Spännande hyresgäst med produkter som ligger i tiden

På Ättekulla ligger ett av Helsingborgs mest spännande företag – Gaia Biomaterials – som utvecklat ett helt nedbrytbart biologiskt material som kan ersätta traditionell plast i många produkter.

Gaia Biomaterials har en innovativ produkt som ligger i tiden. Allting tillverkas i granulat av biomaterial som de kallar för Biodolomer®. De har produkter som matavfallspåsar, bärkassar, planteringskrukor, engångsbestick, muggar, sugrör, tallrikar och engångsförpackningar för snabbmats- och livsmedelsindustrin.

Viktigt att värna om Helsingborg och skapa en samhällsnytta

Företaget startades som ett rent utvecklingsbolag av Helsingborgaren Åke Rosén för cirka sex år sedan. Då arbetade bolaget med matavfallspåsar och begravningskistor tillverkade av biomaterial. För tre år sedan kom fler delägare in i bolaget och de började bygga en fabrik. Idag har man hela världen som marknad med Helsingborg som bas för kontor och tillverkning. För Åke Rosén är det viktigt att värna om staden och skapa en samhällsnytta för Helsingborg. Varje vecka har de besökare från olika delar av världen och det är viktigt att kunna visa upp en representativ lokal, både vad gäller kontor och fabrik.

- När vi letade lokaler hade vi en skiss på hur vår framtida fabrik skulle se ut och Wihlborgs hade en lokal på Ättekulla som passade oss perfekt. Vi satte även stort värde på att hyresvärden skulle ta hand om fastigheten så att vi kunde lägga full kraft på att arbeta med våra produkter. Vårt första intryck är att Wihlborgs arbetar mycket professionellt, vilket känns riktigt bra för oss, säger Peter Stenström, vd på Gaia Biomaterials.

- Gaia Biomaterials är ett spännande bolag vars resa precis har börjat. Wihlborgs ser fram emot att tillsammans med Gaia kunna tillgodose och erbjuda specialanpassade lokaler för att deras vision ska gå i uppfyllelse. Vi ser fram emot ett gott samarbete, blickar framåt och står beredda att agera för att tillgodose en fortsatt expansion av verksamheten för en plastfri värld, säger Ahmed Abdulrahman, förvaltare på Söder i Helsingborg.

Ansvar för miljön och minsta möjliga miljöpåverkan

Tillverkningen av biomaterial ökar ständigt och marknaden väntas växa kraftigt de kommande åren. Andra länder i Europa har redan använt den här typen av produkter i några år och Åke Roséns erfarenhet är att människor gärna betalar lite extra för att göra något bra. Det märks att vi är mer eftertänksamma även här i Sverige och att samhället håller på att förändras. För Gaia Biomaterials är det viktigt att ta ansvar för att göra minsta möjliga miljöpåverkan och de arbetar utifrån tre områden; att minimera användningen av jordens resurser, att maximera återanvändning av produkter innan de avyttras och att skapa en human värld för kommande generationer.

- Vi har fått stor respons från många kunder som vill göra något bra för miljön och arbeta för att få bort plasterna. Vår vision är att inom några år vara en stor råvarutillverkare av biomaterial med flera fabriker runt om i världen, avslutar Peter Stenström.

Om Ättekulla

Ättekulla företagsområde har snabbt blivit ett favoritområde för transportföretag, entreprenadföretag och grossistföretag i Helsingborg. Dess närhet till motorvägen är en stor fördel och gör det enkelt att ta sig till och från området.