Hoppa till innehåll

Framgångsrikt återbruksprojekt gav 147 ton i koldioxidbesparing

I juni färdigställdes en omfattande renovering av teknikföretaget Axis lokaler på Ideon Science Park i Lund. Hållbarhet var vad som genomsyrade projektet och genom återbruk har lokalerna fräschats upp med så låg klimatpåverkans om möjligt. – Vi är otroligt glada över att ha en fastighetsägare som har en hög hållbarhetsprofil. Wihlborgs har varit en stor hjälp i att driva arbetet framåt med ett cirkulärt fokus, säger Ausra Reinap, Senior Environmental Engineer, Axis.


När det globala teknikföretaget Axis ville bygga fler kontorsrum i sina lokaler i Forskaren 3 i Lund såg Wihlborgs möjlighet att återanvända interiör från tidigare ombyggnationer.

– Glaspartier och dörrar från en annan renovering i fastigheten kunde installeras och möta Axis behov av både snabb och miljövänlig leverans. Utöver återbruk av interiör har vi ångtvättat textilmattorna istället för att byta ut dem mot nya och behållit installationer och systemundertak – allt för att göra projektet så hållbart som möjligt, säger Magnus Andersson, förvaltare på Wihlborgs.

– Vi flyttade en verksamhet på ungefär 120 personer i början av året och när vi skulle anpassa lokalerna så visste vi från start att vi ville återbruka så mycket som möjligt. Totalt har vi återanvänt nästan 50 glaspartier som Wihlborgs tacksamt nog hade sparat från en tidigare renovering, säger Ausra Reinap och fortsätter:

– Ett projekt som detta brukar ta väldigt lång tid men redan i maj stod lokalerna färdiga, mycket tack vare att vi hade återanvänt så mycket material. Jag tycker verkligen att man kan säga att återbruk är positivt ur tre aspekter. Det första, och viktigaste, är att det sparar på miljön, för det andra slipper du långa leveranstider och för det tredje är det oftast ekonomiskt fördelaktigt.

Stor besparing på miljön

Tack vare att Wihlborgs hade möjlighet att förvara interiören från en tidigare renovering kunde flera delar vid ombyggnationen av Axis lokaler återbrukas.

Renovering med fokus på hållbarhet och återbruk gav 90 % minskad klimatpåverkan.

Hållbarhet fortsätter att vara högsta prio för oss och tillsammans med Axis kunde vi genomföra det här projektet med minimal påverkan på miljön.

– När projektet slutfördes gjorde vi en uträkning och kunde se att vi har sparat 147 ton koldioxid jämfört med om vi hade rensat lokalen och byggt upp den med nytt material. Det motsvarar en minskad klimatpåverkan på hela 90 % jämfört med en totalrenovering, det är helt otroligt. Fler företag borde göra som Axis och ta hållbara beslut vid renoveringar. Det är otroligt viktigt att alla tar sitt ansvar när det kommer till klimatförändringarna och vi på Wihlborgs fortsätter att göra allt vi kan för att göra just det, precis som Axis, säger Magnus Andersson.


Relaterade artiklar

Minskad klimatpåverkan med återbruk av kontorsmöbler
Minskad klimatpåverkan med återbruk av kontorsmöbler

Hållbar fastighetsutveckling

Minskad klimatpåverkan med återbruk av kontorsmöbler

På Soeco får gamla Andy Warhol-mattor och restpartier av kungliga tyger ett nytt och hållbart liv, ibland till och med flera. Företaget är sedan 2021 en av Wihlborgs ramavtalsleverantörer inom återbruk med fokus på kontorsinredning.
Pris på klimatpåverkan ska ge mer hållbara beslut
Pris på klimatpåverkan ska ge mer hållbara beslut

Hållbar fastighetsutveckling

Pris på klimatpåverkan ska ge mer hållbara beslut

Fokus på klimatpåverkan i ett tidigt skede och att premiera hållbara val i leverantörskedjan. Det är vad Wihlborgs vill uppnå genom att sätta en prislapp på utsläpp av CO2-ekvivalenter och ett målgränsvärde för nybyggnadsprojekt. Med i bagaget finns lärdomarna från arbetet med att NollCO2-certifiera Kvartetten i Hyllie.

Våra senaste artiklar

Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt
Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt

Attraktiv arbetsgivare

Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt

Återhämtning är något vi ofta associerar till aktiviteter som sker utanför jobbtid, men även på arbetsplatsen finns det mängder med möjligheter att ladda batterierna. På så sätt kan vi både må bättre och prestera bättre. Det var de deltagande experterna rörande överens om när Wihlborgs arrangerade ett seminarium på temat.
Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i
Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i

Stad & region

Ideon Science Park: innovation, nätverk och lokaler att växa i

Nätverkande, innovation och utveckling – så kan Ideon Science Park i östra Lund sammanfattas. I Wihlborgs fastigheter Cube, Node och Bricks etablerar sig företag från olika branscher som vill dra nytta av närheten till det ledande innovationsklustret.