år framåt så är vi otroligt taggade på det här projektet. Att öppna restaurangen i en miljöbyggnad som Kvartetten känns helt rätt och passar verkligen vårt koncept. Förhoppningarna är att kontorsgästerna kommer att värdesätta klimatsmarta och goda måltider precis som vi gör, säger Erik Andersson, kock och ägare av SPILL.

Krögarparet Erik och Ellinor Andersson, ägare av SPILL.Relaterade artiklar

I dynamiska Hyllie växer verksamheterna tillsammans med stadsdelen
I dynamiska Hyllie växer verksamheterna tillsammans med stadsdelen

Stad & region

I dynamiska Hyllie växer verksamheterna tillsammans med stadsdelen

Från ett ensamt vattentorn till att idag kännetecknas av prisbelönad arkitektur, brett utbud av upplevelser och gröna miljöer. Hyllie är, med sitt fantastiska läge i regionen, ett av Malmös mest expansiva utvecklingsområden. Här satsar Wihlborgs på att företag och människor ska växa. Kerstin Berglund, tullåklagare på Tullverket, berättar mer om myndighetens vardag i den dynamiska stadsdelen.

Våra senaste artiklar

Ny framsida i centrala Lund
Ny framsida i centrala Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Ny framsida i centrala Lund

Den södra delen av fastigheten Armaturen i centrala Lund görs nu om till en modern arbetsplats för SaaS - bolaget Voyado. Utanför skapas en inbjudande entré med växtlighet och på insidan får moderna installationer samsas med Armaturfabrikens äldre detaljer. Hållbarhet, långsiktig förvaltning och samarbete är ledorden för projektet som väntas vara klart till hösten 2024.
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden
Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

Stad & region

Ny anläggning banar väg för Caldics tillväxt i Norden

I dag togs det första spadtaget till en 10 000 kvadratmeter stor anläggning som blir bas för livsmedelsföretaget Caldic Ingredients Nordic. ”Med den här satsningen förväntar vi oss att kunna växa med minst 15 procent varje år”, säger Gustav Larsson, Managing Director.