Max IV, Lund

Max IV är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning och invigdes i juni 2016. I juni 2015 överlämnades nyckeln av Max IV-anläggningen till Lunds universitet från Fastighets AB ML4, som ägs gemensamt av Peab och Wihlborgs.

MaxIV - ett nationellt laboratorium och Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna

Max IV är ett nationellt laboratorium med Lunds universitet som värduniversitet och är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning. Laboratoriet har världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning och kan användas av forskare från hela världen. Max IV tar årligen emot mer än 2 000 forskare inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi, kemi och nanoteknologi.

Max IV har en stor betydelse för regionen, och tack vare denna satsning växer en helt ny stadsdel fram i norra Lund. Målet är att 50 000 personer ska arbeta och bo i området, som även innefattar forskningsanläggningen ESS och Science Village med forskarbostäder, besökscentrum m.m.

En fortsatt världsledande position

MAX IV kommer att fortsätta sitt arbete för att behålla ledningen som världens största forskningslaboratorium. Därför jobbar de redan på framtida projekt. Just nu pågår byggnation av en ny teknikbyggnad (Omformaren) och det planeras för fyra nya strålrör som ska säkerställa att de ligger i framkant inom biomedicinsk avbildning (MedMAX), inom läkemedelsforskning (MicroMAX), och inom utveckling av material av så vitt skilda slag som cement, trä, katalys m.fl. (iMAX och DiffMAX). Utöver detta arbetar vi med ny teknik som kommer att innebära en fortsatt världsledande position i ytterligare drygt tjugo år, den så kallade frielektronlasern (FEL).

Läs mer om Max IV-laboratoriet

Projektfakta

Fastighet: MaxIV
Bruttoarea (BTA): Totalt ca 54 000 BTA

Miljöklass: GreenBuilding, Miljöbyggnad Guld, BREEAM SE Outstanding

Hyresgäst: Lunds universitet på ett tjugofemårigt hyreskontrakt

Arkitekt: FOJAB
Entreprenör: Peab

Bild på Rickard Berlin
Rickard Berlin
Projektledare
Malmö
Bild på Andreas Ivarsson
Andreas Ivarsson
Projekt- och utvecklingschef
Malmö