Hoppa till innehåll

MAX IV-projektet i Lund vinner ytterligare två utmärkelser

Pressmeddelande

Forskningsanläggningen MAX IV utses till bästa projekt inom GreenBuilding och BREEAM under Sweden Green Building Conference.


Under Nordens största konferens om hållbart byggande – Sweden Green Building Conference – erhöll forskningsanläggningen MAX IV i Lund två fina utmärkelser när den utsågs till bästa projekt både inom GreenBuilding och BREEAM. Det är första gången ett projekt vinner pris i två klasser och det var även två helt olika jurygrupper som gjorde bedömningen.

För uppförandet av MAX IV-anläggningen svarar Fastighets AB ML4, som är ett byggherrebolag ägt tillsammans av Wihlborgs och Peab.

˗ Vi är fantastiskt stolta över att få dessa två priser, säger Ulrika Hallengren, VD för Fastighets AB ML4. Och vi är också stolta över att vi i ett så stort och tekniskt avancerat projekt, ändå lyckats hålla högt fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor.

˗ Självklart kostar det pengar att satsa högt, att ställa krav och att leva upp till dem, fortsätter Ulrika. Men genom att ställa höga krav tillsätter organisationerna de mest kvalificerade personerna och frågorna får ordentligt fokus. Det innebär att vi alla jobbar effektivare och totalkostnaden behöver inte alls bli högre, avslutar Ulrika Hallengren.

Kontorsbyggnaden inom MAX IV-projektet miljöcertifierades och godkändes som första svenska projekt under mars 2015 enligt BREEAM-SE. Dessutom mottog projektet den högsta klassningen, Outstanding. Samma miljökrav har använts för hela anläggningen. WSP har varit Miljörådgivare genom hela projektet.

Utmärkelsen Sweden Green Building Award har tagits fram av Sweden Green Building Council med syftet att belöna de bästa projekt som certifierats under det gångna året och samtidigt premiera de personer och organisationer som arbetar med hållbart byggande i Sverige.

Wihlborgs och Peab startade byggandet av MAX IV i juni 2011 och anläggningen stod färdig våren 2015. MAX IV är ett synkrotronljuslaboratorium som står öppet för forskare från hela världen, både från universitet och från industrin. Lunds universitet tillträdde som hyresgäst i juni 2015 och anläggningen invigs i juni 2016.

Fastighets AB ML4

Wihlborgs Fastigheter AB (publ)     PEAB AB (publ)


Kontaktinformation

För närmare information, v v kontakta:

Ulrika Hallengren, VD för Fastighets AB ML4, 040-690 57 95.

Senaste pressmeddelanden

Wihlborgs tecknar avtal med Region Skåne om 17 200 kvm i Malmöområdet

Wihlborgs tecknar avtal med Region Skåne om 17 200 kvm i Malmöområdet

Wihlborgs startar transformationen av anrika Börshuset i Malmö

Wihlborgs startar transformationen av anrika Börshuset i Malmö

Årsstämma i Wihlborgs Fastigheter AB (publ) 2023

Årsstämma i Wihlborgs Fastigheter AB (publ) 2023