Hoppa till innehåll

Nu kan Stadsmissionen och Fryshuset i Malmö dela ut över 1 500 luncher i april

Coronakrisen påverkar samhället på många sätt. Bland Wihlborgs hyresgäster finns restauranger som sett antalet matgäster minska kraftigt samtidigt som många utsatta i samhället drabbas extra hårt i kristider. Genom att under en månad beställa ca 1 500 lunchlådor från tre av våra restauranger och leverera dem till Skåne Stadsmissions och Fryshusets verksamheter i Malmö hjälper vi till på två håll.

Tre av våra hyresgäster förser utsatta med lunch

Eftersom vi har flera restauranger som hyresgäster i Malmö såg vi det som en god idé att låta några av dem laga luncher som delas ut till behövande. Skåne Stadsmission bedriver egen verksamhet och samverkar också med andra verksamheter som Fryshuset vid Möllevången i Malmö. Tillsammans kommer restaurang Laziza i Västra Hamnen, Chilla P på Medeon och Restaurang Boplatsen i Fosie leverera 75 luncher om dagen till Fryshuset. Sammanlagt rör det sig om 1 575 luncher fram till början av maj.

-  Krisen drabbar människor och verksamheter i hela samhället. Att med detta initiativ kunna förena två goda syften känns både viktigt och självklart. Genom att köpa luncher stöttar vi några av restaurangerna i våra hus och genom Skåne Stadsmission och Fryshuset ser vi till att lunchlådorna når ut till dem som bäst behöver dem, säger Karin Wittsell Heydl, kommunikations- och marknadschef på Wihlborgs.

Personal skiftade fokus för att stötta människor på andra sätt

På Fryshuset bedrivs verksamhet för ensamstående mammor och deras barn som har det tufft med att få vardagen att gå ihop, inte minst ekonomiskt. Här finns också Värmestugan som främst vänder sig till unga vuxna i åldrarna 18-25 år som lever i hemlöshet. Många av dem kommer dagligen till Fryshuset vid Möllevången för att få ett mål mat.

-  När covid-19 började spridas i samhället ställdes många av våra evenemang in och vår personal skiftade snabbt fokus för att på andra sätt stötta människor som befinner sig i någon form av utsatthet eller på annat sätt har svårt att ordna med mat, säger Aida Alakrawi, Verksamhetsansvarig för Barn till ensamma mammor Syd

Med start i påskveckan och 4 veckor framåt kommer Wihlborgs leverera totalt drygt 1 500 luncher som dels kommer delas ut till besökare på Fryshuset och dels förmedlas vidare till behövande via stadsmissionens värmestuga för vuxna, Svenska kyrkans verksamhet och andra organisationer inom Stadsmissionens och Fryshusets nätverk.

Nominering av samhällshjältar gav god respons

Denna vecka avslutas även ett initiativ där Wihlborgs har bjudit ett flertal olika samhällshjältar på lunch från ett antal utvalda restauranger som hyr lokaler hos oss. Under de två senaste veckorna har vi bett människor nominera samhällshjältar som är värda en lunch. Vi har fått in många fina nomineringar av arbetsplatser och team som på ett eller annat sätt bidrar till att viktiga verksamheter fungerar trots stora omställningar. Bland dem som fått lunchleveranser finns allt från sjukhuspersonal och frivilligorganisationer till blåljuspersonal och lokalvårdsverksamheter.


Våra senaste artiklar

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger
På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

Inspirerande kunder

På Foyens kontor i Malmö skapas utrymme för morgondagens talanger

I kontorshuset Sankt Jörgen 21 har advokatbyrån Foyen skapat ett elegant kontor som inte bara gör plats för växande talanger utan också för medarbetarnas sociala engagemang. Genom ett särskilt initiativ som syftar till att inspirera ungdomar till högre studier, hoppas Foyen dra till sig ny, framtida arbetskraft till branschen och även Öresundsregionen i stort
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund
Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

Hållbar fastighetsutveckling

Från sockerfabrik till modern arbetsplats - Raffinaderiets historiska resa i hjärtat av Lund

I hjärtat av Lund döljer sig historiens vingslag bakom Raffinaderiets tegelbeklädda fasad. Husets resa från en sockerfabrik på 1800-talet till en modern arbetsplats på 2000-talet, kantas av flera spännande inslag som vittnar om Lunds industrihistoria genom decennierna.