Hoppa till innehåll

Helsingborg C - en trygg och välkomnande mötesplats

Helsingborg C, en av Helsingborgs främsta mötesplatser och porten till staden, har genomgått en omvandling under de senaste åren. Renoveringen har varit inriktad på att skapa en välkomnande och trygg atmosfär för resenärer och besökare. Namnbytet från Knutpunkten till Helsingborg C var ett sätt att markera omdaningen från en något ruffig plats till en plats där människor trivs att vistas på.

Från ruffig plats till modern mötesplats

Idag möts besökare och resenärer av en ljus entré och öppna ytor i resecentrumet. Den tidigare vågformade fasaden i plåt har bytts ut mot en stor glasfasad och de två små entréerna mot Kungstorget har ersatts av en stor huvudentré. En trappa upp har andra våningsplanet byggts om för att ge isolering från resepulsen på bottenvåningen, möjlighet att skapa nya moderna kontorsytor och flera restauranger med olika typer av utbud har flyttat in. Renoveringen har också lockat nya butiker till området, som Kjell & Company som nyligen öppnat en mikrobutik på Helsingborg C.

I de trygga miljöerna finns det nu gott om plats, både för besökare att uppehålla sig, och för de som önskar ses över en bit mat på det stora utbudet av restauranger på Helsingborg C.

— Vi är glada över att ha fått möjligheten att vara en del av utvecklingen av Helsingborg C och se hur det har blivit en mer attraktiv plats för både resenärer och besökare. Genom att fokusera på moderna inslag, trygghet och en trevlig, inbjudande miljö har vi skapat en centralstation som inte bara fungerar som en port till staden utan också som en mötesplats där människor gärna uppehåller sig. Tack vare den omfattande renoveringen har Helsingborg C blivit en plats där föräldrar vågar låta sina barn vänta på skjuts hem, säger Peter Siroky, förvaltare på Wihlborgs.

Området runt stationen har också gjorts tryggt och välkomnande genom gemensamma ansträngningar från Helsingborgs stad, som har arbetat med att göra Kungstorget till en ljus, grön och inbjudande mötesplats med fokus på både fotgängare och cyklister. Det har gjorts plats för 540 cykelparkeringar under tak, för att göra det lättare för besökare att ta sig till stationen på ett miljövänligt sätt. Dessutom har kameraövervakning installerats både på torget och på cykelparkeringen för att besökarna ska känna sig extra säkra.

Certifierade enligt Purple Flag-metoden

Helsingborg C är ett av tre områden i Helsingborg där vi i aktiv och bred samverkan med gemensamma mål jobbar enligt Purple Flag-metoden, som har fyra fokusområden: trygghet och säkerhet, platsen – helt, rent och snyggt, utbudet och tillgänglighet/trafik.

I den omfattande renoveringen har vi använt processen och upprättat handlingsplaner som certifierats av Svenska Stadskärnor 2018 och 2022. Processen fortsätter och vi uppdaterar handlingsplanen löpande. Trafikverkets NRI-undersökning 2021 visar på att resenärernas upplevelse av trygghet har ökat rejält, vilket bekräftar att arbetssättet är framgångsrikt.

Ann-Charlotte Wedelsbäck är processledare för Platssamverkan enligt Purple Flag-metoden i Helsingborgs stad och har varit med och arbetat med certifieringen för Helsingborg C.

— Vi har sett en stor positiv förändring av Helsingborg C de senaste åren, från en otrygg och sliten plats till en modern och välkomnande mötesplats för både resenärer och besökare. Vi är stolta över Purple Flag-certifieringen av Helsingborg C, samverkan är nyckeln – ingen kan göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan vi komma mycket längre! Och detta är samarbete när det är som bäst, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, processledare för Platssamverkan enligt Purple Flag-metoden för HBG City och Helsingborgs stad.

Helsingborg C är en viktig del av Helsingborgs utveckling och en viktig port in till staden. Med gemensamma krafter har stadens aktörer arbetat för att förbättra upplevelsen av hela närområdet för alla som besöker eller bor i Helsingborg.


Relaterade artiklar

När stationen är destinationen – nu öppnar vi entrén till nya Helsingborg C
När stationen är destinationen – nu öppnar vi entrén till nya Helsingborg C

Hållbar fastighetsutveckling

När stationen är destinationen – nu öppnar vi entrén till nya Helsingborg C

I nästan två år har Helsingborg C, tidigare Knutpunkten, genomgått en omfattande renovering. Nu har vi äntligen fått slå upp dörrarna till en ljus, fräsch och trygg centralstation i hjärtat av Helsingborg. Den ombyggda stationen blir en varm och välkomnande plats för alla resenärer – både lokala och långväga ifrån.

Våra senaste artiklar

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset
Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

Stad & region

Beckhoffs kontor lyfter ambitionsnivån i Fosie – nu finalist i Stadsbyggnadspriset

För snart två år sedan flyttade Beckhoff Automation AB in i sitt nya huvudkontor. Nu kan huset i Fosie belönas med Malmö stads stadsbyggnadspris 2024.
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras
Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

Inspirerande kunder

Ideon hotspot när lagerhantering och hållbarhet revolutioneras

”En SiB Solutions-kund sparar pengar, värnar om miljön och stärker sin affärsposition genom att tillhandahålla fler och fler prickfria leveranser i rätt tid. Men, vår förmåga att ständigt utvecklas och försvara en plats i logistikteknologins framkant, kräver mycket av oss och sammanhanget vi verkar i.” Det menar Stefan Borg, vd på Ideon-baserade SiB Solutions.