Unik elbil utvecklas på Ideon

19 okt 2016


På Ideon pågår ett av fordonsindustrins mest spännande utvecklingsprojekt just nu. Här utvecklar Uniti en helt ny typ av elbil och om allt går vägen ska de första bilarna vara ute i trafiken 2019.

Fokus på utveckling av prototyp

Elbilsprojektet startade som ett innovationsprojekt på Lunds universitet där Unitis grundare Lewis Horne ledde ett team inom innovation och entreprenörskap. Med hjälp av finansiering från ett antal affärsänglar lämnade man universitetet i början av 2016.

Fokus nu ligger på utveckling av en prototyp som ska vara klar i slutet av 2017. För att finansiera denna fas startade Uniti i början av oktober en crowdfundingkampanj, en sorts gräsrotsfinansiering där man får potentiella köpare och andra intressenter att bidra med finansiering. 

Stort intresse för projektet

- Vi ser redan ett stort intresse för projektet och redan innan kampanjen startade hade vi fått förhandsanmälningar på runt 2,5 miljoner kronor, berättar Lewis Horne.

Efter tre veckor har kampanjen inbringat över 8 miljoner kronor, vilket är en bra bit över målet på ca 5 miljoner.

I juli flyttade Uniti in i Alfahuset på Ideon. Beslutet att lägga huvudkontoret i Lund var noga övervägt.

- Vi tittade på allt från London och New Work till Malmö och Lund. Men för att få de allra bästa och mest motiverade medarbetarna måste vi erbjuda riktigt bra livskvalitet. Och det kan vi i Lund. Här är det enkelt att ta sig till jobbet, det finns fina omgivningar och det är enkelt att ta sig ut i världen via Kastrup.

- Det svenska företagsklimatet är också en fördel. Vi upplever att företag är mer öppna här och villiga att samarbeta, vilket är en stor fördel för oss, säger Lewis Horne.

Kontor med perfekta förutsättningar

Kontoret har man försökt designa så att människor verkligen ska vilja vara där och vara supereffektiva när de jobbar.

- Vi ska uppnå det omöjliga, och då måste förutsättningarna vara perfekta.

Elbilen som Uniti utvecklar är en helt ny typ av stadsbil med en futuristisk användarupplevelse. Den första modellen kommer att ha plats för två personer, men den kan på sikt utvecklas till att rymma fyra personer.  

Läs mer om projektet på http://www.unitisweden.com

Crowdfundingkampanjen finns på https://www.fundedbyme.com/sv/search/?q=uniti

 

Bilden: Unitis grundare Lewis Horne tar en paus i inspelningen av filmen som används i crowdundingkampanjen.