Hoppa till innehåll

Raffinaderiet ett enkelt val för Backtick Technologies

För Årets Unga Företagare i Skåne 2021, Backtick Technologies, var valet att flytta till Raffinaderiet inte svårt. Bolagets vd Oskar Handmark berättar om det centrala läget i Lund, närheten till tåget och känslan av en stadsdel på frammarsch som avgjorde till den nygamla fastighetens fördel.

Konsulter i bransch på frammarsch

Att artificiell intelligens, AI, blivit enormt populärt på senare år är knappast en överdrift. Med begreppet avses ofta en mängd olika saker. Det kan handla om att med datorers kraft automatisera enkla uppgifter, rekommendationer av produkter, att kunna förutspå hur mycket regn som kommer falla en viss tidpunkt till utvecklingen av marknadspriser på olika områden. För att bara nämna några få exempel!

Som konsultbolag med inriktning på just AI får Backticks medarbetare vara med om varierande utmaningar.

- Det är väldigt olika typer av projekt, men det är ofta lite samma förfarande i projekten. Man tittar på vad det finns för data och vad man kan göra med den. Först görs en research och så försöker man modellera någonting som ska ge värde. Att koppla ihop modelleringen med affärsvärdet är ofta det som är svårast och det har vi blivit bra på, berättar Oskar Handmark, vd och en av bolagets två grundare.

Tillsammans med Michal Stypa grundade han hösten 2018 bolaget som idag består av 9,5 anställda – en person arbetar deltid – och som växer snabbt. Medarbetarna är utvecklare, de flesta med bakgrund från något av de data- eller matteinriktade civilingenjörsprogrammen vid Lunds Tekniska Högskola.

Oskar Handmark och Michal Stypa grundade Backtick Technologies hösten 2018. De utsågs till Årets Unga Företagare i Skåne 2021.

Kontorsmiljön avgörande för koncentration och fokus

Kontor hade Backtick till att börja med hos Mindpark i Lund där man trivdes väldigt bra med det centrala läget och den fina miljön. När allt fler medarbetare anslöt byttes Mindpark mot en egen och större lokal i Posthornet, alldeles precis väster om Lunds centralstation.

- När vi letade efter ett nytt kontor i Lund var vi måna om att titta nära stationen för att förhindra att medarbetare skulle tycka att vi var för långt bort. Vi visste att vi ville ha det centralt och i stan.

Läget centralt på väster har han bara gott att säga om.

- Vi gillar den här stadsdelen. Väster om Lund C är up and coming och det känns verkligen. Sen gillar jag känslan av att sitta nere i stan. Det är roligare, finns ett bättre lunchutbud och är mysigare.

För AI-konsulter med stort behov av att kunna fokusera är arbetsmiljön och kontoret viktiga faktorer.

- För mig och för de flesta på bolaget så är det jätteviktigt att ha ett bra kontor. Majoriteten av oss är här hela tiden. Jag har alltid tyckt att det är roligare att jobba när man mår bra.

En bra kontorsmiljö innehåller enligt Oskar framför allt några viktiga ingredienser.

- Jobbar man med programmering åtta timmar om dagen, som kräver ett ganska stort fokus, så blir man jättetrött om det är inte bra luft.

Inför flytten till Posthornet och nu till Raffinaderiet utvärderade bolaget en rad andra centralt belägna fastigheter.

- Vi tittade på jättefina kontor som var sjukt charmiga. Men det var många andra delar som var dåliga med dem och det kom mycket från att de flesta fastigheterna var K-märkta. Det gav sämre temperatur, sämre fönster, sämre ventilation, helt enkelt sämre arbetsvillkor, förklarar Oskar.

- Raffinaderiet ger en kvalitetskänsla. Det har vi i bolaget, och då måste det vara så på kontoret också, säger Oskar Handmark, vd för Backtick.

Raffinaderiet ger kvalitetskänsla

Att vardagen flyter på utan störningsmoment är en annan faktor som Oskar och hans kollegor uppskattar med sitt kontor.

- Det är inget här på Posthornet som man stör sig på. Det är inga smågrejer som inte funkar. Jag är sån att jag vill att saker bara ska funka. Det kan gälla allt från ventilation och belysning till temperatur, post och leveranser. Om man jobbar med något som kräver så mycket fokus så får det inte finnas något som gör att man presterar sämre.

Den kommande flytten inom Wihlborgs bestånd till större lokaler i Raffinaderiet ser Oskar och kollegorna fram emot.

- Vi trivs jättebra i den här lokalen och vill ha samma bekvämligheter och kvalitet fast större. Då kändes Raffinaderiet givet. Det fanns många alternativ för oss, men jag tycker att vi har blivit väldigt bra omhändertagna av Wihlborgs. Vi vet att det kommer att bli bra. Raffinaderiet ger en kvalitetskänsla. Det har vi i bolaget, och då måste det vara så på kontoret också.

Efter några år som hyresgäst hos Wihlborgs beskriver han relationen till oss så här:

- Den är både personlig och professionell. Jag tycker att det är väldigt bra med professionella relationer men det är trevligt när det finns en touch av att det också är roligt. Att man kan känna att man kan få hjälp med fler saker än man kanske egentligen förtjänar eller vad man på pappret har rätt till.

Samarbetet med Wihlborgs inför flytten till Raffinaderiet har präglats av tydlighet och struktur menar Oskar.

- Det jag gillar med att jobba med Wihlborgs är tydligheten och att det känns som att det är väldigt strukturerat, professionellt och välordnat. Det finns en plan i varje projekt. Jag tror att det kommer av att man är stor och behöver ha koll på allt. Nu när vi ska byta kontor så finns det en ganska tydlig tidsplan för olika möten, med protokollförande så man vet vad som händer och sägs och man kan komma med önskemål. Det är också väldigt skönt att flytta från Wihlborgs till Wihlborgs just för att det är smidigt.


           Våra senaste artiklar

           På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
           På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

           Inspirerande kunder

           På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

           I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort
           Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
           Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

           Hållbar fastighetsutveckling

           Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

           I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.