Hoppa till innehåll

Bli en mästare på att sänka energikostnaderna på kontoret

Kyliga vårvindar, höga energipriser och vem vet – kanske blir det en värmebölja till sommaren? Jenny Wahl, drift- och teknikchef på Wihlborgs, delar med sig av sina bästa tips för att dra ner på energianvändningen på kontoret under sommaren.


Ha koll på inomhustemperaturen och investera i solavskärmning

Förutom de mer välkända råden om att stänga av utrustning som dator, skärm och kopiator när den inte används, ta trapporna i stället för hissen och släcka lamporna när siste man lämnar kontoret, slår Jenny ett slag för att installera närvarostyrd belysning och att försöka använda elen mitt på dagen när elpriset är lägre.

Under våra varma månader går det åt mycket kyla. Värt att tänka på då är att tillåta inomhustempen till att gå över någon grad då vi också är mer lätt sommarklädda, så vi slipper ta på varma tröjan på kontoret. Undvik också stark solinstrålning med hjälp av solavskärmning så att kylbehovet minskar ytterligare. Dessa två åtgärder kan faktiskt ha stor betydelse och sänka kostnaderna.
Tänk också på att det vid stora temperaturväxlingar ute kan ta någon dag innan systemet som reglerar inomhustemperaturen har anpassat sig. Ha en extra tröja till hands under höstmånaderna, och klä dig svalare om det sveper in en värmebölja.

En mer medveten och anpassad användning av energi 

Jenny efterlyser också en mer medveten och anpassad användning av energi i dialog med fastighetsägaren. Under pandemin blev det särskilt tydligt att betydligt fler anpassningar kan göras på kontoren baserat på hur många som är på plats.

Vi skulle i högre utsträckning än vi gör idag kunna anpassa ventilation, värme och kyla efter vilka tidpunkter som vi är på kontoret. Fundera också på vilken temperatur ni vill ha på arbetsplatsen, och hur mycket den kan få lov att variera beroende på utomhustemperaturen. Så kan driften anpassas därefter i stället för att energi används i onödan. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi, både hyresgäster och fastighetsägare.

Fem tips från Jenny Wahl för att minska energianvändningen

  • Solskydd gör stor skillnad och minskar behovet av tillförd kyla. 
  • Se över belysningen, installera närvarostyrd belysning. 
  • Prata med din fastighetsägare om hur ni använder kontoret och vilken temperatur som passar er och vilka perioder ni eventuellt har helt stängt. 
  • Håll koll på spot-priset för el från dag till dag och ta vara på de blåsiga dagarna när mycket el från vindkraft finns i systemet, vilket ger lägre priser. 
  • Inför en utmaning i energibesparing på kontoret som involverar alla medarbetare och som ökar medvetenheten om vilka val vi kan göra i vardagen.

Fler läsvärda artiklar

Så skapar du en hållbar kontorsmiljö

Så skapar du en hållbar kontorsmiljö

Arbetsmiljöns betydelse för välmåendet

Arbetsmiljöns betydelse för välmåendet

Så påverkar arbetsmiljön oss

Så påverkar arbetsmiljön oss

Hållbara fastigheter

Det är i vår kärnverksamhet – att utveckla och förvalta fastigheter – som vi har vår största miljöpåverkan. Därför har vi satt ambitiösa miljömål driver oss att göra rätt.

Hållbara fastigheter

Vill du få hjälp med hur du kan sänka energikostnaderna på ditt kontor?

Jag tar gärna den dialogen med dig.

Bild på Jenny  Wahl

Jenny Wahl

Drift- och Teknikchef
040-690 57 91
Skicka e-post