Hoppa till innehåll
Illustrationsbild av Wihlborgs fastigheter i öresundsregionen

Wihlborgs 100 år

I 100 år har vi varit med och utvecklat Öresundsregionen. 
Bild på Mia Rolf

Mia Rolf

Marknadsutvecklare
040-690 57 88 / Skicka e-post

Från ambition till verklighet i 100 år

I 100 år har vi varit med och utvecklat Malmö och Öresundsregionen.  Vi har samlat på oss god kunskap om regionen och en stor erfarenhet av att bygga, förädla och förvalta fastigheter och relationer till förmån för människors, företags och städernas utveckling. Vår tro på den här regionens potential står fast.

Under 2024 vill vi under våra löpande aktiviteter rikta ett varmt tack till alla våra fantastiska kunder, medarbetare, samarbetspartners och aktieägare. Det är tack vare er vi är där vi är idag.

Tack vare er har vi fått förmånen att förverkliga så många spännande ambitioner. 

Vi har hela tiden sett långsiktigt på vårt uppdrag att på olika sätt stärka den här regionen. För mår regionen bra, då har vi möjlighet att växa och må bra. Därför blickar vi nu framåt och vässar våra mål inom hållbarhet och social hållbarhet ytterligare, inför det kommande århundradet. Du kan följa vår utveckling här. I mötet med oss blir ambitioner verklighet. 

Med avstamp i vår historia, där vi förverkligat ambitioner i hundra år, kommer vi att fortsätta driva branschen i en mer hållbar riktning, på ett sätt som gör skillnad på riktigt. Vi kommer att fortsätta investera i vår region både i goda och mer utmanande tider och på olika sätt stötta initiativ som bidrar till utbildning, fler innovationsmiljöer och ger våra kunder möjlighet till fortsatt tillväxt.

Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs Fastigheter
Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs Fastigheter
Wihlborgsbild
Projektledare i Lund gör high five
Fastighetsvärdar utanför prisma i Helsingborg

Att skapa en attraktiv arbetsplats

Under 100 år har arbetsplatsen förändrats många gånger om. Nu, 2024, är fokuset på arbetsplatsen större än någonsin. Med den här guiden vill vi dela med oss av några av våra insikter, erfarenheter och idéer.

Ta del av arbetsplatsguiden

Wihlborgs genom åren

Wihlborgs historia börjar 1924 när byggmästare O.P. Wihlborg startade sitt byggbolag.

Mer om Wihlborgs historia

Intervjuer med nyckelpersoner

Under jubileumsåret 2024 kommer vi att träffa personer som har haft en betydande roll för Wihlborgs 100-åriga historia. Här kan du ta del av spännande intervjuer och kloka insikter från några nyckelpersoner. 

Intervju med Anders Jarl, fördetta vd på Wihlborgs
Dockan började byggas
Anders Jarl, fördetta vd på Wihlborgs

Anders Jarl – vd Wihlborgs, 2005 – 2018 och styrelseordförande sedan 2018.

Hur såg din första tid på Wihlborgs ut?

2001 hade Wihlborgs precis påbörjat arbetet med Dockan i Malmö, jag tyckte det verkade vara ett intressant projekt som jag gärna ville arbeta med. Jag kontaktade därför den dåvarande vd:n Erik Paulsson, som anställde mig som ansvarig för projektverksamheten. Ungefär samtidigt tog vi de första kliven tillsammans med Peab och JM och började utveckla Kockums gamla varvsområde.

På den tiden såg Wihlborgs väldigt annorlunda ut. Vi hade fastigheter i hela Sverige och kontor både i Skåne och Stockholm. Värdet på fastighetsbeståndet var då ca 50/50. Här nere i Malmö ansvarade vi för fastigheter runt om i Skåne, både i städerna och på landsbygden, men även i Köpenhamn, Hamburg och Bonn. Vår uppgift blev att sälja av alla bostäder och allt som låg utanför Malmö, Lund Helsingborg och Köpenhamn.

2004 fattade styrelsen beslut om att dela upp Wihlborgs, då fanns ungefär 20 % av värdet nere i Skåne och 80 % i Stockholm. Det nya Wihlborgs bildades mellan jul och nyår 2004 och noterades på Stockholmsbörsen den 23 maj 2005. I samband med detta blev jag vd för Wihlborgs.

Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna för Wihlborgs?

En av de viktigaste framgångsfaktorerna är närheten till våra kunder. Vi är det lokala bolaget som känner regionen väl och är tillgängliga. Vi förvaltar våra fastigheter själva och är ute och träffar verksamheterna.

Vad är du mest stolt över att ha bidragit med i Wihlborgs historia?

Vi har byggt ett stabilt bolag, det var inte någon självklarhet när jag började. Malmö var en arbetarstad som hade det tufft på den tiden. Sen kom Öresundsbron och Malmö högskola, effekterna av det sammanföll med att vi blev självständiga på börsen. Runt 2005 började tillväxten i Malmö och då var Dockan ett av få tillväxtområden som var tillräckligt långt framme. Att få haft förmånen att vara med och skapa allt detta är jag väldigt stolt över.

Våra år på Wihlborgs

Hur har företaget utvecklats de senaste 30 åren, och hur var det att arbeta som fastighetsvärd och förvaltare på Wihlborgs då jämfört med nu? Våra fantastiska kollegor Per och Jan berättar.

Börshuset i Malmö – alltid i händelsernas centrum

Börshuset i Malmö ger mängder av ledtrådar om husets funktion genom tiderna och om hamnens, stadens ...

Mer om Börshuset

Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet kantas av fl...

Mer om Raffinaderiet

Vill du veta mer om vår 100-åriga historia?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Bild på Christina Malmberg

Christina Malmberg

IR/PR-ansvarig
040-661 97 12
Skicka e-post
Bild på Mia Rolf

Mia Rolf

Marknadsutvecklare
040-690 57 88
Skicka e-post