Balkongdrömmar i Hyllie

Forskning visar att kontorsmiljöer med möjlighet att vistas utomhus får oss att må bättre. Trots det har utvecklingen länge gått mot helt slutna kontorslokaler. Med Origo ville arkitekten James Reader och hans kollegor på White gå mot den trenden.

Balkongerna blir ett verkligt tillskott till huset

– Vi utgick från vad vi själva hade önskat oss. Moderna kontorshus är ofta helt förseglade på grund av ventilation och krav på en effektiv energiprestanda. Många som jobbar på kontor suktar efter att kunna öppna ett fönster. Då kom vi fram till att tillgång till balkong skulle vara ett verkligt tillskott, berättar James Reader.

Idén med Origo var att erbjuda alla hyresgäster tillgång till en egen balkong. I direkt anslutning till det egna kontoret.

– Balkongen behöver synas. Om den finns flera våningar upp kommer den inte att användas. Forskning visar tydligt att människor mår bättre av att vistas utomhus i naturen. Nu erbjuder vi inte fjäll och storslagen natur på balkongerna men väl frisk luft och grönska, säger James Reader.

Trämaterial och grönska förstärker de naturliga elementen

Tillgång till gröna utemiljöer och frisk luft kanske låter som något självklart men faktum är att det inte alltid är något som prioriteras.

För att lyfta kopplingen till naturen har arkitekterna valt att använda olika trämaterial kring balkongerna och bottenvåningen. Balkongerna har även klätts i grönska och växtlighet för att ytterligare förstärka de naturliga elementen.

– Vi ville inte ha en hård högteknologisk fasad i stål eller plåt utan har eftersträvat en varmare känsla, säger James Reader.

Fler bekvämligheter i och omkring Origo

På bottenvåningen finns tre mötesrum och en kaffelounge som alla i huset har tillgång till.

I anslutning till Origo finns gott om parkeringsmöjligheter för bilar. Men arkitekterna har även haft som avsikt att stimulera cykelpendling.

– Vi har velat lyfta fram cykeln och ge den mer status. Därför gömmer vi inte undan cykelparkeringen i källaren utan låter alla parkera cyklarna på gården. På bottenplan finns även duschar och omklädningsrum så att människor slipper byta om på kontoret om de har cyklat till jobbet eller tränat på lunchen, säger James Reader.