Hoppa till innehåll

Wihlborgs toppar lista över jämställda börsnoterade företag

Den ideella stiftelsen Allbright, som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet, släpper årligen en rapport om jämställdhet i bolagsledningar. Efter flera år med höga placeringar ligger Wihlborgs i år i topp på listan.

Den ideella stiftelsen Allbright, som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet, släpper årligen en rapport om jämställdhet i bolagsledningar. I år är Wihlborgs ett av två bolag som ligger närmast en fördelning om 50/50 där andelen kvinnor i ledningsgruppen prioriteras högst och därefter andel kvinnor i linjeposition och därefter andel kvinnor i styrelsen:

”Lucara Diamond och Wihlborgs Fastigheter förtjänar extra mycket strålkastarljus. De toppar årets ranking och kan stoltsera med att vara trefaldigt jämställda. Bolagen har 50 procent kvinnor i ledningsgruppen. Dessutom är det lika jämnt på linjepositionerna. Lägg till att bolagen även har kvinnor på vd-posten. Dessa två bolag är strålande exempel på gediget jämställdhetsarbete, som många företag borde ha som inspirerande förebild och lärobok.”

- Det är förstås en konkurrensfördel att ha olika typer av medarbetare i organisationen som kan bidra med olika perspektiv. Och det handlar om många saker; ålder, bakgrund, utbildning, erfarenhet och olika preferenser. För att kunna vara attraktiv i rekryteringen måste vi också erbjuda en attraktiv arbetsplats som på riktigt återspeglar jämställdhetsambitionerna. När du som jobbkandidat kliver innanför dörrarna måste du kunna känna att det är en arbetsgivare som lever som den lär, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Anna Nambord, chef för Hållbara affärer på Wihlborgs, ser ett stort värde i Allbrights långsiktighet och systematik:

- Allbright har följt och analyserat jämställdhetsfrågan under tio år och bidrar till att den aktualiseras. Genom att Allbright lyfter både bra mindre goda exempel i sina genomlysningar höjs kunskapen om vad som funkar och vad som inte gör det, säger hon.


Våra senaste artiklar

Science Village – ett världsledande forskningsområde
Science Village – ett världsledande forskningsområde

Stad & region

Science Village – ett världsledande forskningsområde

I Science Village i Lund får de två största forskningsanläggningarna i Sverige sällskap av allt fler aktörer inom näringsliv, forskning och akademi. Rätt spelat kan denna utveckling ge större effekter för regionen än vad Öresundsbron gett, menar Christian Lindfors, vd på Science Village.
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort