Hoppa till innehåll

Med modern teknik går pressarna på högtryck hos Bold Printing

I 25 år har tryckeriet i Fosie försett södra Sverige med dagstidningar i olika former. Trots en dalande bransch med digitaliseringen emot sig, trycker Wihlborgs hyresgäst Bold Printing i snitt hela 3,8 miljoner tidningar per vecka. Vi fick följa med driftchef Christer Mauritsson bakom kulisserna till ett av tidernas äldsta hantverk i modern tappning.

Tryckeriet är närmast känt som Sydsvenskans Tryckeri då det förr var tryckeriets primära tidning. Numera trycks här både dagspress och reklamblad för större delen av södra Sverige. Idag är tryckeriet en väloljad maskin där minsta detalj är noggrant planerat och genomtänkt med ett långsiktigt hållbarhetstänk.

Papper är tryckeriets stora råvara och levereras flera gånger i veckan. I en stor lagerhall i bakre delen av tryckeriet står pappersrullarna staplade i höga rader. Christer berättar för oss att det råder stor pappersbrist och det har därför varit nödvändigt att lagra upp stora mängder för att hålla verksamheten rullande.

- Vi har köpt in papper ändå nerifrån Spanien då det har varit dålig tillgång av papper från våra nordiska skogar. Stora mängder snö och smältvatten gjorde att skogsmaskinerna inte kunde få fram tillräckligt med virke till pappersbruken. Även skogsbränderna i somras har påverkat tillgången av svenskt papper, förklarar Christer.

Från handarbete till en näst intill fullt ut datorstyrd process

Självdrivna robottruckar matar dagligen in och ut ca 70 rullar papper i tryckpressarna. Ur ventiler i taket sprutas ånga. Pappret måste hållas fuktigt under tryck för att inte gå sönder. En jämn luftfuktighet på ca 50 procent krävs för att pappret ska fungera som bäst. Allt styrs automatiskt numera. Tryckkonsten har gått från ett handarbete till en näst intill fullt ut datorstyrd process. En separat dator känner till och med av nivåer och beställer och tar emot leverans av tryckfärg, helt utan mänsklig inblandning.

Allt kan inte datorstyras

En del av tryckprocessen som däremot sker manuellt är inmatning av tryckplåtar. De så kallade CTP-plåtarna tillverkas separat i en belysningsprocess och måste för hand placeras i tryckpressarna. Upp emot 2000 plåtar genomgår denna process varje dygn för att hålla en produktionskapacitet på 90 000 tryckta tidningsexemplar per timme.

- Med hög åtgång av råvaror som papper och metall krävs det att vi tänker hållbart, säger Christer. Vi har ett flertal sorterings- och återvinningsstationer inne i tryckeriet. Överblivet papper sorteras bort från papprullarna och CTP-plåtarna går till en specialåtervinning. Vi måste tänka på hela cirkeln om vi ska kunna vara konkurrenskraftiga i vår bransch.

Pappret, som går genom två våningar av tryckpressar, slussas slutligen vidare till paketering som färdiga tidningar. Även här sköter datorer och robotar stora delar av jobbet även om paketeringen är den del som kräver mest manuell handpåläggning. Allt från iläggning av bilagor till stackning på lastpallar sköts helt automatiskt.

Ett yrke med hög puls

-Automatiseringens intåg innebär såklart ett minskat behov arbetskraft men flödet av tryckt material har däremot inte förändrats nämnvärt under åren. Här finns en puls i produktionen som gör jobbet spännande. Det händer alltid något och vi jobbar mot tighta tidplaner för att kunna trycka färska nyheter i en digital värld.

2016 köpte Wihlborgs fastigheten som inte bara inrymmer papper och tryckpressar. Här finns ett gym för de anställda och även restaurangen Godagens som serverar lunch till alla i området. Större delen av drift och skötsel sköts fortfarande med stolthet av Bold Printing själva som besitter gedigen kunskap om den tekniska utvecklingen av tryckbranschen.


Våra senaste artiklar

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.