Hoppa till innehåll

Ett nytt upptagningsområde för skånska företag

Stad & region

När Fehmarn-Bälttunneln är på plats 2029 kommer det ta tre timmar att ta sig med tåg från Malmö till Hamburg. Jenny Andersson, biträdande chef och senioranalytiker på Øresundsinstituttet, ger en bild av vad kortare restid kan innebära i form av nya affärsmöjligheter och utbyten mellan länderna.

– Tyskland är redan nu en av Sveriges främsta handelspartner, men blir snart också ett nytt upptagningsområde för skånska företag. Snabbare transporter öppnar upp för att exportera helt nya typer av varor, som till exempel färskt bröd.

De kortare restiderna handlar med andra ord om långt mer än bekvämlighet.

– Om man kan göra tjänsteresor mer frekvent och kanske över dagen ger det möjligheter till mer utbyten och affärer. Det kommer ligga närmare till hands för företag att etablera sig i Tyskland, på samma sätt som Wihlborgs gjort i Danmark.

– Turister som befinner sig i Tyskland kommer kunna ta en dagstur till Malmö. Men även Kastrup får ett större upptagningsområde. Det kan resultera i att det i förlängningen också blir fler flyglinjer.

Bygget igång

Jenny Andersson flaggar för att utvecklingen är beroende av vilka politiska beslut som fattas relaterat till Fehmarn Bält, och hur konjunkturen och resandemönstren utvecklas. Lärdomen från Öresundsbron är att det är faktorer som är svåra att förutse.

Det är däremot ett faktum är att det första spadtaget för tunneln på tysk mark togs redan i november 2021 av infrastrukturministern i Danmark respektive Schleswig-Holstein. I maj 2022 påbörjades den tunnelportal som på den danska sidan blir ingången till bil- och tågförbindelsen under Fehmarn Bält. Nästa år beräknas tunnelportalen vara klar för anslutning till det första prefabricerade tunnelelementet.

– Det blir lätt att man går och väntar på att det ska hända, och så helt plötsligt händer det. Men jag upplever att många skånska företag börjar få upp ögonen för vilka dörrar som är på väg att öppnas.


Våra senaste artiklar

Konst ska inspirera till hälsosamma val
Konst ska inspirera till hälsosamma val

Hållbar fastighetsutveckling

Konst ska inspirera till hälsosamma val

Vad blir det om man korsar en venetiansk ljuskrona och ett gäng kasserade Malmöcyklar? Något alldeles unikt och spektakulärt. De konstnärliga utsmyckningarna i Wihlborgs kontorshus Kvartetten i Hyllie är inte bara noggrant utformade efter platsens rum och syfte utan bottnar också i ett återbrukstänk utöver det vanliga, och med en målbild att främja hyresgästernas hälsa.
Hälsa och glädje i fokus på Gerdahallens gym i Helsingborg
Hälsa och glädje i fokus på Gerdahallens gym i Helsingborg

Kundstories

Hälsa och glädje i fokus på Gerdahallens gym i Helsingborg

Gerdahallen är träningsstället som under många år boostat rörelse och hälsa i Lunds studentvärld. Nu har de för första gången startat en filial: Gerdahallens gym i gamla gummifabriken i Helsingborg, numera Fabriken1891, ett stenkast från Campus. Platschefen Camilla Lagerberg hoppas på att gymmet kan bli en lika viktig hälsofrämjare som moderskeppet i Lund.