30 år på Wihlborgs - nu väntar en ny fas runt hörnet

Efter 30 år på Wihlborgs är det dags för Thomas Bråhagen, regionchef i Helsingborg, att lämna över stafettpinnen till sin efterträdare. Pensionsdagen närmar sig med stormsteg men Thomas lämnar inte sitt projektdrivna intresse helt bakom sig. Hemmavid finns det gott om planer på egna ombyggnadsprojekt att fylla ut den lediga tiden med.

En sann Helsingborgare i allt utom fotboll

Solen lyser in på Wihlborgs kontor i Helsingborg och utanför fönstret speglar fastigheten Prisma sig i vattnet – Helsingborgs nya landmärke. Prisma blir ett av de sista projekten som Thomas har varit delaktig i för Wihlborgs. Han räknar lite på fingrarna där vi sitter och konstaterar snabbt att det måste vara runt 25 olika fastighetsprojekt som han varit involverad i under alla sina år i företaget. Det är inte bara många projekt som Thomas hunnit med under sin karriär, han har även hunnit med ett flertal olika yrkesroller.

Sommaren 1990 började han sin resa på bolaget HILAB som sju år senare blev Wihlborgs. Till en början var han ansvarig fastighetschef för Helsingborg för att senare även få ansvar för Malmö och Lund. Allt eftersom Wihlborgs växte förändrades organisationen och de enskilda regionerna behövde större fokus. 2015 klev Thomas in i sin nuvarande roll som regionchef i Helsingborg och gör sig nu redo att lämna över till nästa generation.

- Jag är Helsingborgare i allt utom fotboll, säger Thomas och skrattar. Jag har aldrig bott i Helsingborg men det har varit min arbetsort under större delen av min karriär. Nu kommer en inbiten Helsingborgare in som regionchef och det tror jag är en stor fördel. Man känner staden på ett annat sätt och man har en helt annan koppling och historik.

När vi frågar Thomas om vad han tror om Helsingborgs framtid och vart staden är på väg, svarar han att Helsingborg som stad har en uttalad vision om en tunnel i sundet mellan Helsingör och Helsingborg som ska stå klar 2035. Det råder inga tvivel om att Thomas själv har en stark tro på att tunneln blir av, men att 15 år går fort så han är inte helt säker på att tunneln hinner bli klart i tid. Hans erfarenhet säger honom att det finns andra förbindelser som kommer prioriteras först och att Helsingborg inte ska vara rädda för att nyttja dessa till sin fördel.

Helsingborg - en stad med stor potential

När Thomas började på Wihlborgs var fastighetsbeståndet i Helsingborg på knappt 100 000 kvadratmeter och det fanns ett tiotal medarbetare. Idag omfattar beståndet cirka 600 000 kvadratmeter och på Helsingsborgskontoret finns ett trettiotal medarbetare. Precis som bolaget vuxit har även staden vuxit och mognat.

- För 30 år sedan fanns det en märkbar känsla i Helsingborg - ett slags lillebrorskomplex gentemot Malmö, berättar Thomas. Då fanns det en tydlig konkurrens, ett behov av att vara bättre än den andra. Men med åren har man insett fördelarna av att samverka och kunna dra nytta av varandra.

I sin roll som regionchef har Thomas samarbetat mycket med staden, politikerna och beslutsfattarna genom åren. Han ser att det är en unik förmån som kommer med en mindre stad och som är viktig att ta tillvara på. Det blir ett samarbete på ett mer personligt plan förklarar han, där staden och aktörerna tillsammans kan påverka och utveckla Helsingborg på bästa sätt. Att både ha långsiktiga och kortsiktiga framtidsplaner skapar en stabil grund att bygga på. Det är just stabiliteten som återkommer under hela samtalet med Thomas, en stabilitet över tiden men även i planerna framåt.

Helsingborg har aldrig haft någon direkt byggboom enligt Thomas. Man har byggt både bostäder och kommersiella fastigheter utifrån efterfrågan och behov och så kommer även framtiden se ut tror han. Det byggs ett fåtal större projekt med ett par års mellanrum tills nästa behov uppkommer. Men viktigt är att det byggs moderna kontor för att locka nya företag till staden. Kontor kommer alltid finnas säger Thomas. Även om vårt arbete blir mer och mer digitalt kommer det sociala behovet alltid finnas där.

Drömmar och vägskäl som utgör livets val

Att möta människor har varit en stor del i Thomas arbetsliv men fastighetsbranschen har inte alltid varit drömmen. Som liten fascinerades han av sotarna som balanserade på takåsarna och drömde om att en dag själv en dag gå runt uppe på hustaken. Redan i gymnasiet var drömmen som bortblåst och arkitekt stod då istället högst upp på agendan.

- Teknikintresset har alltid funnits där men för att bli en bra arkitekt behöver man även vara lite kreativt lagd och det kan jag väl inte direkt påstå att jag varit. Man kan säga att jag stod vid ett vägskäl i mitt liv, där mitt intresse vägde tyngre än drömmen och jag fortsatte in på en bana som ingenjör. Det var här allt började och jag har genom åren gått från entreprenör till konsult och nu som beställare, säger Thomas.

Och här slutar resan. Eller? Karriärmässigt har Thomas nått sitt mål. Han har utmanat sina intressen, jobbat med engagerade kollegor, drivit projekt från vitt papper till färdigt hus och fått se en hel stad utvecklas. Tittar man på Thomas så ser man glimten i ögat och man vet att detta bara är början på en ny resa. En resa utan måsten och tidskrav. Snart går han hem på en evigt lång semester. Där väntar hans egna projekt med att bygga om huset, spela lite golf och se mer av världen.

Efterträder Thomas Bråhagen gör Magnus Lambertsson som regionchef i Helsingborg med start den 1 april.