Hoppa till innehåll

Trivsel och gemenskap i fokus när Wihlborgs åter koras till en av Sveriges bästa arbetsplatser

En femtondeplats i kategorin för medelstora företag blev Wihlborgs placering när Great Place to Work (GPTW) släppte listan över ”Sveriges bästa arbetsplatser” i april. För Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs, är den fina placeringen en bekräftelse på att den långsiktiga satsningen på arbetsmiljö och företagskultur ger resultat.

Torsdagen den 18 april satt en förväntansfull skara Wihlborgsmedarbetare på tåget upp till Stockholm för den årliga GPTW - galan. Ett återkommande event, som detta år ledde till en femtondeplats i kategorin medelstora företag (50–249 anställda). Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs, tror att en av nycklarna till Wihlborgs fortsatta tillväxt är att medarbetarna trivs.

– GPTW-undersökningen ger oss verktyg för att aktivt mäta, följa upp och arbeta med hur våra medarbetare upplever oss som arbetsgivare. Det gör att vi kan vara handlingskraftiga och skapa förutsättningar för att både stärka det som vi redan gör bra och skapa förbättring där det efterfrågas och behövs, berättar Tove.

En kultur med synergieffekter

För Hassan Mahdi, förvaltare på Wihlborgs i Lund, är det viktigt att han arbetar på ett företag som bryr sig. Inte bara om sina medarbetare men också gentemot samhället i stort.

– Vår regionala anknytning innebär att vi kan göra direkta samhällsinsatser där vi verkar. Här på Ideon har vi exempelvis ett språkcafé för att främja integrationen. Det skapar en stolthet som jag tror avspeglas i vårt fina GPTW-resultat och även utåt till våra hyresgäster.

Hassan Mahdi, förvaltare hos Wihlborgs, känner stolthet över att arbeta på ett företag med samhällsengagemang. I Lund stöttar Wihlborgs bland annat EOS Cares språkcafé som äger rum i Alfahuset på Ideon en gång i veckan.

Enligt Tove är främjandet av en positiv företagskultur lika viktigt ur medarbetarsynpunkt som ur ett affärsperspektiv.

– Jag är övertygad om att när våra medarbetare mår bra och är engagerade kan vi ge en ännu bättre service till våra hyresgäster.

Ett kontor som främjar kulturen

För Susanna Lirbank, fastighetsvärd på Wihlborgs i Malmö, var företagskulturen en stor anledning till att hon sökte sig till Wihlborgs från början. Nu, några år senare, upplever hon att samma kultur finns kvar och att det är något som hela organisationen värnar om.

– Det finns en anledning till att det är så många som väljer att komma in till kontoret varje dag. Vi har ett väldigt trivsamt klimat och en härlig gemenskap. Det är alltid roligt att åka in till den gemensamma frukosten för att träffa och prata med alla.

Susanna Lirbank, fastighetsvärd hos Wihlborgs, lyfter den gemensamma frukosten som ett värdefullt tillfälle som bidrar med gemenskap och trivsel på kontoret.

Att köket har blivit en mötespunkt är ingen slump. Planlösningen är strategiskt utformad för att vara kulturskapande och ge förutsättningar för att medarbetarna ska samtala och bygga relationer. Här finns exempelvis flöden som tillåter så kallade ”happy accidents”, det vill säga platser där kollegorna stöter på varandra spontant.

– Jag träffar ofta mina kollegor vid kaffemaskinen. Det blir naturligt att stanna upp och utväxla allt från vardagligt småprat till att diskutera pågående projekt, berättar Susanna.

Köket är utformat för spontana möten mellan medarbetarna, så kallade "happy accidents".

Även Hassan tycker att Wihlborgs kultur och arbetsmiljö uppmuntrar till samtal och samarbete mellan olika avdelningar och roller.

– Vi har alla olika kunskap och bakgrund vilket skapar en härlig blandning av kompetens. Det är en slags prestigelöshet där vi gärna frågar varandra om hjälp och lyfter varandra när man gör något bra.


Relaterade artiklar

Svensk fika öppnar dörrar för nyanlända
Svensk fika öppnar dörrar för nyanlända

Samhällsengagemang

Svensk fika öppnar dörrar för nyanlända

För södra Sveriges största basketförening är socialt hållbarhetsarbete ett viktigt inslag i verksamheten. Sedan starten 2016 har många av Lunds flyktingar kunnat förlita sig på IK Eos insatser för integration och social etablering. Bland annat förmedlade och möjliggjorda via ett språkcafé, en aktiv mötesplats som delvis drivs i nära samarbete med Wihlborgs.
Att spela fotboll och bygga städer är ett lagspel
Att spela fotboll och bygga städer är ett lagspel

Stad & region

Att spela fotboll och bygga städer är ett lagspel

FC Rosengårds framgångssaga saknar motstycke i fotbollsvärlden. Med idel finalspel och vinster i Damallsvenskan och återkommande spel i Europas högsta fotbollsturnering, är det få som matchar föreningens succe’-sviter. Men klubben triumferar även utanför plan när man genom sina sociala verksamheter hjälper unga till arbete eller studier.
Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt
Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt

Attraktiv arbetsgivare

Återhämtning på jobbet – så blir det möjligt

Återhämtning är något vi ofta associerar till aktiviteter som sker utanför jobbtid, men även på arbetsplatsen finns det mängder med möjligheter att ladda batterierna. På så sätt kan vi både må bättre och prestera bättre. Det var de deltagande experterna rörande överens om när Wihlborgs arrangerade ett seminarium på temat.
Kontor för hela dig
Kontor för hela dig

Attraktiv arbetsgivare

Kontor för hela dig

Arbetslivet präglas av snabb utveckling. Förväntningarna på kontoret har också förändrats och frågan kring arbetsplatsens utformning har hamnat i rampljuset. Så, vad behöver man tänka på när man ställer om kontoret utifrån nya förutsättningar?

Våra senaste artiklar

Wihlborgs skapar plats för innovation i Helsingborg
Wihlborgs skapar plats för innovation i Helsingborg

Stad & region

Wihlborgs skapar plats för innovation i Helsingborg

I Helsingborg – som utsetts till en av Europas mest innovativa städer – växer det fram ett innovationsdistrikt. Här ska samarbeten och nya idéer frodas. Wihlborgs finns med som möjliggörare.
Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet
Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet

Inspirerande kunder

Rätt resurser på en och samma plats - på Väla södra samlokaliserar Renta sin verksamhet

Under 2024 kommer maskinuthyrningsbolaget Renta att samlokalisera sina verksamheter i Helsingborg och uppföra en ny,toppmodern anläggning på Väla södra. Här kommer det nationella bolaget att kunna fortsätta sin utveckling, samtidigt som de nya lokalerna kommer bana väg för en mer effektiv verksamhet.