Hoppa till innehåll

Med modern teknik går pressarna på högtryck hos Bold Printing

I 25 år har tryckeriet i Fosie försett södra Sverige med dagstidningar i olika former. Trots en dalande bransch med digitaliseringen emot sig, trycker Wihlborgs hyresgäst Bold Printing i snitt hela 3,8 miljoner tidningar per vecka. Vi fick följa med driftchef Christer Mauritsson bakom kulisserna till ett av tidernas äldsta hantverk i modern tappning.

Tryckeriet är närmast känt som Sydsvenskans Tryckeri då det förr var tryckeriets primära tidning. Numera trycks här både dagspress och reklamblad för större delen av södra Sverige. Idag är tryckeriet en väloljad maskin där minsta detalj är noggrant planerat och genomtänkt med ett långsiktigt hållbarhetstänk.

Papper är tryckeriets stora råvara och levereras flera gånger i veckan. I en stor lagerhall i bakre delen av tryckeriet står pappersrullarna staplade i höga rader. Christer berättar för oss att det råder stor pappersbrist och det har därför varit nödvändigt att lagra upp stora mängder för att hålla verksamheten rullande.

- Vi har köpt in papper ändå nerifrån Spanien då det har varit dålig tillgång av papper från våra nordiska skogar. Stora mängder snö och smältvatten gjorde att skogsmaskinerna inte kunde få fram tillräckligt med virke till pappersbruken. Även skogsbränderna i somras har påverkat tillgången av svenskt papper, förklarar Christer.

Från handarbete till en näst intill fullt ut datorstyrd process

Självdrivna robottruckar matar dagligen in och ut ca 70 rullar papper i tryckpressarna. Ur ventiler i taket sprutas ånga. Pappret måste hållas fuktigt under tryck för att inte gå sönder. En jämn luftfuktighet på ca 50 procent krävs för att pappret ska fungera som bäst. Allt styrs automatiskt numera. Tryckkonsten har gått från ett handarbete till en näst intill fullt ut datorstyrd process. En separat dator känner till och med av nivåer och beställer och tar emot leverans av tryckfärg, helt utan mänsklig inblandning.

Allt kan inte datorstyras

En del av tryckprocessen som däremot sker manuellt är inmatning av tryckplåtar. De så kallade CTP-plåtarna tillverkas separat i en belysningsprocess och måste för hand placeras i tryckpressarna. Upp emot 2000 plåtar genomgår denna process varje dygn för att hålla en produktionskapacitet på 90 000 tryckta tidningsexemplar per timme.

- Med hög åtgång av råvaror som papper och metall krävs det att vi tänker hållbart, säger Christer. Vi har ett flertal sorterings- och återvinningsstationer inne i tryckeriet. Överblivet papper sorteras bort från papprullarna och CTP-plåtarna går till en specialåtervinning. Vi måste tänka på hela cirkeln om vi ska kunna vara konkurrenskraftiga i vår bransch.

Pappret, som går genom två våningar av tryckpressar, slussas slutligen vidare till paketering som färdiga tidningar. Även här sköter datorer och robotar stora delar av jobbet även om paketeringen är den del som kräver mest manuell handpåläggning. Allt från iläggning av bilagor till stackning på lastpallar sköts helt automatiskt.

Ett yrke med hög puls

-Automatiseringens intåg innebär såklart ett minskat behov arbetskraft men flödet av tryckt material har däremot inte förändrats nämnvärt under åren. Här finns en puls i produktionen som gör jobbet spännande. Det händer alltid något och vi jobbar mot tighta tidplaner för att kunna trycka färska nyheter i en digital värld.

2016 köpte Wihlborgs fastigheten som inte bara inrymmer papper och tryckpressar. Här finns ett gym för de anställda och även restaurangen Godagens som serverar lunch till alla i området. Större delen av drift och skötsel sköts fortfarande med stolthet av Bold Printing själva som besitter gedigen kunskap om den tekniska utvecklingen av tryckbranschen.


Våra senaste artiklar

Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret
Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

Kundstories

Hos SportAdmin får idrotten ta plats på kontoret

På förmiddagen utbildas en fotbollsförening i administrationssystemet, på lunchen är det löprunda med kollegorna och på eftermiddagen utvecklas en idrottsledar-app. Hos SportAdmin står idrotten alltid i centrum, och medarbetarnas välmående är lika viktigt som företagets tillväxt.
Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv
Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv

Attraktiv arbetsgivare

Kunskapsutbyte som ger nya perspektiv

Wihlborgs arbetar långsiktigt med att vara den bästa arbetsplatsen i branschen. Vi vill skapa möjlighet för nya talanger att göra karriär, samtidigt som vi är glada att många av våra medarbetare stannar kvar hos oss i många år. Vi tror att mötet mellan erfarenhet och nyfikenhet är det som får en organisation att ständigt utvecklas