Hoppa till innehåll
Raffinaderiet 3, kontorsfastighet på Fabriksgatan 2 vid Lund C.

Raffinaderiet

Historisk byggnad som stod färdig sent 1800-tal belägen precis vid Lund C. Denna fastighet har nu genomgått en omfattande renovering.

Om Raffinaderiet

När handeln med socker stoppades av Napoleon under tidigt 1800-tal, började allt fler undersöka om man kunde utvinna den exklusiva varan ur sockerbetan. Inledningsvis var det dock svårt att få ut en tillräckligt stor mängd socker ur betan, men med hjälp av växtförädling kunde man snart odla betor med lika högt sockerinnehåll som sockerrören.

Upptäckten lade därmed grunden till alla de tegelröda sockerbruk som skulle komma att bli ett vanligt inslag på den skånska landsbygden. Ett av dessa tegelfärgade bruk är Raffinaderiet i Lund.

Sockerraffinaderiet i Lund blev verklighet när Sockerraffinaderiet Öresund i Malmö, då ägt av den danska kemiingenjören Vilhelm Jørgensen, lades ned år 1886. Wilhelm Westrup tog över verksamheten och beslutade förlägga den nya fabriken i Lund. Under de verksamma åren var fabriken en stor arbetsgivare i staden och sysselsatte närmare 200 arbetare. 

Arbetet bestod av att man hällde socker i strutliknande formar där ett hål i mitten tillät vätska från processen att rinna igenom. Sockertopparna levererades därefter till affärerna som bröt det strutformade sockret i bitar.

Verksamheten blev mycket lukrativ och Wilhelm Westrup bestämde sig för att slå sig samman med drygt tjugo svenska råsockerbruk och tio raffinaderier.  Efter sammanslagningen år 1907 drevs verksamheten vidare i ytterligare sex år, innan man slutligen bestämde sig för att stänga. Genom åren blev raffinaderiet i Lund hem åt diverse olika industrier, verksamma inom bland annat bokbinderi, metallsvarveri och småskalig tillverkningsindustri.

Idag har vi tagit över förvaltningen av Raffinaderiet. År 2022 gjordes en varsam renovering och huset inhyser numera moderna arbetsplatser med stil och materialval som knyter an till industrihistorien.

Exteriör Raffinaderiet
Växthus på innergården i Raffinaderiet
Raffinaderiet fasad i rött och gult tegel

Det var Raffinaderiets kombination av historia och framtid som tilltalade oss och vi föll framförallt för fastighetens karaktär. Vi älskar ju tanken på historian som fastigheten har, att man återbrukar och att arkitekten har tittat på vad som passar fastigheten. Du får det gamla men ändå en modern produkt.

Marie Willstrand, affärsutvecklare på Genetor Coworking
Läs mer om Genetor i Raffinaderiet

På expansiva sockerbruksområdet i ett av Lunds tydligaste industrimiljöer är denna fastighet belägen. Huset byggdes i slutet av 1800-talet för att användas som sockerbruk. Anledningen till att fastigheten ligger så nära stationen är på grund av den tunga lasten som färdades dit. Byggnaden har en K-märkt fasad och har nu genomgått en större ombyggnation och renovering.

Äldre bild på Raffinaderiet från förr
Kontorsyta på Raffinaderiet
Raffinaderiets innergår

Artiklar om Raffinaderiet

N yoga flyttar in i anrika Raffinaderiet – “en fantastisk byggnad”
N yoga flyttar in i anrika Raffinaderiet – “en fantastisk byggnad”

Kundstories

N yoga flyttar in i anrika Raffinaderiet – “en fantastisk byggnad”

Strax efter årsskiftet flyttar yogastudion N yoga in i Raffinaderiet i centrala Lund. Fram till dess har vi på Wihlborgs fullt upp med renoveringen av den historiska byggnaden – som alltid med stort fokus på återbruk och så liten miljöpåverkan som möjligt.
Raffinaderiet ett enkelt val för Backtick Technologies
Raffinaderiet ett enkelt val för Backtick Technologies

Kundstories

Raffinaderiet ett enkelt val för Backtick Technologies

För Årets Unga Företagare i Skåne 2021, Backtick Technologies, var valet att flytta till Raffinaderiet inte svårt. Bolagets vd Oskar Handmark berättar om det centrala läget i Lund, närheten till tåget och känslan av en stadsdel på frammarsch som avgjorde till den nygamla fastighetens fördel.
Historisk och unik möjlighet för mindre och medelstora företag i centrala Lund
Historisk och unik möjlighet för mindre och medelstora företag i centrala Lund

Stad & region

Historisk och unik möjlighet för mindre och medelstora företag i centrala Lund

Raffinaderiet, belägen i Sockerbruksområdet i centrala Lund, har påbörjat en spännande omvandling. Raffinaderiet som byggdes i slutet av 1800-talet är en del av Lunds industrihistoria. Allt från sockerbruk till metallsvarveri har rymts i lokalerna, men nu gör vi plats för den moderna arbetsplatsen för mindre och medelstora företag.

Vill du veta mer om Raffinaderiet?

Läs mer om omvandlingen av anrika fastighet Raffinaderiet, till toppmoderna arbetsplatser med charmig industrikaraktär och omtanke för historien i centrala Lund.

Till projektsidan

Service

Det finns gott om lunchrestauranger, banker, butiker, gym och annan service runt Lund C. Inom ett par minuters promenad når du Lunds absoluta stadskärna med all tänkbar handel och service. Gångavstånd till både vårdcentral och tandläkare.

Kommunikation

Fastigheten ligger på perfekt pendlingsläge bara ett stenkast från Lund C där stadsbussar, regionbussar och tågtrafik passerar. Med Öresundståget tar du dig till Malmö C på cirka 10 minuter och till Köpenhamn på cirka 1 timme. Du kan även åka Lunds nya spårvagn som går mellan Lund C och ESS på Brunnshög via bland annat Universitetssjukhuset, LTH, Ideontorget och MAX IV. 

Snabbfakta

 • Fastighet:

  Raffinaderiet

 • Stad:

  Lund

 • Lokaltyp:

  Kontor

 • Fastighetsbeteckning

  Raffinaderiet 3

Karta

Hitta till Fabriksgatan 2 i Lund. 

Om området

I mysiga Lunds centrum är det lätt att trivas. De smala kullerstensgatorna kantas av historiska universitetsbyggnader, mysiga kaféer och små butiker. Här är Wihlborgs en framstående kommersiell fastighetsägare och erbjuder både kontor och butikslokaler för små och stora företag.

Läs mer om Lund centrum

Vill du veta mer om fastigheten? Kontakta oss!

Bild på Hampus Svännel

Hampus Svännel

Förvaltare
046-590 62 23
Gör intresseanmälan

Varför Wihlborgs?

Vi älskar Lund

Vi är måna om att Lund utvecklas på ett positivt sätt. Därför har vi ett nära samarbete med staden och andra viktiga aktörer i regionen. Vi är en del av utvecklingen av staden och tar ansvar för utvecklingen här, i alla delar där vi kan. Det är också viktigt för oss att vara med och skapa levande stadsmiljöer som fungerar för alla som bor, lever och arbetar här.

Egna fastighetsvärdar

Att vi förvaltar våra egna fastigheter innebär att vi alltid finns nära dig. Det gör att vi kan vara snabba när saker händer eller nya behov uppstår. Varje hus har en egen fastighetsvärd, vilket gör att vi kontinuerligt kan föra en dialog med dig och vara lyhörda för uppkomna behov. Du är viktigt för oss.

Marknadsledande i regionen

Lund, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Öresundsregionen är vår marknad, det är här vi hör hemma. Vår storlek skapar möjligheter för dig att växa tillsammans med oss.

Känn dig trygg hos oss

När du hyr en fastighet eller lokal av oss på Wihlborgs är det viktigt för oss att du ska känna dig trygg i att vi förvaltar våra fastigheter och driver vår verksamhet på ett hållbart sätt.