Gängtappen 1, Malmö

Gängtappen färdigställdes 1958 som huvudkontor till Kockums. Wihlborgs köpte fastigheten 2009. Efter att Saab Kockums flyttats ut har fastigheten totalrenoverats för att skapa moderna och flexibla lokaler för nya hyresgäster.

Sveriges första skyskrapa

Fastigheten ”Gängtappen” färdigställdes 1958 som huvudkontor till Kockums. Fastigheten löste Kockums brist på kontorslokaler och var på sin tid minst lika uppseendeväckande som Turning Torso. Byggnaden har 15 våningar och har en tresidigt konkav form som påminner om en gängtapp*.

Byggnaden tog med sina 65 meter över titeln som Sveriges högsta då man passerade Bonnierhuset i Stockholm med en halv meter. Året därpå gick den 84 meter höga Skatteskrapan upp som landets högsta byggnad. Idag har ett antal Malmöbyggnader passerat Gängtappen i höjd, däribland Turning Torso, Kronprinsen och Hilton vid Triangeln. Men fastigheten är fortfarande ett känt landmärke i Malmö och en länk till Malmös historia som varvsstad.

Arkitekten bakom Gängtappen är Paul Hedqvist, en mångsidig Stockholmsarkitekt som bland annat också ritat Skattehuset i Stockholm och Dagens Nyheters kontorshus. Eldsjälen bakom byggnaden var Kockums verkställande direktör Gösta Lundeqvist, som på ett genomgripande och entusiasmerande sätt tog del i byggnadens utformning och inredning.

Moderna kontor för det nya Malmö

Alla våningsplan i fastigheten har gjorts om totalt. Endast bärande väggar, fasta installationer, hissar, trapphus och liknande har behållits. De nya kontorslokalerna är flexibla och anpassade för respektive hyresgäst, oavsett om man föredragit helt öppna planlösningar eller mer avdelade ytor. I bottenvåningen finns gemensam reception, restaurang och möteslokaler.

Även fasaden har renoverats och fått en nyans som påminner mer om den ursprungliga ljusare blå färgen.

Hyresgäster i huset

Länsförsäkringar Skåne flyttade in i Gängtappen 2016. Året efter kom kommunikationsbyrån FEW. De senaste åren har den digitala byrån Bombayworks, IT-konsultbolaget Additude med flera också flyttat in i huset. Våren 2018 flyttade vi vårt eget huvudkontor till i Gängtappen och till hösten intar klustret Media Evolution City två våningar i huset liksom techbolaget Hypergene, Hoya Lens och flera andra företag.

*En gängtapp är ett verktyg som används till att skära invändiga gängor i runda hål, så att man sedan kan sätta i en skruv i hålet.

Projektfakta

Fastighet: Gängtappen 1
Lokalarea (LOA):
Ca 14 000 kvm
Miljöklass:
Miljöbyggnad Silver

Byggstart: Q2, 2015
Inflyttning:
Q2, 2016
Hyresgäster:
Länsförsäkringar Skåne, FEW m.fl.

Arkitekt: FOJAB
Entreprenör:
MVB