Hoppa till innehåll

Skånehjärtat tog Hetch till Oceanhamnen i Helsingborg

David Nilsson Sträng på Hetch i Helsingborg har tidigare bland annat drivit tech-bolag med verksamhet i sex länder, på tre kontinenter. Även om basen för verksamheten låg i Helsingborg blev det många års pendlande till kunder framför allt i Stockholm. Med ett starkt skånehjärta kände David till slut att det var dags att skapa någonting med fokus på hemmaplanen – i Öresundsregionen.

När David fick syn på projektet för Oceanhamnen i Helsingborg så visste han precis var på kartan Hetch skulle ligga. Idag glittrar Prismahuset i takt med myllret från de hundratals människor som huserar här — det är svårt att avgöra om ljuset kommer utifrån eller inifrån. Visionen föddes ur det han såg runtomkring sig på startup-scenen i Stockholm men byggde mer på den öppenheten som präglas av entreprenörskapet här nere. Och 2020 slog Hetch upp dörrarna till sina nya lokaler på tre våningsplan i Prisma. Fyra startups var med från början. När David kollade för en månad sedan var det 98.

— Det säger ju en del av vad det fanns för behov. Men så har vi ju inte heller bara rullat ut röda mattan och stått med armarna i kors. Vi har jobbat som fasen för att få hit rätt mix av företag och kompetenser. Och inte minst människor som driver saker och ting framåt. Allt handlar om att korta ner sträckan för att få snabbare tillväxt.

Samverkan mellan olika aktörer var en avgörande faktor

Den stora anledningen till att Hetch skapades var det att få en plats där tech-bolagen kunde samlas och att vi kunde attrahera större kapital och få bolag att växa. Hetch är ett privatägt, entreprenörsdrivet startup-community. Samtidigt är de en non-profitaktör, vilket David menar är en fördel.

— Vi är här för företagens skull, inte för oss själva. Och vi har växt fort. Vi behövde det – allt behövde hända på samma gång kan man nästan säga. Om vi skulle lyckas locka ner kapitalet hit var vi så illa tvungna att lyckas göra det som andra har gjort på 18–20 år på bara 2–3. Jag brukar tjata om att en idé inte är bättre för att du har den i din tanke i Silicon Valley eller i Lönsboda. Skillnaden är om du kan förverkliga den, och vilka förutsättningar som finns.

Redan i idéns linda förstod David att det som krävdes var att få till stånd en samverkan mellan flera olika centrala aktörer om drömmen om en tech-hub i Helsingborg skulle få en plats på kartan.

— Det är klart att jag har inspirerats mycket av det de har gjort i Stockholm, de är bland de bästa på detta, topp tre i världen och de mest tekniktäta klustren. Det jag såg där var att fastighetsbolaget är enormt viktigt. Men också staden. Det bygger fundamentet.

En annan viktig förutsättning för Hetch är att skapa en brygga mellan dem och universitetet. En del av profileringen är att man på Hetch jobbar med maskininlärning och AI.

På universiteten finns en kompetenspool som är oumbärlig, men man måste låta den få leva ut sin kompetens också vilket man kan få på Hetch, menar David. Därför har man nu ett tätt och växande samarbete med en datavetenskaplig utbild­ning.

— De som verkligen kommer att flyga är de som lär sig att utnyttja fördelarna med AI och få in det i sin verksamhet och produkt. De kommer få ett oerhört försprång när de kan ta smartare beslut genom att snabbt analysera stora datamäng­der som kan tala om vad som blir bättre för både dem själva och deras kunder.

För David Nilsson Sträng var det självklart att Hetch skulle sitta i Oceanhamnen, Helsingborg.

Öresundsregionen har en magisk livskvalitet och mycket att erbjuda

Men det viktigaste är ändå inte tekniken. För att få saker och ting att hända måste man göra något först. Om man i mäklarbranschen pratar om läget som det avgörande, så menar David att genomförandet är det som gäller om du ska blomstra.

— Det mesta faller på att folk inte genomför sin idé hela vägen till lansering. Det faller sällan på affärsidén. Har du bara tålamodet och drivet så finns kapitalet, då finns det människor som är beredda att stötta dig.

Det märks att Davids hjärta slår för Skåne, han pratar sig varm om vad Öresundsregionen har att erbjuda som man inte kan få på andra ställen.

— När jag var i Indien så sa jag ofta ”jag vill åka hem till Skåne nu”. Och när jag var i Stockholm, kände jag samma sak. Öresundsregionen har en magisk livskvalitet, det går nästan inte att jämföra med något annat. Kolla bara på hur många det är som flyttar hit från landets större orter. Här får de mycket mer för sina pengar, en annan livsstandard och närheten till Köpenhamn och Danmark.

Just nu är det fortfarande fokus på att utveckla Hetch och ta det till nästa nivå, menar David. Han leker med tanken att det inte är omöjligt att tänka sig fler Hetch-noder som består av samarbeten i regionen, även om moderskeppet alltid kommer att vara Prisma.


Våra senaste artiklar

Trygg-Hansa framtidssäkrar i Hyllie
Trygg-Hansa framtidssäkrar i Hyllie

Inspirerande kunder

Trygg-Hansa framtidssäkrar i Hyllie

I försäkringsmeckat Malmö har Trygg-Hansa, en av stadens största privata arbetsgivare, samlokaliserat fem lokalkontor och 1 200 medarbetare. Med den femton år långa hyrestiden i åtanke har Sven Samberg, Strategic Real Estate Manager, och hans kollegor arbetat för att få till ett flexibelt, framtidssäkrat kontor.
Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel
Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel

Hållbar fastighetsutveckling

Kontor med plats för både samverkan och fokus - en konkurrensfördel

Teamsmötet tar du vid skrivbordet, mejlen betas av från favoritfåtöljen. Koppen kaffe dricker du på balkongen under en välbehövlig mikropaus. När Origo byggdes tog Wihlborgs inspiration från hemmakontoret.