Polisen 4, Helsingborg

Helsingborgs tingsrätt utökar sin verksamhet efter kommande behov och bygger ut med 4 000 kvadratmeter. Parallellt med det gör man även en ombyggnad av 5 000 kvadratmeter i tingsrättens befintliga lokaler. Här ska det bli plats för den ökade mängden mål som de ska hantera bland annat genom tillgång till nya säkerhetssalar.

Tingsrättens tillbyggnad ger plats för nya utrymmen

Tingsrättens nuvarande lokaler finns i fastigheten Polisen 4 på Carl Krooks gata i centrala Helsingborg med utsikt över Knutpunkten, södra Helsingborg och kommande området Oceanhamnen. Tillbyggnaden uppförs i direkt anslutning till den befintliga byggnaden och sammanlagt kommer man få 9736 kvm när allting är färdigt.

Sedan inflyttningen 2005 har tingsrättens behov förändrats och tillbyggnaden ska ge plats för både nya kontorsutrymmen och fler förhandlingssalar, bl.a. säkerhetssalar.

Den nya byggnaden beräknas vara klar hösten 2018 och då påbörjas ombyggnaden av det befintliga huset. Allting beräknas vara klart hösten 2019. 

Bidrar till en utveckling av staden

I ett större sammanhang vill man bidra till en utveckling av staden och göra den södra stadsdelen i Helsingborg mer attraktiv. I den delen som vätter mot Malmöleden skapas också en mindre platsbildning, nästan som ett mindre torg. Där kommer det finnas plats för en butik eller en salladsbar eller någon annan mindre verksamhet.

Projektfakta

Fastighet: Polisen 4
Lokalarea (LOA): Nybyggnad av 4 000 kvm och ombyggnad av 5 000 kvm.
Miljöklass: Miljöbyggnad Guld (tillbyggnaden)

Byggstart: Q4 2016
Inflyttning: Q2 2019
Hyresgäster: Helsingborgs Tingsrätt

Arkitekt: FOJAB
Entreprenör: Peab

Bild på Jan-Erik Johansson
Jan-Erik Johansson Fastighetschef Wihlborgs Helsingborg 042-490 46 27
Bild på Christian Westerberg
Christian Westerberg Projektledare Wihlborgs Helsingborg 042-490 46 40