Hoppa till innehåll

Ännu ett Stadsbyggnadspris

Stad & region

I våras stod vårt kontorshus Dungen i Hyllie klart för inflyttning. Nu har vi vunnit Stadsbyggnadspriset i Malmö för byggnaden.

Juryns motivering

Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning. Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Dungen erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga; träbeklädda gångbroar, golv av mossa och roterande (!) träd, som tar interiör och personal till nya höjder. Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld.

Vi ville skapa något vackert i stadsdelen Hyllie

Redan på ett tidigt stadium i projektet Dungen började vi jobba med arkitekturen. Målet var att skapa något annorlunda som stack ut i Hyllie. Atriet med glaspartierna hade potential att bli ett glödande hjärta i huset och med det som utgångspunkt skapade Wihlborgs och Fojab tillsammans den unika arkitekturen. Fokus låg hela tiden på att bidra till stadsutvecklingen med variation i stadsbebyggelsen i Hyllie och att ge staden något vackert.

De veckade fönstren och husets fasad skapar en variation som ger fina skuggeffekter på huset och ett spännande och vackert intryck. I lokalytorna skapade vi en generös rumshöjd som tillsammans med de höga fönstren gav ljusa arbetsytor med härligt dagsljus.

- Vi är förstås väldigt stolta och glada över priset. I varje byggprojekt har vi högsta fokus på att både bidra till utvecklingen av staden och skapa den bästa tänkbara arbetsmiljön för dem som ska arbeta i huset. Vår ambitionsnivå är hög och mitt mål är att vi ska vara kandidater till stadsbyggnadspriset med varje nytt hus vi bygger. I Dungen har vi tillsammans med Fojab skapat en otroligt fin byggnad med gedigna material, ett spännande uttryck och högsta hållbarhets­fokus, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Foto: Fojab

Ett grönt hus i flera bemärkelser

Dungen är verkligen ett grönt hus i flera bemärkelser. Byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld och det rymliga atriet fungerar som en mötesplats där stora träd tillsammans med mossa skapar en grön och levande miljö. Inspirationen till trädplanteringen kommer från den gårdsbildning med grönskande trädgård som funnits på platsen i ett historiskt perspektiv.

Mot Arenagatan har huset en glasfasad med inblick mot atriet som kvällstid ger känslan av att vara husets glödande hjärta. Åt öster har huset fått en veckad fasad och övriga sidor har en ljus fasad. Interiören genomsyras av hållbara och tåliga material som åldras vackert. Väggarna i atriet, liksom den öppna spiraltrappan, är klädda med smala träribbor och i entréplan förstärker klinkergolvet utomhuskänslan. Även i kontorsmiljöerna finns inslag av trä som skapar en varm och naturlig känsla.

- Att Dungen nu vunnit Stadsbyggnadspriset i Malmö är ett fint kvitto på ett bra teamarbete och samverkan med arkitekt, projektörer, entreprenörer och Malmö stad. Självklart känns det extra kul att vi kunnat bidra till stadsutvecklingen och Hyllie som stadsdel. När man kliver in i Dungen får man en härlig känsla då man möts av allt det gröna, mossan, träden och dagsljuset. Ett lugn infinner sig direkt när man går innanför dörren, säger Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs.

Foto: Fojab

En arbetsplats utöver det vanliga

Tullverket är den största hyresgästen i Dungen med sina 7 500 kvadratmeter. 

- Tack vare att Tullverket kom in tidigt i projektet har de kunnat påverka en hel del i huset i dialog med oss och har kunnat skapa en arbetsplats utöver det vanliga. Tillsammans har vi arbetat för att huset ska behålla sin öppenhet trots att det är en särskild verksamhet med stora säkerhetskrav. Huset har gett Tullverket förutsättningar att införa nya arbetssätt och förbättra sin arbetsmiljö, säger Rickard Berlin.

Bland andra hyresgäster finns Ferrero Scandinavia, DC Hud och Schreder.

Stadsbyggnadspriset

Stadsbyggnadspriset belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Wihlborgs har fått Stadsbyggnadspriset vid flera tillfällen, bland annat för Media Evolution City (2012), Regionhuset (2011) och Tyrénshuset (2002) – alla i Dockan.


Våra senaste artiklar

Academic Solutions: ”Platsen du jobbar på ska spegla företaget”
Academic Solutions: ”Platsen du jobbar på ska spegla företaget”

Kundstories

Academic Solutions: ”Platsen du jobbar på ska spegla företaget”

Hur en kontorslokal ser ut och var den ligger spelar stor roll för både trivsel och verksamheten, oavsett om du har ett större eller mindre företag. Konsult- och rekryteringsföretaget Academic Solutions i Lund har gjort en tillväxtresa som snart kommer att avspeglas i valet av kontorslokal. Anna Tunberg, CEO och grundare, berättar om den förestående flytten från kontorshotell till egna lokaler.
Två Wihlborgsfastigheter får hälsocertifiering
Två Wihlborgsfastigheter får hälsocertifiering

Hållbar fastighetsutveckling

Två Wihlborgsfastigheter får hälsocertifiering

Dagsljus, frisk luft, bra serviceutbud och cykelspa - de hälsorelaterade aspekterna av arbetsplatsen är här för att stanna. Som ett led i arbetet med att skapa arbetsplatser som sätter människan i centrum har Wihlborgs nu fått två fastigheter, Kvartetten i Malmö och Space i Lund, precertifierade med WELL Building Standard.