Hoppa till innehåll

Academic Solutions: ”Platsen du jobbar på ska spegla företaget”

Hur en kontorslokal ser ut och var den ligger spelar stor roll för både trivsel och verksamheten, oavsett om du har ett större eller mindre företag. Konsult- och rekryteringsföretaget Academic Solutions i Lund har gjort en tillväxtresa som snart kommer att avspeglas i valet av kontorslokal. Anna Tunberg, CEO och grundare, berättar om den förestående flytten från kontorshotell till egna lokaler.

Sedan Anna Tunberg startade konsult- och rekryteringsföretaget Academic Solutions år 2016 har mycket hänt. Företaget har både växt och skiftat inriktning på sin affärsidé. Från att initialt mest ha fokuserat på att hjälpa universitets- och högskolestudenter och företag att hitta fram till varandra genom exjobb och praktik är nu Academic Solutions verksamhet i huvudsak inriktad på konsulting och rekrytering av juniora talanger, både studenter och de med några års erfarenhet, för tillfälliga och tillsvidare tjänster.

– Numera börjar vi röras oss även utanför Skånes gränser och en stor skillnad är att vi nu ofta blir uppsökta av företag och som söker kompetens, säger Anna Tunberg.

Hon kom in i branschen från ett annat håll än det traditionella, lite av en slump.

– Min bror som jobbade som säljchef behövde studentmedarbetare, men hade svårt att hitta hjälp att rekrytera. Vi konstaterade att här finns ett gap på marknaden och tre månader senare hade jag startat Academic Solutions.

Anna Tunberg, CEO och grundare av Academic Solutions.

Företaget skaffade sig lokaler i Wihlborgs kontorshotell på Scheelegatan 15 i Lund. Att det blev på Ideon kändes självklart, Anna Tunberg kommer från en familj av entreprenörer varav många har hållit hus just där. De fyra medarbetarna som jobbar internt har två rum i en korridor i kontorshotellet och tillgång till gemensamma ytor som pentry, lounge och mötesrum.

– Något som var positivt med att sitta i vårt gamla kontor var grannarna. Att vara omgivna av andra småbolag har varit speciellt kul då vi själva bara är fyra personer inne på kontoret, säger Anna Tunberg.

Men allt eftersom verksamheten har utvecklats och vuxit har också längtan efter ett helt eget kontor blivit större.

– Det handlar både om utrymme och att vi vill sätta vår egen prägel på platsen. Det känns viktigt när vi tar emot folk på intervjuer tillexempel. Jag vill att både mötesrum och kontor ska vara snygga och i vår egen stil.

Anna Tunberg började leta efter en ny lokal till företaget, och funderade ett tag på att flytta ner till centrala Lund. Men efter att ha tittat runt och tänkt igenom situationen kom hon fram till att företaget ändå hör hemma i miljön runt Ideon.

– Vi förknippas ju med studenter och den typen av innovativa företag som finns här. Och vi trivs bra på Ideon.

Det visade sig att Wihlborgs hade en ledig lokal i byggnaden Beta som ligger bara några hundra meter från kontorshotellet, en lite annorlunda lokal i två etage som Anna Tunberg tror kommer passa bra för Academic Solutions.

– Det är en bra storlek för oss, där har vi utrymme att växa.

Kollegorna på Academic Solutions trivs bra i sina nya lokaler på Ideon.

Hon ser flera fördelar med att fortsätta att ha Wihlborgs som förvaltare av företagets kontorslokal.

– Eftersom det är samma förvaltare behöver vi inte sitta ut vårt kontrakt på det gamla stället utan kan flytta över till det nya så snart det är färdigrenoverat, berättar hon.

Hon ser det också som positivt att få ha kvar samma kontaktpersoner när det gäller lokalerna då hon upplever att de alltid haft bra kommunikation.

Vad har du får råd till ett mindre företag som står i begrepp att skaffa sig lokaler att arbeta i, eller byta från en lokal till en annan?

– Platsen du arbetar på betyder jättemycket. För mig känns det viktigt med rätt färger och möbler och att lokalens utseende och stil speglar kulturen som finns i företaget. Jag tror också man ska tänka sig för ordentligt innan man väljer lokal och plats för sitt företag. Det finns många aspekter som spelar in, exempelvis vad företaget förknippas med och var kunder eller uppdragsgivare rör sig någonstans. Bara för att en lokal ligger centralt och känns hipp betyder inte det att den är rätt för ditt företag.


Relaterade artiklar

Wihlborgs möter rusning på kontorshotell med nytt koncept
Wihlborgs möter rusning på kontorshotell med nytt koncept

Hållbar fastighetsutveckling

Wihlborgs möter rusning på kontorshotell med nytt koncept

Efter pandemin har efterfrågan på större kontorshotell ökat rejält. Nu skapar Wihlborgs ett nytt delningskoncept på Mobilvägen i Lund, ”Workspace +”, för mindre bolag som vuxit ur det traditionella kontorshotellet.
Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid
Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Samhällsengagemang

Ideon Science Park verkar för Skånes och Sveriges framtid

Ideon Science Park grundades 1983 som Sveriges första science park och kom att bana väg för en ny innovationsexplosion. Idag är Ideon en av Sveriges främsta science parks, och Sverige rankas som nummer 2 i Världen när det gäller innovation. Det vi gör nu och framåt blir avgörande för Skånes och Sveriges framtid, menar Lotta Wessfeldt, Vd på Ideon sedan 2021.
Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på
Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på

Kundstories

Ideon Science Park - en optimal plats att starta tech-bolag på

Världen såg annorlunda ut när Energy Opticon grundades. Året var 1989, Berlinmuren hade just fallit och Europa var på väg att öppna upp. Bara några år tidigare hade Ideon formats efter en vision av näringslivet, Lunds kommun och universitet, för att skapa fler företag i regionen baserade på forskning och innovation. Nu drygt trettio år senare skulle det visa sig att detta var en optimal plats och tidpunkt att starta ett tech-bolag. Men det var långt ifrån självklart då.

Våra senaste artiklar

Börshuset i Malmö – alltid i händelsernas centrum
Börshuset i Malmö – alltid i händelsernas centrum

Hållbar fastighetsutveckling

Börshuset i Malmö – alltid i händelsernas centrum

Ständigt föremål för nya idéer och alltid hand i hand med stadens utveckling. En närmare titt på Börshuset i Malmö, som nu renoveras för fullt, ger mängder av ledtrådar om husets funktion genom tiderna och om hamnens, stadens och samhällets historia.
Trygghet, säkerhet och hemkänsla på Scibers kontor i Hyllie
Trygghet, säkerhet och hemkänsla på Scibers kontor i Hyllie

Trygghet, säkerhet och hemkänsla på Scibers kontor i Hyllie

Ett ungt företag, men med mångårig erfarenhet och kompetens, som vill dubblera verksamheten varje år. Högst upp i nybyggda kontorshuset Kvartetten i Hyllie har Sciber hittat hem.