Hoppa till innehåll

När flytten går som en dans på rosor

Wilson DanceFactory öppnade sina dörrar redan för tio år sedan. Paul och hans danspartner Ann fick då chansen att ta över gamla sjömanskyrkans lokaler i centrala Helsingborg. För tio år sedan var lokalen perfekt för en nystartad dansskola med stora ytor och gymnastiksal i källaren.

Wilson DanceFactory - Helsingborgs dansskola

Kärleken till dansen har tagit Paul Wilson på en världsomspännande svängom från Australien till England och Norge för att slutligen landa i Sverige. Närmare bestämt i en av Wihlborgs fastigheter på Kapplöpningsgatan i södra Helsingborg. Här har Paul valt att utöka sin verksamhet, den alltmer populära dansskolan Wilson Dance Factory.

Wilson DanceFactory öppnade sina dörrar för danssugna Helsingborgare redan för tio år sedan då Paul och hans danspartner Ann fick chansen att ta över gamla sjömanskyrkans lokaler i centrala Helsingborg. För tio år sedan var lokalen perfekt för en nystartad dansskola med stora ytor och gymnastiksal i källaren. Paret som varit med i svängarna i många år hade alla förutsättningar att få snurr på rörelsen som snabbt växte ur sina lokaler.

Att hitta rätt lokal för dans är en konst i sig. Dans är en verksamhet som ställer stora krav på lokalen vad gäller ytor, bra golv och ventilation. För lite drygt ett år sedan beslutade Paul att det var dags. Dansskolan behövde mer plats för att möta ett växande intresse och kunna erbjuda fler platser. Skolan erbjuder kurser, privatlektioner och företagsevent i allt från modern dans och balett till hiphop och disko och har tränat upp många svenska tävlingsdansare under åren. Med det gedigna utbudet av danskurser föll valet på att utöka med en ny lokal istället för att flytta hela verksamheten. Ann, som har hand om dansskolans tävlings - och pardanser, fortsätter den delen av verksamheten i centrum medan Paul vidareutvecklar det övriga utbudet i lokalen på Kapplöpningsgatan.

Nya lokalen blev en dröm som gick i uppfyllelse

Att hitta en ny lokal visade sig vara relativt enkelt berättar Paul.

- Jag har letat efter den perfekta lokalen i många år och nu när jag sitter här i min nya dansstudio känns det som en dröm. Lokalen har, med hjälp av Wihlborgs, blivit precis så som jag alltid velat ha den.

Paul var dock inte ensam om att leta ny lokal. När han berättade för sin personal att det var dags för en flytt hade han plötsligt en hel lärarkår som letade med honom. Paul förklarar att alla danslärare under en tid hadekänt av att den gamla lokalen blivit för liten i takt med att verksamheten växte.

- Tillsammans letade vi alla efter den där perfekta studion.

Lokalen hittades tillslut via sajten Objektvison och därifrån gick allt väldigt smidigt säger Paul. Ett snabbt mail skickades till Max Alsborn, fastighetschef på Wihlborgs i Helsingborg, och bara någon dag senare fick Paul komma på visning.

-Direkt när jag klev in i lokalen kände jag att "this is it". Jag kunde enkelt föreställa mig vilka väggar som behövde flyttas eller sättas upp, var spegelväggarna skulle vara och hur receptionen skulle se ut säger Paul.

För Paul har lokalen så mycket mer att erbjuda än att bara vara ett ställe för danskurser. De öppna luftiga ytorna ger dansstudion en välkomnande atmosfär för både danseleverna och deras föräldrar. - Då vi har danskurser får alla åldrar, från två till 82 år, finns det många behov runt själva dansen som vi nu kan uppfylla i de nya lokalerna. Bland annat har Paul låtit bygga ett rum längst in i lokalen som är dedikerat för studier där många av de yngre dansarna får möjlighet att göra sina läxor.

Södra Helsingborg - ett område i framkant

Det är inte bara insidan av lokalen som föll Paul i smaken utan även dess läge. Industriområdet i södra Helsingborg är, enligt Paul, ett område på frammarsch. Med den nya busslinjen längs Planteringsvägen och närheten till Ramlösa station är det enkelt att ta sig till dansskolan. Området erbjuder även bra möjligheter för parkering, andra idrottsaktiviteter och ett brett utbud av servicebutiker som är mer lättillgängliga än de inne i centrala Helsingborg.

Dansen i blodet

Redan åtta år gammal började Paul dansa. När han var tio tävlade han i pardans hemma i Australien och som 18 -åring beslutade Paul sig för att satsa och börja tävla utomlands. I London träffade Paul och Ann varandra och tillsammans beslutade de sig för att bli proffsdansare och börja arbeta heltid med sin passion. De öppnade till en början en dansskola i Australien för 15 år sedan innan de flyttade till Helsingborg som är Anns hemtrakter. Nu är de här för att stanna och skapa rum för mer kultur och dans Helsingborgs hjärta.


Våra senaste artiklar

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.