Hoppa till innehåll
Armaturen 4, kontorsfastighet på Gasverksgatan nära Lund C.

Armaturen 4

Charmig historisk byggnad med en nyare påbyggnad från 2015. Här möts gammalt och nytt i en perfekt kombination på bästa läge precis vid Lund C.

Om Armaturen

Fastigheten Armaturen är en ikonisk byggnad med en historia som går tillbaka till sent 1800-tal, närmare bestämt 1890. Byggnaden är ett av Lunds mest välkända exempel på äldre industrimiljö och har innovatören och entreprenören Carl Holmberg som upphovsman. Holmberg var en av de första i Sverige att starta tillverkning av armaturer som inledningsvis kom att omfatta vattenkranar, ångvisslor, säkerhetsventiler, regulatorer till pumpar, ventil-rattar m.m. Senare kom även bromsar och s.k. smörjdynor till järnvägen att dominera tillverkningen.

Verksamheten expanderade – bl.a. till följd av stora exportframgångar, en växande inhemsk marknad och ett utökat produktsortiment – och fastigheten byggdes till i olika omgångar. År 1906 fick Armaturfabriken Carl Holmberg sin nuvarande utformning av arkitekten, stadsarkitekten och stadsingenjören A B Jakobsson.

Jakobsson hade hämtat inspiration från amerikansk industriarkitektur och från sina tidigare projekt i Österrike och Frankrike.

Till sitt yttre och sin konstruktion är Armaturen i stort sett oförändrad sedan 1906. Byggnaderna har i varsamma steg omvandlats till högkvalitativa kontorslokaler och anpassats till dagens verksamhetskrav. Lokalerna är ljusa, luftiga och har stora fönsterytor. 2015 lät vi bygga på en takvåning, en lätt och minimalistiskt enkel konstruktion med helglasade fasader och inslag av Corten-plåt.

Armaturen i sin helhet har en tydlig miljöprofil, befäst med Miljöbyggnad Silver vilket innefattar bland annat låg energiförbrukning och låg miljöbelastning.

Vackra detaljer vid fönstren på fastigheten Armaturen i centrala Lund.
Armaturen, tåg och fasadbild
Armaturens röda tegelfasad

Fastighet med en äldre historisk del och en modernare påbyggnad från 2015. Den äldre delen är över hundra år gammal och har längre tillbaka fungerat som fabrik, däribland som armaturfabrik. I vissa delar av fastigheten kan man se några av dessa historiska detaljerna.

Här utvecklas framtidens cancerbehandling

Högst upp i Armaturen med utsikt över Lunds takåsar besöker vi SpectraCure.

Läs hela artikeln

Miljöcertifiering

Certifierad enligt Miljöbyggnad iDrift med betyget Silver.

Så arbetar vi med certifieringar

Service

Citynära med all tänkbar service som butiker, bank, gym, apotek, livsmedelsbutiker, systembolag och vårdmottagning. Stort utbud av restauranger och caféer finns runt hörnet, även Stadsparken ligger bara några minuter från fastigheten. Gemensamt omklädningsrum i källaren, perfekt för cykelpendling eller en motionsrunda på lunchen. Stor markparkering tillhörande fastigheten med månadskort och besöksplatser.

Kommunikation

Fastigheten är granne med Lund C där stadsbussar, regionbussar och tågtrafik passerar. Med Öresundståget tar du dig till Malmö C på cirka 10 minuter och till Köpenhamn på cirka 1 timme. Du kan även åka Lunds nya spårvagn som går mellan Lund C och ESS på Brunnshög via bland annat Universitetssjukhuset, LTH, Ideontorget och MAX IV. Fjelievägen ligger i anslutning till fastigheten vilket gör att man med bil snabbt tar sig ut på de större vägarna som E6 och E22.

Snabbfakta

 • Fastighet:

  Armaturen 4

 • Stad:

  Lund

 • Lokaltyp:

  Kontor

 • Antal våningar

  4

 • Citynära

  Ja

 • Parkering

  Ja, utomhus

 • Omklädningsrum

  Ja, gemensamt för hela huset

 • Stationsnära

  450 meter till Lund C

Armaturfabriken - En del av modernismens historia

Armaturfabriken, en byggnad präglad av industrihistoria. Carl Holmberg startade sin verksamhet på tomten 1890. Då var produktionen kranar, ventiler och matare till ångpannor, bromsar och smörjdynor till järnvägsvagnar. Verksamheten blev sedermera (1968) en avdelning inom Saab-Scania. Först 1906 fick byggnaderna sin nuvarande utformning, arkitekt var A.B. Jakobsson, en av tidens stora - tillika både stadsarkitekt och stadsingenjör. En man av världen, som tidigare arbetat med stora projekt både i Wien och i Frankrike. Arkitekturen var i tidens absoluta framkant med influenser från amerikansk industriarkitektur. I Lund - en märkesbyggnad av signifikans och arkitektur med verkshöjd.

Takvåning med utsikt över den medeltida stadens taklandskap

Armaturfabriken är både till sitt yttre och till sin konstruktion i stort sett oförändrad. Under de senaste decennierna har byggnaderna varsamt och gradvis omvandlats till kontorslokaler av hög kvalitet. Det är ingen liten sak att addera en våning till en byggnad av en sådan dignitet! Kraven blir ett projekt av samma verkshöjd och lika mycket i tidens framkant som den ursprungliga byggnaden. Tillbyggnaden är en takvåning med utsikt över den medeltida stadens taklandskap.

Eftersom projektet är en påbyggnad är gestaltningen så lätt och luftig som möjligt, med minimalistiskt enkelhet. Påbyggnaden är en direkt förlängning av husets befintliga konstruktion. Påbyggnaden av Armaturfabriken är spektakulärt gestaltad med helglasade fasader och Corten stålplåt kring trapphus och utkragande konferensboxar.

Miljöcertifierat projekt med tydlig miljöprofil

Lokalerna är ljusa och luftiga med stora fönsterytor från golv till tak. Glasade ytor har utvändig eller integrerad solavskärmning för att klara höga anspråk på inneklimat. Byggnadsdjupet är ringa och genomsikt mellan fasader finns hela tiden. Ett av målen med gestaltningen har varit god transparens för ljus och utsikt. Alla lokaler har tillgång till takterrass.

Projektet har en tydlig miljöprofil som nog kan glädja även de mest medvetna verksamheter. Lokalerna har låg energiförbrukning och låg miljöbelastning. Projektet som helhet är miljöcertifierat och uppfyller krav som Miljöbyggnad Silver.

Vackra detaljer vid fönstren på fastigheten Armaturen i centrala Lund.
Nära till centrum, tåg och grönytor från Armaturen i centrala Lund.
Ett tåg passerar bakom fastigheten Armaturen i centrala Lund.

Lediga lokaler i fastigheten

Trevlig kontorslokal i centrala Lund
Trevlig kontorslokal i centrala Lund

Trollebergsvägen 1

Trevlig kontorslokal i centrala Lund

Upplev denna citylokal med tidstypisk charm
Upplev denna citylokal med tidstypisk charm

Trollebergsvägen 1

+2

Upplev denna citylokal med tidstypisk charm

Citynära lokal på oslagbart pendlingsläge
Citynära lokal på oslagbart pendlingsläge

Gasverksgatan 3A

+2

Citynära lokal på oslagbart pendlingsläge

Fin lokal vid Lund C med stadens puls runt hörnet
Fin lokal vid Lund C med stadens puls runt hörnet

Gasverksgatan 3A

Fin lokal vid Lund C med stadens puls runt hörnet

Karta

Hitta till Gasverksgatan i Lund.

Om området

I mysiga Lunds centrum är det lätt att trivas. De smala kullerstensgatorna kantas av historiska universitetsbyggnader, mysiga kaféer och små butiker. Här är Wihlborgs en framstående kommersiell fastighetsägare och erbjuder både kontor och butikslokaler för små och stora företag.

Läs mer om Lund centrum

Vill du veta mer om fastigheten? Kontakta oss!

Bild på Henrik Strelert

Henrik Strelert

Förvaltare
046-590 62 88
Gör intresseanmälan

Varför Wihlborgs?

Vi älskar Lund

Vi är måna om att Lund utvecklas på ett positivt sätt. Därför har vi ett nära samarbete med staden och andra viktiga aktörer i regionen. Vi är en del av utvecklingen av staden och tar ansvar för utvecklingen här, i alla delar där vi kan. Det är också viktigt för oss att vara med och skapa levande stadsmiljöer som fungerar för alla som bor, lever och arbetar här.

Egna fastighetsvärdar

Att vi förvaltar våra egna fastigheter innebär att vi alltid finns nära dig. Det gör att vi kan vara snabba när saker händer eller nya behov uppstår. Varje hus har en egen fastighetsvärd, vilket gör att vi kontinuerligt kan föra en dialog med dig och vara lyhörda för uppkomna behov. Du är viktigt för oss.

Marknadsledande i regionen

Lund, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Öresundsregionen är vår marknad, det är här vi hör hemma. Vår storlek skapar möjligheter för dig att växa tillsammans med oss.

Känn dig trygg hos oss

När du hyr en fastighet eller lokal av oss på Wihlborgs är det viktigt för oss att du ska känna dig trygg i att vi förvaltar våra fastigheter och driver vår verksamhet på ett hållbart sätt.