Wihlborgs placerar solcellsbänk på Ideon i Lund

Ett kreativt förslag från en medarbetare blev ett självklart initiativ som en del av Wihlborgs miljöprogram i Lund. På Ideonområdet har vi monterat en smart bänk med solceller där besökare kan ladda sin mobil och koppla upp sig på wifi. Innovation är ett av områdena i vårt miljöprogram och energifrågan är central för oss så det blev givet för oss att investera i en solcellsbänk till Ideonområdet.

Idén med en smart bänk blev självklar för Wihlborgs

En smart bänk med solceller där besökare kan ladda sin mobil och koppla upp sig på wifi. Det är vad Wihlborgs monterat på Ideonområdet i Lund. Ett kreativt förslag från en medarbetare blev ett självklart initiativ som en del av Wihlborgs miljöprogram i Lund.

Det var när Rickard Berlin, projektledare på Wihlborgs, var på semester i Kroatien som en solcellsbänk fångade hans blick. Idén med att en utemöbel även kan vara en miljövänlig laddningsprodukt var för bra för att inte ta den vidare hem och presentera den för miljöchefen på Wihlborgs. Rickard Berlin berättar:

”Wihlborgs jobbar mycket med sitt miljötänk och verkar för ett mer hållbart företagande. Jag såg helt klart detta som ett mervärde för våra hyresgäster. Att kunna använda våra utemiljöer och samtidigt arbeta eller ringa samtal och snabbt ha en laddningspunkt precis där man är.”

Ett bidrag till att skapa smarta städer

Bänken i sig kommer inte revolutionera tillskottet av förnybar energi på Ideon, men den visualiserar på ett pedagogiskt sätt vikten av att ta tillvara solenergin lokalt för olika tillämpningar samtidigt som den fungerar som just bänk. Wihlborgs miljöchef Staffan Fredlund berättar om varför han nappade på idén:

”Då innovation är ett av områdena i vårt miljöprogram och energifrågan är central för oss var beslutet ganska enkelt, givetvis ska Wihlborgs investera i en solcellsbänk till företagsområdet Ideon. Det finns en stor kraft i digitaliseringen kopplat till hållbarhet. Ska vi skapa smarta städer så måste det finnas snabb access till internet också i publika miljöer, vilket bänken tillför som extra värde utöver möjligheten att på plats ladda sin mobil eller platta”.

Steora solcellsbänk

Solcellsbänken, som är en uppfinning från Steora, håller snabbt på att bli en av de smartaste och bästa gatumöblerna i Europa. Bänken är designad för att hjälpa människor att bli smartare och är utrustad med en trådlös laddningsplatta och laddningsportar för trådlösa telefoner eller andra smarta enheter.

Taggar