Hoppa till innehåll

Pernilla gjorde praktik som förvaltare på Wihlborgs

Efter många år i SJ:s tjänst bestämde Pernilla Aspe sig för att sadla om till fastighetsförvaltare. Praktiken på Wihlborgs i Lund bjöd på möten med hyresgäster och entreprenörer och en större förståelse för de många delar som ingår i förvaltarrollen. Här berättar hon om praktiktiden på Wihlborgs!

Jag tyckte det var häftigt att se hur alla hjälptes åt i de olika yrkesrollerna på Wihlborgs.

Pernilla Aspe, praktikant hösten 2021
Pernilla Aspe, praktikant hösten 2021

Vilken utbildning gick du? 

-  Jag gick Newtons fastighetsförvaltarutbildning i Malmö, en YH-utbildning på 2,5 år.

Hur kom det sig att du ansökte om praktik på just Wihlborgs?

-  Det var inte så lätt att få praktik i pandemitider men genom kontakter kom jag i kontakt med Maria Ivarsson, regionchef på Wihlborgs i Lund. Jag kom på intervju hos HR och sen blev jag intervjuad av Maria Ivarsson, regionchef och Per Clarin, fastighetschef, i Lund.

Hur såg din bild av Wihlborgs ut innan du började din praktik?

-  Man ser ju Wihlborgsflaggorna lite överallt i Malmö där jag bor. Mitt intryck var då att det måste vara ett bra företag att jobba på. Jag har jobbat på SJ i 32 år och jobbade extra där även under min studietid med att städa tågen varannan helg. På SJ hade jag dessutom flera olika yrkesroller genom åren så jag ville prova på något annat innan det var för sent och då valde jag att läsa till förvaltare.

Vad gjorde du under en vanlig praktikvecka?

-  Jag var med på väldigt många möten, med potentiella hyresgäster som tittade på lokaler, på byggmöten och projektmöten men även möten när det var slutsyn i lokaler som skulle lämnas. Jag följde även med fastighetsvärdarna i deras vardag där jag bland annat var med i huvud- och undercentralerna och fick en inblick i hur de olika tekniska installationerna fungerar.

-  En vecka fick jag vara delaktig i eventplaneringen för firandet av en fastighet som fick miljöcertifieringen Miljöbyggnad i Drift Silver. Så jag fick verkligen prova på det mesta som ingår i en förvaltarroll.

Vad var roligast?

-  Att träffa hyresgästerna, byggarna och entreprenörerna. Men även att få vara med ute på besiktning/slutsyn efter ombyggnation av kontorslokaler.

-  Det var också roligt att visa lokaler för potentiella hyresgäster. Då fick man chans att diskutera önskemål och lösningar i första skedet för att sen ta fram ett förslag på hur en lokallösning skulle kunna se ut efter kundens önskemål i andra skedet.

-  Att se alla de tekniska systemen var också väldigt lärorikt, som till exempel att få se hur ventilationssystem, fläktsystem och värmesystem fungerar. Just de tekniska systemen behövde jag se i verkligheten och inte bara läsa om. Den tekniska biten var ju helt ny för mig. Jag har alltid jobbat med kunder.

-  Jag tyckte också det är väldigt roligt att vara på kontoret, bland kollegorna. Jag kom in bra i gänget på kontoret och det kändes jättebra.

Vilka tips har du att ge till den som funderar på att söka praktikplats hos Wihlborgs?

-  När du har praktik som förvaltare på Wihlborgs är det ibland mycket att ta in och det är ett högt tempo, så mitt tips är att fråga när du inte förstår och skriv gärna dagbok, då blir det lättare att memorera.

Vad kommer du ta med dig framöver från din praktiktided på Wihlborgs?

-  Jag tycker Wihlborgs är väldigt professionella i sitt kundbemötande, hur de är mot kunden. Servicegraden är väldigt hög. Det är häftigt att se och något jag själv vill leva upp till.

Zahra gjorde praktik som förvaltare i Malmö

Praktiken på Wihlborgs gjorde att Zahra fick upp ögonen för teknik och miljö inom förvaltaryrket.

Här berättar hon om sin praktik

Jim gjorde praktik hos Malmös förvaltning

Han tyckte det verkade spännande att jobba på ett stort fastighetsbolag.

Här berättar Jim mer

Pernilla gjorde praktik som förvaltare i Lund

Efter många år i SJ:s tjänst bestämde hon sig för att sadla om till fastighetsförvaltare.

Här berättar hon om sin praktik

Felicia gjorde praktik inom Hållbara affärer

För henne var det viktigt att välja ett bolag som jobbar med både miljömässig och social hållbarhet.

Här berättar hon mer om sin praktik

Är du intresserad av praktik hos oss?

Är du student och intresserad av att göra praktik hos oss? Fyll i vår intresseanmälan!

Jag är intresserad av praktikplats